Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Α Π Ο Σ Τ Ο Λ Η Σ Ν Ι Κ Ο Λ Η Σ ενας αγνωστος για πολλους ναυαρχος της επαναστασης του 1821..ΑΘΑΝΑΤΟΣ.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ: [ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 Η ΟΠΟΙΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΤΗΝ  ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΑΣ.

ΔΙΟΤΙ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΜΑΕΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΘΑ ΧΑΘΕΙ .]


Ναύαρχος στα ψαριανά πλοία κατά την επανάσταση. Γεννήθηκε στα Ψαρά γύρω στα 1770 .Ν εαρός και ριψοκίνδυνος ο Νικολής ακολούθησε τον Λάμπρο Κατσώνη και όταν νικήθηκε ακολούθησε το επάγγελμα του ναυτικού . ταξιδεύοντας σ΄όλη την Ευρώπη . Γρήγορα έκανε μεγάλη περιουσία .. Απόκτησε πολλά πλοία που αυλάκωναν όλες τις θάλασσες τα οποία κυβερνούσαν τα αδέλφια του και τα παιδιά του . 

Στις 13 Μαϊου του 1818 τον κατήχησε στη φιλική εταιρια ο Ηλίας Χρυσοσπάθης στην Οδησσό και από τότε ζούσε και δούλευε περιμένοντας τη μεγάλη ώρα του ξεσηκωμού . Όταν κηρύχτηκε η επανάσταση , τα πλοία του είχαν μεταφέρει και αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες μπαρούτι και πολεμοφόδια . Οι Ψαριανοί τον εκλέξανε ναύαρχο και αυτός ετίμησε το αξίωμα μέχρι το θάνατό του . Πήρε μέρος σε πολλές ναυμαχίες στις ελληνικές θάλασσες. Η δράση του απλώνεται σ' όλη τη διάρκεια του αγώνα μέχρι το 1827 . 

Από πλούσιος που ήταν είχε καταντήσει φτωχός, ξοδεύοντας όλη του την περιουσία στους σκοπούς της επανάστασης Πέθανε δυο μέρες μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη μην αντέχοντας τη δολοφονία του στρατηλάτη Καραϊσκάκη και τον όλεθρο των παλληκαριών του στον Ανάλατο όπου 1000 χάθηκαν άδικα από την προδοσία Αλεξ Μαυροκορδάτου , Κόχραν και Τσώρτς, προδοτών του ελληνικόυ έθνους . Ντρέπομαι και αγανακτώ όταν βλέπω ονοματοδοσίες οδών σε αυτούς του δύο άγγλους. 

Ετάφη στην ΑΊΓΙΝΑ στις 25 Απριλίου του 1827. Η χήρα τού καπετάν Νικολή δεν είχε ούτε τα έξοδα της κηδείας του θαλασσόλυκου. Αυτό ήταν το τέλος του μεγάλου αυτού αγωνιστή . 

 Εμείς οι απόγονοί του σήμερα που κινδυνεύουμε όπως και τότε από τους Τούρκους, δεν πρέπει να τον μιμηθούμε στην φιλοπατρία του και να δωσουμε το είναι μας για την Πατρίδα ; Αυτοί οι ήρωες παρά τα ελαττώματά τους , παρά τη διχόνοια και τους τοπικισμούς ανάγκασαν την Ευρώπη και όλες τις χώρες της ανθρωπότητας να αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για επανάσταση με στόχο τη δημιουργία κράτους και όχι για απελπισμένη εξέγερση .


Τότε λαίκοί και κληρικοί, άνδρες και γυναίκες , οι εγγράμματοι και οι αγράμματοι κατόρθωσαν το ακατόρθωτο, Μας απελευθέρω
σαν, για να ξαναειπωθεί η πολύπόθητη λέξη . Ε Λ Λ Α Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.