Σάββατο, 11 Απριλίου 2020

Νωρίς την Αυγή της 10ης Μαΐου 1956 απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας οι πατριώτες και αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου.

Νωρίς την Αυγή της 10ης Μαΐου 1956 απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας οι πατριώτες και αγωνιστές για την απελευθέρωση της Κύπρου από το αγγλικό Στέμμα και την Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα, Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου.


Ο Καραολής και ο Δημητρίου εντάχθηκαν από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ και αγωνίστηκαν ηρωικά για την απελευθέρωση. 

Ο Μιχαήλ Καραολής συνελήφθη σε ενέδρα των Αγγλων και κατηγορήθηκε ότι μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου ότι σκότωσαν στις 28 Αυγούστου 1955, έναν συνεργάτη των Άγγλων, από το ΑΚΕΛ (σχόλιο Παιδαγωγού: ΑΚΕΛ είναι το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου. Έπαιξε άθλιο προδοτικό ρόλο κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, καταδίδοντας αγωνιστές της ΕΟΚΑ στους Εγγλέζους). 

Ο Ανδρέας Δημητρίου συνελήφθη και κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε στην Αμμόχωστο τον πράκτορα της Ιντέλιτζενς Σέρβις, Σίντνεϊ Τέιλορ, στις 28 Νοεμβρίου 1955.
Οι δύο αγωνιστές φυλακίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. 

Δεν αποκάλυψαν τίποτα στους ανακριτές, καταδικάσθηκαν σε θάνατο και απαγχονίστηκαν στις 10 Μαΐου 1956. 

Οι σωροί των δύο ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου θάφτηκαν μαζί με άλλους 11 στα λεγόμενα «Φυλακισμένα Μνήματα», ένα κοιμητήριο που είχαν κατασκευάσει οι Άγγλοι στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας και το οποίο βρισκόταν δίπλα από τα κελιά των μελλοθάνατων και την αγχόνη.

το είδαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.