Σάββατο 18 Απριλίου 2015

«…οι τελώναι και αι πόρναι προάγουσιν υμάς εις την βασιλείαν του Θεού» Ματθ. κα΄ 31


Ο Κυριός μας με τη θεία και υπερφυή ενανθρώπισή Του, την αγαπητική Σταυρική Του θυσία και τη λαμπροφόρο Του Ανάσταση, κατέλυσε το κράτος του διαβόλου και της αμαρτίας και χάρισε τη δύναμη στον άνθρωπο να ελευθερωθεί από τα δεσμά τους.
Η αγία μας Εκκλησία, κινουμένη κατά τη φύση της, ιεραποστολικά, καλεί σε μετάνοια και πνευματική εγρήγορση ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η μετάνοια είναι η εσωτερική συναίσθηση των σφαλμάτων και των λαθών και η αμετάκλητη απόφαση του ανθρώπου να εγκαταλείψει τα έργα του σκότους και να ακολουθήσει το δρόμο που οδηγεί στο Φως, στην Αλήθεια και στη Ζωή, δηλαδή, στον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Η μετάνοια των αγίων «εταίρων» αυτών γυναικών είναι συγκλονιστική και αναπάντεχη. Η εξουθενωτική άσκηση όπου υπέβαλαν τον εαυτό τους αγγίζει τα όρια του υπερανθρώπου.
Οι ζωές της μετανοίας των οσίων αυτών γυναικών δίνουν τη δυνατότητα για την πνευματική ανάνηψη όλων μας που παρασυρμένοι από τη σύγχρονη εποχή της εξαφάνισης των υγειών προτύπων και του πανσεξουαλισμού, αμαυρώσαμε την εικόνα του Θεού, χάσαμε την ελευθερία που Εκείνος τόσο απλόχερα μάς χάρισε και γίναμε δούλοι της πιο αποτρόπαιης σκλαβιάς.
«Ιατρείον εστι αναιρετικόν της αμαρτίας η μετάνοια. Δώρον εστι ουράνιον. Δύναμις θαυμαστή. Πάντας μεταποιεί. Χωνευτήριον εστι της αμαρτίας η μετάνοια».
Η δύναμη της μετάνοιας είναι πραγματικά τόσο μεγάλη, που κυριολεκτικά μπορεί να μεταμορφώνει το δούλο της αμαρτίας σε άνθρωπο θεοειδή.
«Πολλάκις εξαγόρευσις αμαρτάδος άνδρ’ εσάωσε
μούνη, και δακρύοισιν απέκλυσε πήματα πικροίς,
και ψυχήν εκάθηρε μελαινομένην κακότητι».
«Συχνά η εξαγόρευση της αμαρτίας μόνη έσωσε
τον άνθρωπο και με πικρά δάκρυα ξέπλυνε
τα τραύματα και καθάρισε την ψυχή
που είχε μαυρίσει από την κακία».
Ταις των οσίων σου πρεσβείαις, Χριστέ ο Θεός, ελέησον και σώσον ημάς. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.