Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Σήμερα είμαι αγόρι, αύριο βλέπουμε: Στον Καναδά τα παιδιά θα διαλέγουν τι φύλο θέλουν να είναι


Flickr-gender-neutral-restroom-sign
Τα σχολεία πρέπει να σβήσουν τα παλιά χάσματα που αναγκάζουν τους μαθητές σε ανδρικούς και γυναικείους ρόλους, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη από την κυβέρνηση της Αλμπέρτα στον Καναδά, που συμβουλεύει τους εκπαιδευτικούς να αφήνουν τα παιδιά να επιλέγουν ποια τουαλέτα θέλουν να χρησιμοποιούν και ποιο όνομα να εμφανίζεται στις κάρτες τους.
Ένα έγγραφο 21 σελίδων, που θεσπίστηκε από τον υπουργό Παιδείας David Eggen, ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς ότι οι μαθητές έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται, όταν πρόκειται για την ταυτότητα του φύλου τους και της έκφρασης φύλου.
Η σχετική γλώσσα από τις “Κατευθυντήριες γραμμές για καλές πρακτικές” προτάθηκε από την ομοφυλοφιλική LGBT κοινότητα και υιοθετήθηκε αμέσως από την προοδευτική κυβέρνηση του Νέου Δημοκρατικού κόμματος στον Καναδά την περασμένη εβδομάδα.
Ο σκοπός των κατευθυντήριων γραμμών, σύμφωνα με το κείμενο, είναι να δημιουργήσει «κοινότητες μάθησης» που «σέβονται τη διαφορετικότητα των σεξουαλικών προσανατολισμών, τις ταυτότητες φύλου, και τις εκφράσεις των δύο φύλων».
Και αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά, ανεξάρτητα από το πόσο νέα ή πόσο χρονών είναι, θα διαλέγουν το δικό τους φύλο και θα αναγκάζουν όλους τους άλλους στο σχολείο να συμμορφωθούν με την επιλογή τους: Ο αυτοπροσδιορισμός είναι το μοναδικό μέτρο σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή έκφρασης φύλου ενός ατόμου ….
”Μερικά άτομα μπορεί να μην αισθάνονται να συμπεριλαμβάνουν στη χρήση των αντωνυμιών το «αυτός» ή «αυτή» και μπορεί να προτιμούν εναλλακτικές αντωνυμίες, όπως “ze”, “zir”, “hir”, “αυτοί” ή “αυτούς”, ή μπορεί να επιθυμούν να εκφραστούν ή να αυτοπροσδιορίζονται με άλλους τρόπους (π.χ., Mx. αντί ή κ, κα, ή Δεσποινίς, ή χωρίς πρόθεμα) ….
Όταν δημιουργούνται λίστες μαθητών / προσωπικού, το προσωπικό του σχολείου εξασφαλίζει ότι ονομασίες φύλων δεν περιλαμβάνονται είτε δίπλα σε ονόματα ατόμων ή ως σύνθετος αριθμός για την ομάδα.”

Το να προσπαθείς να θυμηθείς αν ο μικρός ”Mx.” θέλει να είναι “zir” ή “hir” ακούγεται ήδη αρκετά δύσκολο. Στη συνέχεια όμως οι κατευθυντήριες γραμμές φτάνουν σε αυτό:
”Αν οι αθλητικές ομάδες χωρίζονται ανάλογα με το φύλο, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ομάδα που αντανακλά την ταυτότητα του φύλου τους και της έκφρασης … Οι μαθητές με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις, έμφυλες ταυτότητες και εκφράσεις των δύο φύλων έχουν δικαίωμα σε διαμονή όταν πρόκειται για χρήση της τουαλέτας και εγκαταστάσεις αποδυτηρίων που είναι σύμφωνες με την ταυτότητα του φύλου τους. Αυτό ισχύει κατά τη διάρκεια του σχολικού χρόνου και σχολικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός του σχολικής ιδιοκτησίας.”
Και η «διαμονή» σημαίνει ότι αν είσαι κορίτσι και δεν σου αρέσει η ιδέα ότι κάποιος στο ντους ισχυρίζεται ότι είναι κορίτσι αλλά ανατομικά μοιάζει ακριβώς με αγόρι, εσύ είσαι αυτή που πρέπει να μετακινηθεί:
”Σε έναν μαθητή που αντιτίθεται στο μοίρασμα μιας τουαλέτας ή αποδυτηρίων με έναν μαθητή που είναι τρανς ή διαφορετικού φύλου, προσφέρεται μια εναλλακτική εγκατάσταση.”
Και επίσης, οι ενήλικες που ισχυρίζονται ότι ανήκουν σε διαφορετικό φύλο από αυτό που ανατομικά μοιάζουν, μπορούν να είναι σε εκείνο το ντους επίσης:
”Μέλη της οικογένειας μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες που είναι σύμφωνες με την ταυτότητα φύλου τους.”
Αν και αυτά τα μέτρα μπορεί να φαίνονται μακρινά προς το παρόν για την Ελλάδα, προφανώς θα έρθει στιγμή που θα γίνει προσπάθεια να περάσουν, όπως ήδη ξεκίνησε με τον γάμο ομοφυλοφίλων και θα συνεχιστεί με την ”σεξουαλική αγωγή” στα σχολεία σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας.
Μην ξεχνάτε ότι στα πλαίσια της πολιτικής ατζέντας για την προώθηση της υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλους είναι που σε κάποιες πολιτείες έχουν επίσης σχεδόν απαγορευθεί οι λέξεις ”μητέρα” και ”πατέρας”.
Υποθέτουμε ότι για τα ελληνικά δεδομένα παροιμίες όπως ”Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα”, θα μετατραπούν σε ”Χάνει ο γονεϊκός πάροχος ουδέτερου φύλου το παιδί και το παιδί τον γονεϊκό πάροχο ουδέτερου φύλου”.
Πηγή πληροφοριών: 
http://www.cbc.ca/news/canada/calgary/alberta-education-gender-lgbtq-gsa-guidelines-1.3402300
 http://offtherecord.net.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.