Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη παραιτείται μετά από Ισραηλινή «άρνηση πρόσβασης»

568abad7c361885d738b45db
Ο Makarim Wibisono ο οποίος τόνισε την απογοήτευσή του για την άρνηση του Ισραήλ να του δώσει
 πρόσβαση σε Παλαιστινιακά εδάφη. © Denis Balibouse / Reuters
Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Παλαιστίνη παραιτήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, επικαλούμενος απογοήτευση για την άρνηση του Ισραήλ να έχει πρόσβαση σε παλαιστινιακά εδάφη.
Ο Ινδονήσιος διπλωμάτης Makarim Wibisono δήλωσε κατά τη διάρκεια της παραίτησής του ότι, ”δυστυχώς, οι προσπάθειες μου να βοηθήσω στη βελτίωση της ζωής των Παλαιστινίων θυμάτων από παραβιάσεις στο πλαίσιο της Ισραηλινής κατοχής έχουν απογοητευτεί σε κάθε βήμα.”
Ο Wibisono είπε ότι οι αιτήσεις για πρόσβαση τόσο γραπτές όσο και προφορικές επανειλημμένα απορρίφθηκαν. ”Με καμία απάντηση από το Ισραήλ στο τελευταίο αίτημα μου, τον Οκτώβριο του 2015, να έχω πρόσβαση ως το τέλος του 2015, είναι με βαθιά λύπη ότι αποδέχομαι την υπόθεση επί της οποίας πήρα την εντολή, η οποία είναι να έχω άμεση πρόσβαση στα θύματα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, δεν θα εκπληρωθούν”, είπε.
Σε αντίθεση ο Wibisono εξήρε τη σχέση του με την Παλαιστινιακή κυβέρνηση λέγοντας ότι συνεργάζονται πλήρως με αυτήν και κάλεσε το Ισραήλ να συνεργαστεί στο μέλλον για το καλό της ίδιας της αξιοπιστίας τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Wibisono δεν είναι ο πρώτος απεσταλμένος που αντιμετωπίζει δυσκολίες με το Ισραήλ. Οι ειλικρινές απόψεις του προκατόχου του Richard Falk για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων οδήγησε σε αρκετές εκκλήσεις για παραίτησή του από το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, ο ίδιος υποστήριξε ένα μποϊκοτάζ Ισραηλινών επιχειρήσεων που φερόταν να εκμεταλλεύεται Παλαιστινιακούς πόρους.
Σε πρόσφατες εκθέσεις ο Wibisono εξέφρασε την ανησυχία του για τις Ισραηλινές επιδρομές ενάντια στη Νεολαία Ενάντια στους Οικισμούς που εδρεύει στη Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι αρχές έκαναν επίσης έκκληση για το κλείσιμο της. Τον περασμένο μήνα, είπε: «Το Κέντρο έχει τώρα ουσιαστικά κλείσει ως αποτέλεσμα κήρυξης της γύρω περιοχής από τον Ισραηλινό στρατό ως στρατιωτική ζώνη».
Τον Ιούνιο, ο Wibisono κάλεσε να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας για να βοηθήσει την περιοχή να ανακάμψει. “Οι άνθρωποι αξίζουν βοήθεια και υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, όχι συλλογική τιμωρία”, είπε.
Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Emmanuel Nachshon αμφισβήτησε την ανάγκη για έναν Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ, δικαιολογώντας την άρνηση πρόσβασης του Wibisono αποκαλώντας την εντολή του ”άδικη και άνιση”, τον Ιούνιο του περασμένου έτους.
Ο Wibisono, το έκτο άτομο στη θέση αυτή, η οποία πραγματοποίησε το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας του από το γειτονικό Αμμάν.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι η παραίτηση ήταν αποτέλεσμα της “ασύμμετρης” εντολής του Wibisono.
“Η εντολή του Ειδικού Εισηγητή είναι σαφώς μια μη ισορροπημένη. Και έτσι είναι η συμπεριφορά του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το περιεχόμενο των ψηφισμάτων του. Οι Παλαιστίνιοι και οι υποστηρικτές τους στο Συμβούλιο απολαμβάνουν μια αυτόματη πλειοψηφία που οδηγεί σε μια μονόπλευρη και μεροληπτική απόδοση του Συμβουλίου και τους διάφορους μηχανισμούς του”, δήλωσε η Πρεσβεία του Ισραήλ στη Γενεύη, όπως αναφέρεται από την εφημερίδα The Times of Israel.
“Τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ισραηλινών παραβιάζονται σε καθημερινή βάση, με πλήρη περιφρόνηση από αυτά τα όργανα. Όσο η κατάσταση αυτή συνεχίζεται, η στάση του Ισραήλ θα την αντανακλά “.
Πηγή:
https://www.rt.com/news/327898-palestine-monitor-resign-israel/
 http://offtherecord.net.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.