Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΚΑΤΑΛΥΕΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ!!!




 - Η Ευρωπαική συνοριοφυλακή θα μπορεί να παρεμβαίνει στα σύνορα του κράτους που κρίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης.


Το σχέδιο της Κομισιόν για σύσταση μίας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής με αυξημένες αρμοδιότητες που θα αντικαταστήσει τη Frontex και που θα ανακοινωθεί την προσεχή Τρίτη, εάν υλοποιηθεί θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταφορά εθνικών αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες μετά την υιοθέτηση του ευρώ. Και αυτό ακριβώς το γεγονός, αφορά άμεσα τη χώρα μας, προκαλεί αντιδράσεις και η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης προμηνύεται μακρά.
Βάσει των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι η Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG) θα έχει τον δικό της εξοπλισμό, θα μπορεί να προσλαμβάνει υπαλλήλους, ενώ τα κράτη – μέλη θα κρατούν σε διαρκή ετοιμότητα 2000 αστυνομικούς σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.
Η εντολή του νέου σώματος δεν θα περιορίζεται μόνο στα κράτη μέλη της Σένγκεν, καθώς αυτό θα μπορεί να μπορεί να παρεμβαίνει σύμφωνα με τον σχεδιασμό και στις χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, όπως ηΠΓΔΜ.
Το επίμαχο όμως σημείο είναι οι αρμοδιότητες που προβλέπονται για αυτό το σώμα: Θα μπορεί να παρεμβαίνει στα σύνορα του κράτους που κρίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης.
Πιο συγκεκριμένα, ένα νέο κέντρο ανάλυσης θα αξιολογεί στο εξής τον κίνδυνο στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα προβαίνει σε συστάσεις προς το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος. Κατόπιν θα γίνονται συστάσεις στο ενδιαφερόμενο κράτος και εάν αυτό δεν εφαρμόσει τις συστάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών την αποστολή εντός δυο-τριών ημερών ομάδας ταχείας ανάληψης δράσης.
Η απόφαση για παρέμβαση θα λαμβάνεται με τη λεγόμενη «αντίστροφη ειδική πλειοψηφία», δηλαδή θα θεωρείται ειλημμένη, εκτός αν βρεθούν αρκετά κράτη-μέλη για να εμποδίσουν την υλοποίησή της.
Αντιδράσεις
Η θέση αυτή, που ευθυγραμμίζεται τις γαλλογερμανικές προτάσεις όπως αυτές διατυπώθηκαν από την κοινή επιστολή των υπουργών Εσωτερικών των δύο χωρών, προκαλούν ωστόσο αντιδράσεις σε αρκετά κράτη καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταφορά εθνικών αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες μετά την υιοθέτηση του ευρώ.
Εδώ εστιάζεται και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, οποία με επιστολή του Νίκου Τόσκα και του Γιάννη Μουζάλα προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, έθιξαν το ζήτημα των εθνικών αρμοδιοτήτων.
«Ο κανονισμός της Frontex», αναφέρουν, «προβλέπει την πρωτοβουλία και την συγκατάθεση του αιτούντος και του φορέα υποδοχής του κράτους-μέλους για μια πράξη που πρόκειται να αποφασισθεί, σχεδιαστεί και εκτελεστεί. Η αρχή αυτή αντικατοπτρίζεται σε μια σειρά από άρθρα του κανονισμού και απηχεί τη λογική πίσω από τη ρήτρα αλληλεγγύης της Συνθήκης της Λισαβόνας (άρθρο 222). Είναι, ως εκ τούτου, αναγκαίο να διατηρηθούν οι αρχές της πρωτοβουλίας και της συναίνεσης, δεδομένου μάλιστα ότι οι αποφάσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού έχουν ληφθεί κατά πλειοψηφία».
Βεβαίως εκτός από την Ελλάδα, υπάρχει και μία σειρά από άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω του προσφυγικού και του μεταναστευτικού και αναμένεται να διατυπώσουν τους προβληματισμούς τους. Η Ιταλία η Μάλτα και η Ισπανία είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, καθώς και οι τρεις χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις μεταναστευτικές ροές.
Σε κάθε περίπτωση, η σύνοδος κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής για το μεταναστευτικό αναμένεται να είναι μακρά καθώς εκεί αναμένεται να συζητηθεί το σχέδιο της Κομισιόν. Σε αυτό το πλαίσιο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «Όλοι εκτιμάμε την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών. Και καμιά χώρα στην Ευρώπη δεν την έχει ανάγκη όσο η Γερμανία. Όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροχρόνια παρά μόνο αν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι προστατευμένα».
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.