Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Βίντεο: Οι Έλληνες της Χιμάρας ΑΠΑΝΤΟΥΝ !


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 10 Δεκεμβρίου, 2016
Βίντεο με μαρτυρίες κατοίκων της Χιμάρας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2016 ο Ελληνισμός της Χιμάρας, τιμά την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (1948), βρισκόμενος στο μέτωπο της διεκδίκησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας της θρησκευτικής ελευθερίας και του εθνικού αυτοπροσδιορισμού. 

Το 1945, το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας, αφαίρεσε από τους κατοίκους της Χιμάρας το δικαίωμα στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό, στην ιδιοκτησία και στην θρησκευτική ελευθερία. Μέσα σε μια νύχτα αποφάσισε να σταματήσει να τους αναγνωρίζει την εθνική τους καταγωγή, να δημεύσει τις περιουσίες τους και να γκρεμίσει τις εκκλησίες τους.
Σήμερα, 26 χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος, κανένα από τα τρία δικαιώματα δεν έχει αποκατασταθεί για τους Χιμαραίους. 
Η αλβανική πολιτεία συνεπής διάδοχος του καθεστώτος, αρνείται να επιστρέψει τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες, καταπατά τις οικίες τους, δεν τους επιτρέπει να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, δημεύει την εκκλησιαστική περιουσία και κατεδαφίζει Ορθόδοξους Ιερούς Ναούς. 
Η Ένωση Χειμαρριωτών, δημιούργησε ένα βίντεο* με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ανάδειξη της θέσης των Χιμαραίων απέναντι στην διαρκή διαμάχη με το αλβανικό κράτος. Αυτό το βίντεο προβλήθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τους φορείς της μειονότητας στα Τίρανα την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου. 
 
 
*Σύνδεσμος βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=Ob76Nf1C2Oc
Εκ του γραφείου τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.