Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Πατριαρχείο Αντιοχείας: Κορίτσια ιερόπαιδες στη Θεία Λειτουργία


Απόφαση που αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις
Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας καθιέρωσε όπως υπηρετούν και κορίτσια ως ιερόπαιδες κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και των λοιπών Ιερών Ακολουθιών, όπως μαρτυρεί και το φωτογραφικό στιγμιότυπο το οποίο διανθίζει το παρόν δημοσίευμα.
Τονίζεται ότι ο Πατριαρχείο Αντιοχείας ανήκει στα λεγόμενα πρεσβυγενή Πατριαρχεία της πρωταρχικής πενταρχίας διοίκησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας και είναι το τρίτο κατά σειρά έπειτα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως που είναι το πρώτο και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το οποίο είναι δεύτερο.
Το Πατριαρχείο Αντιοχείας έχει υπό την δικαιοδοσία του την Αντιοχειανή Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής με Αρχιεπίσκοπο τον κ. Ιωσήφ.
Η απόφαση αυτή του Πατριαρχείου Αντιοχείας αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις από συντηρητικούς κύκλους άλλων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Υπενθυμίζεται ωστόσο, πως στην πρωταρχική Εκκλησία λειτουργούσε ο θεσμός των διακονισσών, δηλαδή γυναικών οι οποίες γίνονταν διακόνισσες και συνέβαλαν στο κατηχητικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.
Μαρτυρίες για τις διακόνισσες υπάρχουν στο βιβλίο Πράξεων των Αποστόλων του οποίου συγγραφέας φέρεται ο Ευαγγελιστής Λουκάς, αλλά και σε άλλα συγγράμματα της εκκλησιαστικής γραμματολογίας.
Σημειώνεται επίσης πως η Αντιοχειανή Αρχιεπισκοπή Αμερικής σιωπηρώς έχει επιτρέψει τον δεύτερο γάμο ιερέων έπειτα από χηρεία, όπως συνέβη προ λίγων ετών στην περίπτωση του ιερέα Τζόσεφ Αλεν, επί Αρχιεπισκοπίας του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Φιλίππου Σαλίμπα.
ΠΗΓΗ
Κατανυξις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.