Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Βαρθολομαίος: ''Εύχομαι οι Εκκλησίες να αναθεωρήσουν την απόφασή τους''


Στην Κρήτη βρίσκεται πλέον ο ς Βαρθολομαίος με την αντιπροσωπία της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να φθάνει στο αεροδρόμιο Χανίων.
Δεκάδες επίσημοι βρίσκονται στο αεροδρόμιο των Χανίων, όπου είναι δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας από τις αστυνομικές Αρχές και πληθώρα των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Τα στρατιωτικά αγήματα μέσα από μια λιτή τελετή απέδωσαν τις προβλεπόμενες τιμές στον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Αμέσως μετά ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, χαιρέτισε εκρποσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της Εκκλησίας της Κρήτης, όπου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο αεροδρόμιο Ι. Δασκαλογιάννης για να τον υποδεχτούν.
Ο Βαρθολομαίος αμέσως μετά την σύντομη ομιλία του όπου έστειλε και σαφές μήνυμα προς όλους όσοι δεν θα παραβρεθούν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αποφαση για όσους δεν έρθουν θα βαρύνει τους ίδιους αναχώρησε απο το αεροδρόμιο Χανίων.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταξύ άλλων κατά την άφιξη του είπε τα εξής:
Ευλογημένοι οι Κρήτες οι οποίοι ανέκαθεν αποτελούν καύχημα για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Ήρθα πολλές φορές στην Κρήτη και ξαναέρχομαι με μεγαλύτερη χαρά και ενθουσιασμό διότι στην Κρήτη βιώνω την φιλοξενία των κατοίκων της.
Βεβαίως στην χαρά του ιστορικού γεγονότος επισκιάζει η απόφαση κάποιων εκκλησιών να μην είναι στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, απόφαση η οποία βαραίνει τους ίδιους και μόνο.
Αποφασίσαμε να στηρίξουμε το πρόγραμμα που έχουμε όλες οι εκκλησίες στην Κρήτη και να εξετάσουμε όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον ορθόδοξο κόσμο.
Εύχομαι οι εκκλησίες αυτές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να βρεθούν στην Κρήτη οι οποίοι θα έχουν επίσης τη χαρά να γευτούν την φιλοξενία όλων των Κρητών και το λέω αυτό γιατί έχω προσωπική πείρα από την συμπεριφορά τους.
Εύχομαι το Πανάγιο Πνεύμα να μας φωτίσει να πράξομε το χρέος και το καθήκον μας στο ακέραιο από το μήνυμα που έχει δώσει σε εμάς ο κόσμος.
Όλοι κόπιασαν πολύ για την προετοιμασία της Συνόδου και ειδικά το ελληνικό κράτος και η ελληνική εκκλησία αλλά και οι τοπικοί άρχοντες και όσοι ήρθαν από την Αθήνα που εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το μεγάλο γεγονός.
Σας ευχαριστώ για την υποδοχή και εύχομαι να περάσουμε αλησμόνητες ημέρες.
Έγινε γνωστό πριν από λίγο το Πατριαρχείο Σερβίας θα μετέχει κανονικά στη Σύνοδο με επικεφαλής τον Πατριάρχη Ειρηναίο και ήδη ο εκπρόσωπος της Σέρβικης εκκλησίας μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος ενημέρωσε επισημά τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο για την άφιξη αύριο τη Σέρβικης αντιπροσωπείας .
Η κλεψύδρα του χρόνου θα μετράει αντίστροφα πλέον, για το εύρος ή όχι της υλοποίησης μιας υπόθεσης που η προετοιμασία της ξεκίνησε πριν από 12 Οικουμενικούς Πατριάρχες και που είναι ανοιχτή ως προς τη συμμετοχή των 14 Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Ουσιαστικά αύριο Πέμπτη το απόγευμα, οπότε έχει προγραμματιστεί η ολοκλήρωση των αφίξεων των Προκαθημένων των 13 Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων στα Χανιά, θα γνωρίζουμε ενδεχομένως τα οριστικά "ναι" και "όχι" στη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας.
