Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Με "αέρα" συγκυρίαρχου ο Τσαβούσογλου "πάτησε" στη Θράκη




Προκλητικό σόου του Χακάν Τσαβούσογλου στη Θράκη: «Μητέρα πατρίδα η Τουρκία» 
Από τη γενέτειρά του, Κομοτηνή, ο Τούρκος αντιπρόεδρος έκανε λόγο για τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, που αριθμεί 150.000 μέλη και που δίνει «αγώνα επιβίωσης» 
«Είδε» τουρκικές μειονότητες και σε Σκόπια (τα αποκάλεσε «Μακεδονία»), Βουλγαρία και Κόσοβο 

Στην Κομοτηνή από το βράδυ της Πέμπτης, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, ξεκινώντας μια πολιτική περιοδεία, εντός Ελληνικού εδάφους. Μια πορεία πρόκλησης, η οποία έμεινε αναπάντητη από την ελληνική κυβέρνηση που προτίμησε να σιωπήσει για συζητήσεις στελεχών της με τον τούρκο αντιπρόεδρο, Χακάν Τσαβούσογλου.
Τον Τούρκο αντιπρόεδρο υποδέχτηκαν ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή, Αλί Ριζά Ακιντζί, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης και εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας.
Σε γεύμα που του παρέθεσε η ένωση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Κομοτηνή, ανέφερε ότι αισθάνεται περηφάνια που επισκέπτεται τη γενέτειρά του, Κομοτηνή, με τον τίτλο του Τούρκου αντιπροέδρου.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του, το ταξίδι του στην Ελλάδα λειτουργεί ως προπομπός της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, που επίσης εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της καλής γειτονίας των δύο χωρών.

Με τις σχέσεις καλής γειτονίας, ωστόσο, δεν συνάδουν οι δηλώσεις που έκανε από τη Θράκη ο Τούρκος αντιπρόεδρος, ο οποίος δεν δίστασε να μιλήσει ευθέως για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, η οποία μάλιστα -κατά τον ίδιο- αριθμεί «150.000 Τούρκους μουσουλμάνους».

Δίχως να σεβαστεί, δε, τη χώρα που τον φιλοξενεί, ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε τα Σκόπια ως «Μακεδονία», για να υποστηρίξει μάλιστα ότι και εκεί υπάρχει «τουρκική μειονότητα», όπως επίσης στη Βουλγαρία και στο Κόσοβο.

Προχωρώντας, δε, έτι περαιτέρω, είπε ότι αυτές οι μειονότητες «μοιράζονται την ίδια κακή μοίρα», αφού τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται, όπως υποστήριξε.

Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε κοντά στην «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης. Μάλιστα, επισήμανε ότι το γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση έδωσε καθήκοντα σε έναν βουλευτή με καταγωγή από τη Δυτική Θράκη, δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ενδιαφέρεται για τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.

«Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός μου δεν εμπιστεύτηκαν αυτό το καθήκον σε μένα επειδή είμαι εγώ, αλλά επειδή είμαι ένας βουλευτής της Προύσας, που κατάγεται από τη Δυτική Θράκη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι η τουρκική μειονότητα δίνει αγώνα επιβίωσης και γνωρίζουν ότι η μειονότητα έχει κάποια προβλήματα. «Εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας και δεν σας αφήσαμε» ανέφερε.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι υπάρχουν χρόνια προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας, που δεν έχουν επιλυθεί για χρόνια, ωστόσο συμπλήρωσε ότι δεν είναι εύκολο να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είπε ακόμη ότι ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τι σημαίνει μειονότητα, είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί για την επίλυση των προβλημάτων, παρά τις δυσκολίες.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, για να ζείτε ως μια κοινότητα που έχει αποκτήσει τα μειονοτικά της δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο, ως ίσοι πολίτες στην Ελλάδα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι, με τον ίδιο τρόπο, θα κάνει βήματα, για να αντιμετωπιστούν και οι ανάγκες και προσδοκίες της μειονότητας των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη.

Για τις επαφές του στην Αθήνα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι ήταν σημαντικές, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Αυτό που είδα, είναι ότι μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα. Η συζήτηση είναι η αρχή όλων. Είναι πολύ σημαντικό να τραβάς τις κουρτίνες και να θέτεις όλα τα προβλήματα στο τραπέζι. Αν αυτά μπορείς να τα εκφράσεις, τότε αισθάνεστε καλύτερα τα κανάλια που μπορούν να ανοίξουν ενώπιόν σας για τη λύση» είπε χαρακτηριστικά.
Με τους Έλληνες αξιωματούχους συζήτησε, όπως είπε, και την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα. «Μακάρι, όταν έρθει εδώ, να υπάρξουν καλά αποτελέσματα στις συνομιλίες που θα έχουμε» σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έλαβε άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών και επισκέπτεται τη Θράκη, συνοδευόμενος από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) της Τουρκίας, αλλά και από στελέχη του τουρκικού Οργανισμού Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΤΙΚΑ).

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει τι είδους θέματα εκπαίδευσης συζήτησε, χθες, ο Χακάν Τσαβούσογλου με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, δημιουργώντας ακόμη περισσότερα ερωτήματα για την προσπάθεια συσκότισης ή απόκρυψης της ατζέντας των συζητήσεων...

Δεξί Εξτρέμ

Σχόλιο ιστολογίου: Τόσο στην Κομοτηνή, όσο και στην Ξάνθη (στο κεντρικό τζαμί -Τσινάρ τζαμί- και όπως ο Αλέξης Τσίπρας και στο ιδιωτικό μειονοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο που επισκέφθηκε ο τούρκος Αντιπρόεδρος), το πλήθος που "συσωρρεύτηκε" για να τον υποδεχθεί, δεν ξεπερνούσε τους 2.000 (στο σύνολό τους μεταφερόμενοι και αυτοπροσδιοριζόμενοι δημοσίως ως "τούρκοι"). Οι μουσουλμάνοι της Θράκης απαξίωσαν με την απουσία τους την τουρκική φιέστα, ενώ ο Χακάν Τσαβούσογλου έκανε απολύτως σαφή την "στοχοθέτηση" της Άγκυρας προς τους νεαρούς μουσουλμάνους της Θράκης, για λόγους τους οποίους η κυβέρνηση των Αθηνών επιμένει να μην αποδέχεται ως υπαρκτούς...
 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 
kostasxan.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.