Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017

Επίδειξη δύναμης του Πατριάρχη Μόσχας με το βλέμμα στο Φανάρι: 180 εκατομμύρια παγκοσμίως ανήκουν στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία...


Όσο ο κ. Βαρθολομαίος βρισκόταν στην Αθήνα για την Διάσκεψη για την Μέση Ανατολή εκπροσωπώντας -υποτίθεται- σύσσωμη την Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη, το αντίπαλον δέος , ο Πατριάρχης Μόσχας έκανε επίδειξη δύναμης στην λογική του ότi οι Ρώσοι ουσιαστικά δεν αναγνωρίζουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως….οικουμενικό. Από την άλλη το Φανάρι αρέσκεται να παρουσιάζει ως ποίμνιό του την παγκόσμια ορθόδοξη κοινότητα, εξ ου και οι μόνιμες αναφορές του κ. Βαρθολομαίου στα διάφορα ταξείδια του περί «μητρός Εκκλησίας»
Από το Βουκουρέστι όπου βρέθηκε ο κ. Κύριλλος δήλωσε πως περίπου 180 εκατομμύρια άνθρωποι ανήκουν στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας παγκοσμίως.ΣΧΟΛΙΟ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ :ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ.
«Ο συνολικός αριθμός των μελών του Πατριαρχείου Μόσχας που ζουν στη Ρωσία και στο εξωτερικό είναι περίπου 180 εκατομμύρια άνθρωποι», δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας κατά την παρουσία του στη σύνοδο της Ιεράς Συνόδου της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Περίπου το 75% όλων των Ρώσων θεωρούν τους εαυτούς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς», πρόσθεσε.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τώρα περίπου 36.000 ενορίες, 1.000 μοναστήρια και 56 πνευματικές ακαδημίες , εκτός από άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δήλωσε ακόμη ο πατριάρχης κάνοτας ουσιαστικά επίδειξη δύναμης και μιλώντας για την αναβίωση της Εκκλησίας που συνέβη μετά από δεκαετίες διώξεων από το σοβιετικό κράτος. «Για παράδειγμα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε μόνο 6.000 εκκλησίες και 21 μοναστήρια το 1988», δήλωσε ο πατριάρχης.
«Το 1988, είχαμε τρία πνευματικά πανεπιστήμια και δύο πνευματικές ακαδημίες», δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος
«Τα γεγονότα που συμβαίνουν τώρα είναι ένα θαύμα, διότι είναι αδύνατο να δούμε βάσεις για μια τέτοια ταχεία αναβίωση στις εξωτερικές συνθήκες της ύπαρξης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στα σοβιετικά χρόνια», ανέφερε.
Η δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, σύμφωνα με τον Χάρτη της, περιλαμβάνει τις ακόλουθες χώρες: Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Λετονία, Λιθουανία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν και Εσθονία. Η κανονική επικράτεια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας περιλαμβάνει επίσης την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Μογγολία, καθώς και τις ενορίες των «Ορθοδόξων Χριστιανών που ανήκουν οικειοθελώς σε αυτήν» σε πολλές άλλες χώρες.
Του Άγγελου Ρούσσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.