Ακόμη και τότε, όμως, θα υπάρχει η ελπίδα της "τελευταίας στιγμής", αφού μεθαύριο Παρασκευή το πρωί μεσολαβεί η Μικρή Σύναξη των Προκαθημένων των 14 Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών. Μετά από αυτή συμμετοχές και απουσίες θα έχουν "κλειδώσει" οριστικά και αμετάκλητα. Βέβαιη αποχή εκτιμάται ότι θα έχουμε από Αντιόχεια, Μόσχα και Βουλγαρία, ενώ μέχρι την ύστατη ώρα θα είναι αμφιλεγόμενο το τι θα πράξουν Γεωργία και Σερβία.
Ένα 24ωρο μετά την απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας να απέχει από τη Μεγάλη Σύνοδο στο Κολυμπάρι Χανίων, εφόσον το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιλέγει την αναβολή, μία ρηματική διακοίνωση της ρωσικής Πρεσβείας έρχεται να αποδείξει τις λεπτές γεωπολιτικές κινήσεις που κρύβονται πίσω από τη σύναξη των Ορθοδόξων Ιεραρχών. Σε αυτή η Πρεσβεία της Ρωσίας γνωστοποιεί στην ελληνική κυβέρνηση την άφιξη της πατριαρχικής αντιπροσωπίας με πτήση απευθείας από Μόσχα στα Χανιά στις 16 Ιουνίου και την αναχώρησή της την Κυριακή στις 26 Ιουνίου και πάλι απευθείας για Μόσχα.

Με απλά λόγια η ρωσική κυβέρνηση, θέλοντας να καταδείξει έστω και επικοινωνιακά ότι δεν εμπλέκεται στα εκκλησιαστικά, εμφανίζεται περίπου να αγνοεί την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας και να ανακοινώνει εθιμοτυπικά την άφιξη της ρωσικής αντιπροσωπίας στην Ελλάδα.
Ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται ότι πίσω από την κίνηση αυτή της ρωσικής κυβέρνησης κρύβεται η αγωνία της στο ενδεχόμενο ανακήρυξης του αυτοκεφάλου που η ουκρανική κυβέρνηση ζητά για την Εκκλησία της από το Φανάρι, μετά την ένταση με τη Ρωσία.
Πηγές από το Φανάρι σχολίαζαν ότι μετά την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας για αποχή σε περίπτωση μη αναβολής της Συνόδου, «η ανακοίνωση αυτή της Εκκλησίας της Μόσχας δείχνει ξεκάθαρα ότι το Πατριαρχείο Μόσχας προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες σε τρίτες Εκκλησίες και να βρει τρόπο να δραπετεύσει από τις εργασίες της Πανορθοδόξου».
Ως γνωστόν, μέχρι στιγμής το Οικουμενικό Πατριαρχείο αρνείται να αναγνωρίσει θέμα αυτοκεφαλίας στην ουκρανική Εκκλησία υποδεικνύοντας την κανονικότητα υπαγωγής της στο Πατριαρχείο Μόσχας.
Άλλωστε, είναι τουλάχιστον άκομψο μια κρατική παρέμβαση όπως αυτή της Ουκρανίας να οδηγεί σε εκκλησιαστικές αποφάσεις - παρότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε δει και είχε και διακρατικού επιπέδου συμφωνία συνεργασίας με την ουκρανική Πολιτεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ν.Κ.", μέχρι αργά σήμερα το απόγευμα αντίστοιχη ρηματική διακοίνωση αναμένεται και από την Πρεσβεία της Σερβίας για τη δική της πατριαρχική αντιπροσωπία, παρότι και αυτή είχε αφήσει ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής της.
Στο μεταξύ, και ενώ πέντε Πατριαρχεία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δηλώνουν άρνηση συμμετοχής (Μόσχα, Γεωργία, Βουλγαρία, Αντιόχεια, Σερβία), αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι την ίδια ώρα στο Κολυμπάρι Χανίων, στην επεξεργασία του μηνύματος της Μεγάλης Συνόδου, που είναι τρόπον τινά και το τελικό ανακοινωθέν, μέχρι και τη Δευτέρα, μετείχαν τεχνικά κλιμάκια και των 14 Εκκλησιών... Δηλαδή ακόμη και αυτών που έχουν δηλώσει ότι δε θα παραστούν στη Σύνοδο.
Σημειώνεται πως η επόμενη προγραμματισμένη Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία.
romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.