Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ: Αυτή η «φυλή» θα φέρει το «χάραγμα» σε όλον τον πλανήτη;


Κάποιοι άρχισαν να «χακάρουν» μόνοι τους το δικό τους DNA, δημιουργώντας προηγούμενο στην σημερινή ιστορία της γενετικής και αποτελούν πλέον την «φυλή» των βιοχάκερ.
Τουτέστιν τροποποιούν το γενετικό τους υλικό κατά βούληση και χωρίς επιστημονική επίβλεψη στο σπίτι τους, χρησιμοποιώντας γενετικά «εργαλεία» που μπορούν να βρεθούν στο εμπόριο και μέσω διαδικτύου. Θέλουν να παρουσιάσουν την πράξη τους αυτή ως «επαναστατική».
Πρόκειται για τον βιοχημικό, Τζοσάια Ζέινερ, ο οποίος παλαιότερα εργαζόταν στη NASA!
Πλέον χαρακτηρίζεται ως ο πρώτος άνθρωπος που τροποποίηση τα γονίδιά του με τη μέθοδο CRISPR, σύμφωνα με το "New Scientist".
Η μέθοδος του CRISPR επιτρέπει στους επιστήμονες να τροποποιούν το DNA με περισσότερη ακρίβεια, στοχεύοντας πολλαπλά γονίδια ταυτόχρονα και με σημαντικά μειωμένο κόστος!!!
O Ζέινερ βιντεοσκόπησε και μετέδωσε ζωντανά μέσω του Facebook τον εαυτό του την ώρα που εισήγαγε το τροποποιημένο DNA με μια σύριγγα στο σώμα. Ακολουθώντας στα χνάρια του, άλλοι βιοχάκερ ετοιμάζονται να κάνουν κάτι παρόμοιο ή το έχουν ήδη κάνει, χωρίς να το διατυμπανίσουν.
Τι σημαίνει αυτό; Πως το DNA μας μπορεί να τροποποιηθεί.
Μπορεί αυτό να βοηθήσει, προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία μας, να κατανικηθούν αρρώστιες και να επιμηκυνθεί ο χρόνος ζωής των ανθρώπων; Ναι, είναι η απάντηση.
Ωστόσο, ανάλογα με το ποιος διαχειρίζεται την επιστήμη μαζί με τα ωφέλιμα δεν αποκλείεται να γίνει παρέμβαση στον ανθρώπινο οργανισμό, προκειμένου να ελέγχεται πλήρως από την όποια εξουσία.
Τι θα γίνει άραγε αν το ανθρώπινο DNA τροποποιηθεί με DNA ζώων;
Μήπως το χάραγμα του «θηρίου» δεν θα είναι ένα ηλεκτρονικό τσιπάκι αλλά ένα εμφύτευμα νανοτεχνολογίας, το οποίο θα παρεμβαίνει στο DNA και θα το τροποποιεί κατά το δοκούν;
Πάντως, ο κορυφαίος Βρετανός γενετιστής Ρόμπιν Λάβελ-Μπατζ του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου χαρακτήρισε την πράξη του Ζέινερ «ανόητη» και είπε πως μπορεί να επιφέρει απρόβλεπτες και ανεπιθύμητες συνέπειες, όπως βλάβη στους ιστούς και κυτταρικό θάνατο ή κάτι ακόμη χειρότερο...
Του Κίμωνα Χαραλάμπους
www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.