Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Συχνή Θεία Μετάληψις.

 

Στην Βίβλον του Μεγάλου Βαρσανουφιου υπάρχει η ακόλουθος ερωταποκριση του μαθητού του Ιωάννου του Προφήτου για την ανάγκη της συχνής Θείας Μεταλήψεως.
Ερώτηση- Κάποιος φιλοχριστος ερώτησε τον Γέροντα Ιωάννη, εάν πρέπει να πολύασχολείται κανείς με τα περί Θείων Μυστηρίων και αν προέρχεται σ' αυτά ο αμαρτωλός, κατακρίνεται ως ανάξιος.
Απόκριση- Όταν πλησιάζεις στην Ωραία Πύλη, για να δεχτείς το σώμα και το αίμα του Χριστού, πρόσεχε να πιστεύεις αδίσταχτα ότι είναι αληθινά το σώμα και το αίμα του Χριστού. Για το πώς γίνεται αυτό μην πολύασχολείσαι, αλλά να πιστεύεις σ' Εκείνον που είπε:
Λάβετε φάγετε, τούτο γαρ μου εστί το σώμα και το αίμα. Και αυτά μας τα έδωσε για την άφεση των αμαρτιών μας. Αυτός, που πιστεύει έτσι, ελπίζουμε ότι δεν κατακρίνεται. Εκείνος όμως που δεν πιστεύει, έχει ήδη την κατάκριση. Μη εμποδίσεις λοιπόν τον εαυτό σου να προσέλθει στην Θεία Μετάληψη, κρίνοντάς τον ως αμαρτωλόν, αλλά έχε την πίστη ότι ο αμαρτωλός που προσέρχεται στο Σωτήρα, αξιώνεται να λάβει άφεση αμαρτιών. Καθώς βρίσκουμαι και στην Αγία Γραφήν εκείνους, που προσήλθαν με πίστη στον Χριστό και άκουσαν την θεία φωνή που τους είπε: αφήνονται οι πολλές σου αμαρτίες. Εάν ήταν άξιος να προσέλθει στον Κύριο, δεν θα είχε αμαρτίες. Επειδή όμως ήταν αμαρτωλός και χρεωστης, έλαβε τη συγχώρεση των οφειλομένων. Και άκουσε ακόμα τον ίδιο τον Κύριο που λέγει: δεν ήλθα να σώσω τους δίκαιους, αλλά τους αμαρτωλούς. Και πάλι: δεν έχουν ανάγκη από γιατρό οι υγιείς, αλλά οι άρρωστοι. Να θεωρείς λοιπόν τον εαυτό σου αμαρτωλόν και άρρωστον και να προσερχεσα,ι με την Θεία Μετάληψη, σ' Εκείνον, που μπορεί να σώσει τον χαμένον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.