Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Στους Δρόμους Του Βελγίου 1.000 Μαθητές Για Να Μην Κοπεί Το Μάθημα Των Αρχαίων Ελληνικών


Διαμάχη και για τα Λατινικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Σάλος έχει προκληθεί στη Γάνδη μπροστά στο ενδεχόμενο να σταματήσει η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στους δρόμους της βελγικής πόλης βγήκαν χθες για να δείξουν την αντίθεσή τους σε αυτή την απόφαση περίπου 1.000 μαθητές και πάνω από 100 καθηγητές.
Η ολλανδόφωνη βελγική εφημερίδα «De Standaard» επισήμανε σε δημοσίευμά της, με αφορμή τις κινητοποιήσεις, πως «μια γλώσσα μπορεί να είναι πολύ ωραία, ακόμα κι αν είναι νεκρή». «Οι υπερασπιστές των κλασικών γλωσσών -ελληνικών και λατινικών- ζώστηκαν τ’ άρματα» αναφέρει ακόμα το δημοσίευμα.
Με τους οιωνούς να μην είναι καλοί, πάντως, έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό ξανά η συζήτηση για τη χρησιμότητα των κλασικών γλωσσών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των μαθητών που επιλέγουν Αρχαία Ελληνικά σε σχολεία της Φλάνδρας (ολλανδόφωνη περιοχή του Βελγίου) δεν ξεπερνά πλέον τους 5.064, έναντι 5.921 την περίοδο 2008-2009 (μείωση κατά 14,5%).
Εξίσου μειωμένος παρουσιάζεται ο αριθμός των μαθητών που επιλέγουν τα Λατινικά, οι οποίοι την περσινή χρονιά ανήλθαν σε 23.339 (μείωση κατά 18,6%).
Η εφημερίδα «De Standaard» επιδιώκει να εντοπίσει τον λόγο για τον οποίο ένα σημαντικό κομμάτι της φλαμανδικής κοινωνίας εναντιώνεται στο ενδεχόμενο εξοβελισμού της αρχαίας ελληνικής και των λατινικών από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, την ώρα που έγκριτοι Βέλγοι ακαδημαϊκοί ξιφουλκούν είτε υπέρ είτε κατά της συνέχισης της διδασκαλίας των δύο «νεκρών», αλλά εξαιρετικά σημαντικών γλωσσών για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
ethnikosmaxitis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.