Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Δικαστήριο των ΗΠΑ κατηγορεί τη Νestle για δουλεία παιδιών στην Ακτή Ελεφαντοστού

7e85c626-089a-48e6-960a-7c622116c057
Σε τρεις από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροφίμων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων της Nestle, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για χρήση απλήρωτων παιδιών για συγκομιδή κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Δευτέρα τη Nestle, την Archer Daniels-Midland και την Cargill για υποβοήθηση και υποκίνηση παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αγοράζοντας κακάο από την Ακτή Ελεφαντοστού έχοντας πλήρη γνώση του προβλήματος της παιδικής δουλείας της χώρας.
Η απόφαση έγινε μετά την μήνυση τριών ατόμων το 2005, που φέρεται να είχαν πέσει θύματα εμπορίας από το Μαλί ως παιδιά και αναγκάστηκαν να εργαστούν σε χωράφια με κόκκους κακάο χωρίς αμοιβή.
Σύμφωνα με τους ενάγοντες, εργάστηκαν για 14 ώρες την ημέρα και υπέστησαν σωματική κακοποίηση όπως μαστίγωμα, κρατήθηκαν σε κλειδωμένα δωμάτια όταν δεν δούλευαν, και τρεφόντουσαν μόνο με απορρίματα τροφής την ημέρα.
Ισχυρίστηκαν ότι οι εταιρείες προσέφεραν οικονομική και τεχνική βοήθεια στους ντόπιους γεωργούς για να εγγυηθούν φθηνό κακάο και ωφελήθηκαν οικονομικά από τις παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων εργασίας και δικαίου.
Αρκετές ομάδες επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, έχουν ταχθεί κατά της αγωγής, διότι η εξάλειψη της παιδικής δουλείας θα ήταν μια απειλή για τις επενδύσεις και τα ”εταιρικά ανθρώπινα δικαιώματα.”
Η Nestle έχει από καιρό επικριθεί για τις πολιτικές της που αφορούν τα παιδιά, πηγαίνοντας πίσω στη δεκαετία του 1970, όταν η εταιρεία φέρεται να συνέβαλε στην κακή διατροφή και θανάτους βρεφών με την αποθάρρυνση του θηλασμού.
Πιο πρόσφατα, η Nestle έχει κατηγορηθεί για ανήθικη εμφιάλωση νερού στην Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, καταστρέφοντας δάση και ουρακοτάγκους στην επιδίωξη φοινικέλαιου.
Πηγή:
http://presstv.com/Detail/2016/01/13/445560/Nestl-ArcherDanielsMidland-Cargill-child-slavery-/
 http://offtherecord.net.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.