Toυ Βασίλη Καπούλα
Ραγδαία κλιμάκωση στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ: Σε βίντεο που θα δείτε αμερικανικό V-22 Osprey μεταφέρει δυνάμεις και οπλισμό στους Κούρδους SDF-YPG στη Β.Συρία ενώ στην αμερικανική βάση στο Κομπάνι υπάρχουν συνολικά 2× V22 Osprey, 1x AH-64 Apache, 1x UH-60 Black Hawk και 1x C-47 Chinook. Η απάντηση του Ρ.Τ.Ερντογάν ήταν άμεση και χαρακτήρισε τους Αμερικανούς νεκρούς στρατιώτες ως τρομοκράτες!
Άμεση όμως ήταν και η απάντηση των ΗΠΑ: O οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών»!
Αμερικανικές μαζί με κουρδικές σημαίες έχουν υψωθεί στο GirêSpî (Tal Abyad) ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ένταση παρά την διαβεβαίωση από τις ΗΠΑ τις προηγούμενες ημέρες ότι θα κατέβουν.
Η εφημερίδα φερέφωνο του Ρ.Τ.Ερντογάν, Daily Sabah,  χαρακτήρισε τους Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί στο πλευρό των Κούρδων πολεμώντας το ISIS ως «τρομοκράτες»!
«Οι ΗΠΑ τιμούν τους τρεις νεκρούς τους στη Συρία και ανεβάζουν την ένταση ενώ ήδη οι σχέσεις μας δεν είναι σε καλό σημείο» αναφέρει ο Mehmet Celik για την Daily Sabah.
Οι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Συρία ήταν οι Levi Shirley, 24, Jordan McTaggart, 22, και William Savage, 27.
Τι ζητάει η Τουρκία; Nα μην τιμηθούν ως ήρωες αυτοί οι Αμερικανοί στρατιώτες και τονίζει πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αγνοούν τις προειδοποιήσεις της….

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είπε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τ.Μπάιντεν, δεν γνώριζε για τα αεροσκάφη που έριξαν οπλισμό στο Κομπάνι στο YPG-PYD όταν το ανέφερε σε συζητήσεις στη Νέα Υόρκη.
«Λοιπόν γνωρίζω εγώ» απάντησε ο Ρ.Τ.Ερντογάν!
«Το ίδιο πράγμα κάνατε και στο παρελθόν και τα όπλα κατέληξαν στο ISIS» πρόσθεσε.
«Tρεις μέρες πριν τρία αεροσκάφη με αμερικανικό οπλισμό για τους Κούρδους της Συρίας προσγειώθηκαν στο Κομπάνι. Τα μισά από αυτά τα όπλα έπεσαν στα χέρια των τρομοκρατών του ISIS. Προειδοποιήσαμε τον Μ.Ομπάμα γι αυτό το θέμα αλλά δεν τον πείσαμε. Τώρα δυστυχώς παίζουν το ίδιο παιχνίδι. Αυτό θα συνεχίσει την αιματοχυσία στην Συρία» είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.
«Εμείς θα φτιάξουμε την ζώνη ασφαλείας 5.000 τχλμ συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Jarablus, al-Rai, (και al-bab)» ανέφερε.
Η Τουρκία συνεχίζει να μεταφέρει οπλισμό στην Β.Συρία για την επιχείρηση στην al-Bab.
Η Τουρκία δεν πιστεύει ότι οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης είναι «ιδιαίτερα αμερόληπτες», υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, αφού νωρίτερα ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία των «σκουπιδιών».
«Δεν πιστεύουμε ότι αυτές οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα αμερόληπτες. Πιστεύουμε ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποια εικόνα για την τουρκική οικονομία» είπε στους δημοσιογράφους ο Γιλντιρίμ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι A Haber.
Ο οίκος Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση επικαλούμενος τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί για το κράτος δικαίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, τους κινδύνους της εξωτερικής χρηματοδότησης και την επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας.