Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ -ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ.


18 Ιουλίου 1974: Οι πληροφορίες που έρχονται στο αρχηγείο Στρατού από το ΝΑΤΟ/Σμύρνης, αναφέρουν ότι: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ 48 ΩΡΕΣ!
Ο αρχηγός της αεροπορίας Παπανικολάου διατάσσει το όπλο να μπει σε διάταξη μάχης (στις 13:15). Διάταξη Μάχης του Σχεδί
ου “Κ”/ΑΑ (περί Κύπρου).
Στο μεταξύ περί τις 11:00 είχαν φθάσει στην Αθήνα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόζεφ Σίσκο με τον υφυπουργό Εθνικής Αμύνης Έλσγουώρθ όπου συνοδευόμενοι από τον εν Αθήναις πρέσβη Χ. Τάσκα επισκέφθηκαν τον Πρωθυπουργό Α. Ανδρουτόπουλο σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες.
Στην συνέχεια ακολούθησαν δύο συσκέψεις μία περί τις 14:00 και η δεύτερη περί τις 18:00 στην οποία και συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός Α. Ανδρουτσόπουλος, ο Υπουργός Εξωτερικών Κ. Κυπραίος, ο αρχηγός Ε.Δ. Στρατηγός Μπονάνος και άλλοι Ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Σίσκο δήλωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με πηγές εξ αιτίας της συμμετοχής και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με κάποιες ομολογίες που έγιναν αργότερα, σε κάποιο σημείο αυτών των συνομιλιών ο Ταξίαρχος Ιωαννίδης απείλησε πως αν συμβεί τουρκική απόβαση, ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών είναι δεδομένος......
_______
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: Την Πέμπτη, 18 Ιουλίου 1974 μετεστάθμευσαν 10 F-5Α από την Αγχίαλο στο Καστέλι Πεδιάδος Ηρακλείου. Την Πέμπτη, 18 Ιουλίου 1974, με επικεφαλής-Διοικητή του κλιμακίου τον Επισμηναγό Αθανάσιο Μπουρολιά μετεστάθμευσαν στο Καστέλι Πεδιάδος Ηρακλείου τα 26 F-84F με τον παρακάτω εξοπλισμό το κάθε ένα:
1. 2 βόμβες των 500 λιβρών (Μ-64).
2. 2 φορείς ρουκετών των 5 ιντσών, συνολικά 8.
3. 6 πυροβόλα των 20 χιλιοστών με απόθεμα 600 βλήματα το καθένα.
4. πύραυλοι jato για επιπρόσθετη ώση κατά την φάση της απογειώσεως.
Η θέσις ετοιμότητος ήταν των 30 λεπτών.
απο ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.