Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

«Όταν αποφασισαμε να κάμομε την Επανάσταση....


Του είπαν κάποτε:
- Κολοκοτρώνη, η πατρίδα θα σε ανταμείψει.
- Το ξέρω, απάντησε, εμένα θα πρωτοεξορίσει.
Δείτε  πως είναι σήμερα ο τάφος του Κολοκοτρώνη…
Αποτέλεσμα εικόνας για «Όταν αποφασισαμε να κάμομε την Επανάσταση.
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπήρξε ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε στην Πελοπόννησο και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστός και ως «Γέρος του Μωριά»...
Κι επειδή σήμερα μέρα που είναι που κανονικά αυτές οι Εθνικές ιερες εορτές θα έπρεπε να εορταζονται με το Πατριο Εκκλησιαστικό ορθοδοξο εορτολόγιο, θεωρώ πώς είναι καλό να θυμόμαστε λίγο περισσότερο την ιστορία μας… διότι λαός χωρίς να γνωρίζει την ιστορία του είναι λαός χωρίς μέλλον. είπα να μοιραστώ μαζί σας κάτι πολύ ιδιαίτερο.

Έτσι για να καταλάβουμε όλοι… πως αυτός ο λαός που έχουμε την τιμή να είμαστε σπόροι του… ακόμη και όταν δεν είχε λεφτά, αγαθά, και πλούτο... είχε πάντα κάτι που κανείς άλλος λαός δεν έχει μέχρι σήμερα. Ψυχή και φιλότιμο.
Το ταφικό του μνημείο στο Α” Νεκροταφείο της Αθήνας έχει χαραγμένα λόγια που αποπνέουν όλη τη μεγαλοπρέπεια και το ήθος του.
 Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου με το πολιτικό παπικο εορτολόγιο , ας θυμηθούμε ένα απόσπασμα από την ομιλία του στην Πνύκα το 1838 και ας τιμήσουμε το πνεύμα και τις αξίες με τις οποίες πορεύτηκε ο λαός μας κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821:
«Όταν αποφασισαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: «Που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;», αλλά , ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.