Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2020

Η «μητρόπολιν πασών των εορτών». Αγιού Ιωάννου του Χρυσόστομου.

Αποτέλεσμα εικόνας για Η «μητρόπολιν πασών των εορτών». Αγιού Ιωάννου του Χρυσόστομου.
‘‘Καθόσον πλησιάζει να φθάσει εορτή, που είναι η πιο λαμπρότερη και πιο φρικτή από όλες τις εορτές, την οποία δεν θα έσφαλλε κάποιος αν την ονόμαζε μητρόπολη όλων των εορτών.
Και ποια είναι αυτή; Η κατά σάρκα γέννηση του Χριστού.
Καθόσον απ΄ αυτήν έλαβαν την αρχή και την υπόθεση τα Θεοφάνια, το ιερό Πάσχα, η Ανάληψη και η Πεντηκοστή.
Διότι, εάν ο Χριστός δεν γεννιούνταν κατά σάρκα, δεν θα βαπτιζόταν, πράγμα που είναι τα Θεοφάνια, δεν θα σταυρονόταν, πράγμα που είναι το Πάσχα, δεν θα έστελνε το άγιο Πνεύμα, πράγμα που είναι η Πεντηκοστή. ΄Ωστε από εδώ, σαν ακριβώς από κάποια πηγή, αφού έρρευσαν διάφοροι ποταμοί, γεννήθηκαν για μας οι εορτές αυτές. Και δεν δικαιούται μόνο εξ αιτίας αυτού του πράγματος ν΄ απολαμβάνει η ημέρα αυτή την προεδρία, αλλά και επειδή αυτό που συνέβηκε την ημέρα αυτή είναι πολύ πιο φρικιαστικό από όλα τα άλλα. Διότι το να πεθάνει ο Χριστός, αφού έγινε πρώτα άνθρωπος, ήταν επακόλουθο αυτού του γεγονότος διότι αν και δεν διέπραξε αμαρτία, αλλ΄ όμως έλαβε θνητό σώμα. Και ήταν βέβαια και αυτό θαυμαστό, το να είναι όμως Θεός και να θελήσει να γίνει άνθρωπος και ν΄ ανεχθεί να κατέβει τόσο χαμηλά, όσο δεν μπορεί η σκέψη να το δεχθεί, αυτό είναι το πιο φρικιαστικό και το πιο καταπληκτικό, πράγμα που βέβαια θαυμάζοντας και ο Παύλος έλεγε «Και πραγματικά είναι μεγάλο το μυστήριο που σεβόμαστε».
Ποιο είναι αυτό το μεγάλο μυστήριο;
«Ο Θεός φανερώθηκε με σάρκα». (Α Τιμ.3,16) Και πάλι αλλού λέγει «Διότι δεν έρχεται ο Θεός να βοηθήσει αγγέλους, αλλά τους απογόνους του Αβραάμ, και γι΄ αυτό έπρεπε ως προς όλα να γίνει όμοιος με τούς αδελφούς του». (Εβρ. 2,16 - 17) Γι΄ αυτό προ πάντων σέβομαι αυτή την ημέρα και την αγαπώ και σας φανερώνω τη μεγάλη αγάπη μου γι΄ αυτήν, για να σας καταστήσω συμμέτοχους στην αγάπη μου αυτή, γι΄ αυτό σας παρακαλώ όλους σας και σας ικετεύω να ρθείτε με όλη την προθυμία και το ζήλο σας, ν΄ αδειάσει ο καθένας το σπίτι του, για να δούμε τον Κύριο μας ξαπλωμένο μέσα στη φάτνη, σπαργανωμένο, το φρικτό εκείνο και παράδοξο θέαμα. Διότι ποια απολογία θα έχουμε, ποια συγγνώμη, όταν αυτός μεν κατέβηκε από τούς ουρανούς για μας, ενώ εμείς δεν ερχόμαστε ούτε από το σπίτι μας προς αυτόν;
Όταν οι μάγοι, πού ήταν άνθρωποι βάρβαροι και αλλόφυλοι, τρέχουν από την Περσία να δουν αυτόν ξαπλωμένο μέσα στη φάτνη, ενώ σύ ο Χριστιανός δεν ανέχεσαι ούτε μια μικρή απόσταση να βαδίσεις, για ν΄ απολαύσεις το μακάριο αυτό θέαμα;
Καθόσον, αν έρθουμε με πίστη, οπωσδήποτε θα τον δούμε ξαπλωμένο μέσα στη φάτνη διότι η τράπεζα αυτή αναπληρώνει τη θέση της φάτνης. Και εδώ πραγματικά θ΄ απλωθεί το δεσποτικό σώμα, όχι σπαργανωμένο, όπως ακριβώς τότε, αλλά περιστοιχιζόμενο από παντού με το Πνεύμα το άγιο. Αντιλαμβάνονται οι μυημένοι τα λεγόμενά μου. Οι μεν λοιπόν μάγοι προσκύνησαν μόνο, σύ όμως, αν έρθεις με καθαρή συνείδηση, θα σου επιτρέψομε και να το πάρεις και να πας μ΄ αυτό στο σπίτι σου. ΄Ελα λοιπόν και σύ προσφέροντας δώρα, όχι τέτοια όπως εκείνοι, αλλά πολύ πιο σεμνότερα. Πρόσφεραν εκείνοι χρυσό σύ πρόσφερε σωφροσύνη και αρετή. Πρόσφεραν εκείνοι λιβανωτό σύ πρόσφερε προσευχές καθαρές, τα πνευματικά αυτά θυμιάματα. Πρόσφεραν εκείνοι σμύρνα σύ πρόσφερε ταπεινοφροσύνη, ταπεινωμένη καρδιά και ελεημοσύνη. Αν προσέλθεις μ΄ αυτά τα δώρα, με πολύ μεγάλο θάρρος θ΄ απολαύσεις την ιερή αυτή τράπεζα. Καθόσον εγώ γι΄ αυτό τα λέγω αυτά τώρα, επειδή γνωρίζω οτι οπωσδήποτε θα έρθουν πολλοί κατά την ημέρα εκείνη και θα πλησιάσουν χωρίς προσοχή στην πνευματική αυτή θυσία. Για να μη το κάνουμε λοιπόν αυτό για το κακό μας, ούτε προς καταδίκη της ψυχής μας, αλλά για τη σωτηρία αυτής, από τώρα ήδη σας το τονίζω και σας παρακαλώ, αφού καθαρίσετε τον εαυτό σας με κάθε τρόπο, τότε να έλθετε και να πλησιάσετε τα ιερά μυστήρια.”
~ Αγιού Ιωάννου του Χρυσόστομου.
΄Ομιλία Πέρι ΄Ακαταλήπτου ΣΤ΄ Ε.Π.Ε. 35,206 - 208. P.G.48,752 - 753.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.