Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Ξεσηκωμός στη Χειμάρρα για την έξωση των 19 ελληνικών οικογενειών


  • Ξεσηκωμός στη Χειμάρρα για την έξωση των 19 ελληνικών οικογενειών
    Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Χειμάρρας (φωτ.: himara.gr)
Αποφασισμένοι να μην παραδώσουν στο αλβανικό κράτος τα σπίτια και τη γη τους εμφανίζονται οι Έλληνες κάτοικοι της Χειμάρρας, οι οποίοι το πρωί της Δευτέρας διαδήλωσαν έξω από το δημαρχείο της πόλης. Με μαύρες σημαίες, πλακάτ και πανό εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο τελεσίγραφο που εστάλη σε 19 οικογένειες από τις οποίες ζητείται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
«Έντι Ράμα, κατεδάφισε τα σπίτια των εγκληματιών και όχι των Χειμαρριωτών», αναφέρεται σε ένα από τα πανό.
Αν και η κυβέρνηση της Αλβανίας, η οποία πιέστηκε ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τα σχέδια ανάπλασης και τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής παγώνουν μέχρι τέλος του έτους, οι μπουλντόζες είναι έτοιμες να βάλουν μπρος.
«Πάνω από τον καθένα θέλουν να βάλουν ένα ερωτηματικό στην περιουσία, στην ύπαρξη του. Μην ακούτε συνθήματα και σλόγκαν για ανάπτυξη. Πίσω από όλες αυτές τις όμορφες λέξεις υπάρχει μια βάρβαρη έννοια, που λέγεται υφαρπαγή. Είναι άρπαγες. Θέλουν να αρπάξουν ό,τι καλύτερο έχει απομείνει σε αυτή την περιοχή. Γι’ αυτό μην πέφτετε σε παγίδες να συζητάτε αποζημιώσεις. Δεν είναι θέμα αποζημιώσεων, είναι θέμα δικαιοσύνης, είναι θέμα αρχής», είπε στους συγκεντρωμένους κατοίκους ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βαγγέλης Ντούλες.

Παρών στη συγκέντρωση και ο πρόεδρος του ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια» Λεωνίδας Παππάς, ο οποίος τόνισε ότι οι κάτοικοι ζουν «σε ένα καθεστώς» που προσπαθεί να καλλιεργήσει το φόβο στους πολίτες, και κάλεσε τον δήμαρχο να παραιτηθεί. «Να έχετε πίστη στο Θεό, στις δυνατότητές σας, στο όνομα της Χειμάρρας», ανέφερε από τη μεριά του ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» Χειμάρρας Διονύσης Φρέντης Μπελέρης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χειμάρρα είναι η τελευταία περιοχή στη Βόρεια Ήπειρο που δεν έχει «αλλοιωθεί» με εποικισμούς μουσουλμάνων.
pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.