Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΝΙΑ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟΠΛΗΚΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΡΟΜΦΑΙΑ 
oukrania gallias 1
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Με αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με αφορμή την 1030η επέτειο από το Βάπτισμα της Ρωσίας, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 27 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Πέτρο Ποροσένκο.
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο οποίος μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος Ποροσένκο, εξεφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την συνεχή φροντίδα της Μητέρας Εκκλησίας για τον ουκρανικό λαό.
Επίσης ο κ. Ποροσένκο ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για το θέμα που αφορά την συζήτηση για εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι "για τους περισσότερους Ουκρανούς είναι σημαντικό η Εκκλησία να μην ανήκει στην Ρωσική Εκκλησία, όπου τον 17ο αιώνα πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της με μη κανονικό τρόπο. Εμείς θεωρούμε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι η Μητέρα Εκκλησία μας."
Ο Ουκρανός Πρόεδρος ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τους εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και για την συμμετοχή στους εορτασμούς, ενός τόσο σημαντικού γεγονότος για τους Ουκρανούς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ακόμη ο Πρόεδρος Ποροσένκο εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ουκρανία θα λάβει την Αυτοκεφαλία, κάνοντας λόγο για μια ιστορική στιγμή για την χώρα και την εκκλησία, η οποία θα επιστρέψει στους κόλπους της Μητέρας Εκκλησίας.


Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ποροσενκο  κοινωνεί από τον Ουνίτη Αρχιεπίσκοπο
"Η απόφαση να χορηγηθεί Τόμος Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία πρέπει να εγκριθεί από όλες τις εκκλησιαστικές διαδικασίες και κανονισμούς. Εμείς αναμένουμε με ανυπομονησία την απόφαση της Μητέρας Εκκλησίας και περιμένουμε την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου" - ανέφερε ο Πρόεδρος Ποροσένκο.
Ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, από την πλευρά του ανέφερε ότι η παρουσία τους σήμερα στην Ουκρανία, καταδεικνύει τη αμέριστη στήριξη της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως προς το Κίεβο.
Να αναφερθεί ότι ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ τόνισε: "Είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε εδώ σήμερα για τον εορτασμό αυτής της επετείου. Αυτό συμβαίνει σε μια πολύ σημαντική στιγμή, αφού η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου άνοιξε το δρόμο προς μια νέα εποχή"
"Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την Ουκρανία, επειδή ξεκίνησε η διαδικασία χορήγησης αυτοκεφαλίας στην ουκρανική εκκλησία. Το Κίεβο ήταν πάντοτε υπό το ωμοφόριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έχουμε όλα τα ιστορικά έγγραφα που το αποδεικνύουν" - δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Γαλλίας.
Επίσης ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ διαβεβαίωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο ότι η τριμελής αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τις επισκέψεις σε άλλες αυτοκέφαλες Ορθόδοξες εκκλησίες, έχει προβεί σε επίσημη ενημέρωση για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ζητώντας να συμφωνήσουν με την απόφαση αυτή.
"Είμαστε πολύ ευγνώμονες για τις προσπάθειές σας να ενώσουμε τις εκκλησίες της Ουκρανίας, επειδή χρειαζόμαστε την Ουκρανία να έχει ενωμένες εκκλησίες και όλες οι προσπάθειές μας κατευθύνονται προς αυτό. Να είστε σίγουροι γι 'αυτό, κύριε Πρόεδρε" πρόσθεσε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ.
Τέλος ο Επικεφαλής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Καναδά (υπό το Ωμοφόριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου) Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, ανέγνωσε τον μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος σημείωσε τη σημασία του βαπτίσματος του Αγίου Πρίγκιπα Βλαδιμήρου στην έδρα της Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στην Μητρόπολη Χερσονήσου.
Επίσης το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρει: "Αναγνωρίζοντας την υψηλή ευθύνη της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, η οποία δεν παύει ποτέ και δεν συμβιβάζεται με παράνομες και μη κανονικές καταστάσεις που συγκλόνισαν τη φυσική λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσιμων χρόνων, ανέλαβε την πρωτοβουλία να αποκαταστήσει την ενότητα των Ορθοδόξων πιστών της Ουκρανίας, με στόχο να δώσουμε μια αυτοκέφαλη ουκρανική εκκλησία."
oukrania gallias 4
romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.