Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Χρόνης Κεφαλάς για επεισόδια στο Πισοδέρι: Ήθελαν να μας σκοτώσουν!


Συνέντευξη του Καβαλιώτη διαδηλωτή των Πρεσπών που έγινε viral μετά τον τραυματισμό του στις διαμαρτυρίες για το Μακεδονικό

Ηφωτογραφία του αιμόφυρτου διαδηλωτή στο Πισοδέρι, με την ελληνική σημαία στο κεφάλι, έγινε viral και συζητήθηκε έντονα. Ο 42χρονος με καταγωγή από το Δάτο που διαμένει στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας, πήγε στη Φλώρινα με την οικογένειά του για να συμμετέχει στις διαμαρτυρίες ενάντια στη συμφωνία για την ονοματοδοσία των Σκοπιων και κατέληξε με 7 ράμματα στο κεφάλι.
Ο Χρόνης Κεφαλάς μίλησε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Σαββίδη:
Ο υπερβάλλοντας ζήλος που απέδειξαν οι αστυνομικές δυνάμεις την περασμένη Κυριακή στο Πισοδέρι, ημέρα υπογραφής της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ για το ονοματολογικό, συζητήθηκε έντονα. Ο κ.Χρόνης Κεφαλάς, ιδιοκτήτης Πρατηρίου Υγρών Καυσίμων στα Αμισιανά Καβάλας, βρέθηκε στην Φλώρινα με την οικογένειά του λεωφορεία που μίσθωσε ο δήμος Παγγαίου.
“Ταξιδέψαμε 300 χλμ για να πάμε στις Πρέσπες προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε ως Μακεδόνες, για την απόφαση να χαρίσουν το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια. Συνολικά επτά λεωφορεία από τον δήμο Παγγαίου, κρατώντας στα χέρια ελληνικές σημαίες. Μαζευτήκαμε εκεί περισσότεροι από 15.000 Έλληνες, απ’ όλη την Ελλάδα, με στόχο να φτάσουμε στις Πρέσπες και να στείλουμε το δικό μας μήνυμα” λέει στο protothema.gr ο κ.Κεφαλάς, περιγράφοντας τα όσα έζησε λίγα χλμ πριν από τις Πρέσπες.
Περίπου 2 χλμ πριν τις Πρέσπες, λεωφορεία της αστυνομίας δεν μας επέτρεψαν να συνεχίσουμε την πορεία μας και μας είπαν να επιστρέψουμε πίσω. Ο τόπος είχε γεμίσει ΜΑΤ. Κανονική παρωδία. Όταν ο κόσμος διαμαρτυρόμενος κατέβηκε από τα λεωφορεία και επιχείρησε να ανέβει στα υψώματα, δυνάμεις της αστυνομίας εμφανίστηκαν ξαφνικά μέσα από ένα παράδρομο και ακολούθησαν εντάσεις και επεισόδια με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί. ” λέει, συμπληρώνοντας “Εγώ δέχτηκα επίθεση από τα ΜΑΤ, όταν πήγα να βοηθήσω ένα φίλο μου που βρέθηκε πεσμένος στο έδαφος, με τους αστυνομικούς, να τον πατούν στο λαιμό και να τον χτυπούν με τα κλομπ. Ο άνθρωπος δεν έκανε τη παραμικρή επιθετική κίνηση εναντίον τους. Τους μιλούσε και αυτοί του επιτέθηκαν”.
Σύμφωνα με τον κ.Κεφαλά, όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτων όταν πήγε να βοηθήσει τον φίλο του , άρχισε να δέχεται απρόκλητα χτυπήματα από τους αστυνομικούς στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματός του, χωρίς να σεβαστούν ούτε την ελληνική σημαία που έφερε επάνω του. “Χωρίς να πειράξω κανέναν άρχισαν να με χτυπούν στο κεφάλι και στην πλάτη. Με έβλεπαν με τα αίματα στο κεφάλι και συνέχιζαν να με χτυπούν Όταν έπεσα μισοζαλισμένος στο έδαφος, επιχείρησαν να με σύρουν προς το μέρος τους τραβώντας με από την ελληνική σημαία που είχα δεμένη στο λαιμό μου. Ίσως στόχος τους ήταν να με συλλάβουν, κατάφερα όμως με τη βοήθεια άλλων διαδηλωτών να σηκωθώ και να απομακρυνθώ. Πιστέψτε με πως όσα ζήσαμε ήταν πρωτόγνωρα. Έλληνες αστυνομικοί, να χτυπούν Έλληνες που κρατούσαν ελληνικές σημαίες στα χέρια” λέει.
