Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Αναγνώστης Παπαγεωργίου, ο Αναγνωσταράς.

 

Ο Αναγνωσταράς εγεννήθη περί το έτος 1760 στην Πολιανή του νομού Μεσσηνίας.Εγνώριζε αρκετά γράμματα και εχειροτονήθη στην εκκλησία Αναγνώστης, όνομα που αντικατέστησε το βαπτιστικό του Χρήστος.Επειδή ήτο σωματώδης και ρωμαλέος, επωνομάζετο Αναγνωσταράς. Με το όνομα αυτό και το πατρικό του έμεινε στην ιστορία ως Αναγνώστης Παπαγεωργίου, ο Αναγνωσταράς.
Ο Αναγνωσταράς, αντιδικήσας με τον προεστόν Κων. Αικαίον τον εφόνευσε και εβγήκε κλέφτης στο βουνό, συνεργασθείς κατά διαστήματα με τους Ζαχαριά, Κολοκοτρώνη κ.ά. Μετά από πολλά έτη κλέφτικου βίου, κατά τις αρχές του 19ου αιώνος, μετέβη στην Επτάνησο, όπου υπηρέτησε σε ρωσικά και γαλλικά τάγματα.
Το έτος 1817 ο Αναγνωσταράς με τον Π.Δημητρόπουλο και Η. Χρυσοσπάθη μεταβαίνουν στη Ρωσία για να ζητήσουν ενίσχυση, ως αντάλλαγμα τών υπηρεσιών που προσέφεραν στην Επτάνησο. Όταν έφθασαν την Οδησσό εμυήθησαν και οι τρείς στη Φιλική Εταιρεία.
Από τη Ρωσία ο Αναγνωσταράς επανέρχεται στην Ελλάδα και συμβάλλει αποφασιστικά στην προπαρασκευή και έκρηξη της Επαναστάσεως.
Την 23 Μαρτίου 1821 εισέρχονται στην Καλαμάτα ο Πετρόμπεης, ο Κολοκοτρώνης και άλλοι αρχηγοί μεταξύ των οποίων και ο Αναγνωσταράς, με 2.000 Μανιάτες και άλλους πολεμιστές. Οι εισβολείς καταλύουν τις Τουρκικές Αρχές και κηρύσσουν την Επανάσταση.
Έκτοτε ο Αναγνωσταράς συμμετέχει ενεργώς στον Αγώνα.Τον Σεπτέμβριο του 1821είναι εκ των αρχηγών στην πολιορκία και άλωσι της Τριπολιτσάς, τα δε επόμενα έτη ευρίσκεται πάντοτε μεταξύ των ηγετών του αγωνιζομένου Έθνους.Το 1824 το Εκτελεστικόν Σώμα διορίζει τον Αναγνωσταρά «Αρχηγόν εις το κατά την Γαστούνην συγκροτούμενον στρατόπεδον».
Κατά τα μέσα Απριλίου 1825 ο Αναγνωσταράς ευρίσκεται στη Σφακτηρία, συντονίζοντας δύναμιν 1.000 περίπου ανδρών για την άμυναν της νήσου. Την 26 Απριλίου όμως, ισχυρές αιγυπτιακές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Σφακτηρία με αποβατική ενέργεια, προξενώντας τρομακτικές απώλειες στους αμυνομένους. Μεταξύ των ηρωικών νεκρών είναι και οι αρχηγοί Αναστ. Τσαμαδός, Σταύρος Σαχίνης, ο Ιταλός Φιλέλλην Santa Rosa και ο Αναγνώστης Παπαγεωργίου, ο Αναγνωσταράς.

 ΑΘΑΝΑΤΟΣ !!!

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ: [ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 Η ΟΠΟΙΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΤΗΝ  ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΑΣ.

ΔΙΟΤΙ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΜΑΕΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΘΑ ΧΑΘΕΙ .]

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.