Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Πως γινετε η πραγματικη Ορθοδοξη νηστεια κατα την περιοδο της Μεγαλης Τεσσαρακοστης.

 Με λιγα λογια θα σας περιγραψουμε τι περιλαμβανει η πραγματικη Ορθοδοξη νηστεια κατα την περιοδο της Μεγαλης Τεσσαρακοστης ,χωρις ομως να προτρεπουμε καποιον να την ακολουθησει διοτι αυτο ειναι ενα προσωπικο θεμα μεταξυ πιστου και πνευματικου ο οποιος καθοριζει και το "υψος" της νηστειας για το εκαστοτε πνευματικοπαιδι του αναλογως σε τι πνευματικη κατασταση βρισκεται ο πιστος .


Η νηστεια ξεκιναει την Καθαρα Δευτερα και τελειωνει την Κυριακη του Πασχα.

Απο Δευτερα εως Παρασκευη εχουμε αλαδωτο φαγητο .

Καθε Σαββατο και Κυριακη (εκτος του Μ.Σαββατου ) εχουμε καταλυση οινου και ελαιου .

Την ημερα της χαρμοσυνης εορτης του  Ευαγγελισμου εχουμε καταλυση ιχθυος.

Κανονικα γινετε μια "τραπεζα" την ημερα τις καθημερινες ,αυτο ομως το κανονιζει οπως ειπαμε ο καθε πιστος αναλογως με τις δυναμεις του με τον πνευματικο του.

Το αγιορειτικο τυπικο το οποιο ακολουθουν και πολλοι ευσεβεις πιστοι μας λεει οτι την εβδομαδα της Καθαρας Δευτερας και την Μεγαλη Εβδομαδα τις καθημερινες δεν τρωμε ουτε ταχινι ,ουτε ελιες .

Μεσα σε ολα αυτα υπαρχει και το Ιερο Τριημερο το οποιο ξεκιναει την Καθαρα Δευτερα εως την Τεταρτη κατα το οποιο πολλοι μοναχοι αλλα και κοσμικοι δεν τρωνε ουτε πινουν τιποτα ως "ασκηση" για την εισοδος τους στην Μ.Τεσσαρακοστη.

Αυτη ειναι η πραγματικη νηστεια των Ορθοδοξων ,ολα τα υπολοιπα σχετικα με την Καθαρα Δευτερα οτι τρωμε σαρακοστιανα κλπ ειναι ξενοφερτα και δεν συναδουν με το Ορθοδοξο φρονημα,διοτι η "εισοδο μας" στην Μεγαλη Τεσσαρακοστη δεν εχει γλεντια και φαγοποτια ,αλλα νηστεια ,ταπεινωση ,περισυλλογη και προσευχη ωστε να ελκυσουμε το Ελεος του Θεου.

Και μην ξεχνατε οτι η νηστεια δεν γινετε για τον Θεο αλλα για εμας τους ιδιους και τις προσωπικες μας αμαρτιες.

Καλη Σαρακοστη σε ολους τους Ορθοδοξους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.