Στη διάρκεια των επεισοδίων, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση των διαδηλωτών στη δασική περιοχή, που οδηγεί στις Πρέσπες. Ο κ.Κεφαλάς μιλάει για “στρίμωγμα” του κόσμου στο βουνό, που παγιδεύτηκε και ήρθε αντιμέτωπος με την αστυνομική βία. “Δεν μπορώ ακόμη να καταλάβω γιατί επέλεξαν να μας στριμώξουν στο βουνό. Ούτε τα ασθενοφόρα μπορούσαν να προσεγγίσουν εύκολα το σημείο για να τους διακομίσουν στα κοντινά νοσοκομεία. Εγώ περίμενα αιμόφυρτος πολύ ώρα στο έδαφος μέχρι να φτάσει ασθενοφόρο. Αυτοί οι άνθρωποι ήθελαν να δείρουν άγρια τον κόσμο. Χτυπούσαν ανελέητα. Άντε και να περνούσαμε το βουνό, απο πίσω υπήρχαν άλλα ΜΑΤ. Πες πως πετυχαίναμε να φτάσουμε στις Πρέσπες, πως θα φτάναμε στο νησάκι που μπήκαν οι υπογραφές. Κολυμπώντας ;” διερωτάται ο Καβαλιώτης επιχειρηματίας, επισημαίνοντας : “Οι επιθέσεις των ΜΑΤ έγιναν εσκεμμένα. Θελαν οι άνθρωποι να χυθεί αίμα. Αυτό πιστεύω”.
Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, από τα επεισόδια τραυματίστηκαν συνολικά 14 άτομα, εκ των οποίων 7 αστυνομικοί, που διακομίστηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στα νοσοκομεία Καστοριάς και Φλώρινας, με θλαστικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. “Υπήρχαν στιγμές που τα ΜΑΤ δέχτηκαν επίθεση με πέτρες και ξύλα από θερμούς νεαρούς. Όμως θύμα της βίας που επέδειξαν ήταν και κόσμος που πήγε εκεί για να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά. Απρόκλητα μια 20χρονη κοπέλα που βρισκόταν δίπλα μου, και βρισκόταν αρκετά μακριά από την “πρώτη γραμμή” των επεισοδίων, δέχτηκε κλοτσιά αστυνομικού στο στήθος, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος. Στη συνέχεια πήγε να την χτυπήσει με το πόδι στο κεφάλι, αλλά ένας συνάδελφός του ευτυχώς τον τράβηξε πίσω. Όσα ζήσαμε εκεί θα μου μείνουν χαραγμένα στο νου για καιρό.”
Όπως λέει ο κ.Κεφαλάς, θα συνεχίσει να δίνει “παρών” σε κάθε νέο συλλαλητήριο για το θέμα της Μακεδονίας, παρά τα … 7 ράμματα στο κεφάλι. “Εγώ πήγα σε όλα τα συλλαλητήρια. Είμαι Μακεδόνας, είμαι ‘Ελληνας. Αγαπώ τη χώρα μου και αγωνίζομαι για αυτή. Πήγα Αθήνα, πήγα Θεσσαλονίκη, πήγα Καβάλα, πήγα Πρέσπες και θα ξαναπάω όπου και αν γίνει, όσο ξύλο και να φάω/. Το επόμενο συλλαλητήριο προγραμματίζεται για τις 8 Ιουλίου στην Αθήνα. Μπορεί στις 7 Ιουλίου να παντρεύω την κόρη μου, αλλά εγώ θα είμαι εκεί” λέει. Στο ερώτημα αν μπορούσε να πει κάτι στους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά τι θα ήταν, απάντησε : “Μας πτωχεύσατε και τώρα μας ξεπουλάτε”.
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.