Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος... Ιερά Μονή Παντοκρατορος


Η μονή Παντοκράτορα είναι κτισμένη σε ύψος 30 περίπου μέτρα από την θάλασσα σε ένα θαλασσοδαρμένο βράχο, που άλλοτε σκεπάζεται από τα αφρισμένα κύματα και άλλοτε γυαλίζει στο λαμπρό ήλιο της αγιορείτικης γης.


 Στο μοναστήρι μπορείς να πας με τέσσερις τρόπους. Από την ξηρά, ξεκινώντας από τη μονή Βατοπεδίου, θέλεις δυόμιση ώρες, ενώ με το βενζινόπλοιο είναι περίπου μια ώρα. Από τις Καρυές φθάνεις σε μιάμιση ώρα, ενώ από τη μονή Σταυρονικήτα σε μία ώρα. Όποιο δρόμο όμως και να πάρεις έχει τη χάρη του και η ανταμοιβή δεν είναι μικρή. Σαν φθάσεις, ένα σύνολο από πύργους, τρούλους βρίσκονται μπροστά σου. Είναι η μονή Παντοκράτορα. Κτίστηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τα αδέλφια Αλέξιο και Ιωάννη. Ο πρώτος ήταν μέγας Στρατοπεδάρχης, ενώ ο δεύτερος, ενώ ο δεύτερος μέγας Πριμοκύριος, δηλ. αρχηγός σώματος. Και οι δύο τους εκεί γίνανε μοναχοί όπου και πέθανα, όπως φανερώνει η διαθήκη τους και το σωζόμενο μέσα στο καθολικό μαυσωλείο τους. Στα 1393 περίπου κάηκε αλλά ξανακτίστηκε με φροντίδες του Πατριάρχη Αντωνίου και του αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου. Στις αρχές του 15ου ή τέλος 14ου αιώνα προσαρτήθηκαν σε αυτή, οι μονές Αγίου Δημητρίου, Αυξεντίου, Σωτήρος, Φαλακρού και του Ραβδούχου. Ατυχώς, το 1950 καταστράφηκε η βορειοανατολική πτέρυγα από πυρκαγιά αλλά με φροντίδες των πατέρων ξανακτίστηκε.

Η βιβλιοθήκη περιέχει 317 χειρόγραφα, από τα οποία τα 68 είναι πάνω σε περγαμηνή (11ου-14ου αιώνα), όπως και δύο ειλητάρια και τα 185 είναι πάνω σε χαρτί. Περιέχει ακόμη 4.000 περίπου έντυπα όπως και μία συλλογή από αξιόλογα ελληνικά γραμματόσημα. Μεταξύ των κειμηλίων της μονής είναι ένα Ευαγγέλιο (0,17x0,12) πάνω σε λεπτή λευκή μεμβράνη με μικρογραφίες, που λέγεται πως είναι του Ιωάννη του Καλυβίτη ένα κομμάτι από την ασπίδα του Αγίου Μερκουρίου, Τίμιο Ξύλο, λείψανα πολλών αγίων, λειτουργικά σκεύη, εγκόλπια, άμφια κλπ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.