Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

"Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς"

 


Κάποτε ένας θεολόγος απο τα πανεπιστήμια την δεκαετία του 1980,ανέβηκε στο ψαλτήρι ιεράς μονής στο Άγιον Όρος,στον αριστερό χορό,για να ψάλλει την παράκληση της Παναγίας.
Οι πατέρες από τον δεξιό χορό άρχιζαν τα τροπάρια με το "Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς",ο Θεολόγος με πείσμα ανέτρεψε την μακραίωνη τάξη των παρακλήσεων και άρχιζε τα τροπάρια με το "Υπεραγία Θεοτόκε πρέσβευε υπέρ ημών."
Ερημίτης που έτυχε να βρίσκεται στην Μονή από την Αγία Άννα,τον πλησίασε και τον κατέβασε από το ψαλτήρι,ανέλαβε ο ίδιος τον αριστερό χορό.
Όταν η παράκληση τελείωσε ο αιωνόβιος μοναχός τον πλησίασε και τον ρώτησε.
Έχεις διαβάσει έστω μια φορά στην ζωή σου το Θεοτοκάριο του Αγίου Νικοδήμου;
Έκπληκτος ο νεανίας του απάντησε,όχι πάτερ.
Δεκάδες φορές,συνέχισε ο μοναχός,αναγράφεται μέσα σε αυτό η φράση "Θεοτόκε σώσον με τη ση δυνάμει",από τους κανόνες του Μεγάλου Αθανασίου έως τους μεγάλους αντιπαπικούς Αγίους.
Το τροπάριο ύμνο προς την Θεοτόκο που τελειώνει το μεγάλο απόδειπνο το γνωρίζεις;
Δεν θυμάμαι πάτερ,απάντησε ο Θεολόγος.
Θα στο θυμίσω του είπε ο ασκητής.
"Παναγία Θεοτόκε τον χρόνον της ζωής μου μη εγκαταλείπεις με ανθρωπίνη προστασία,μη καταπιστεύσεις με αλλά Αυτή αντιλαβού και ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ".
Τι είναι ανώτερο το σώσον ή το ελέησον;
Το δεύτερο απαντά ο Θεολόγος.
Σωστά παιδί μου,άρα η Παναγία πρεσβεύει,κατά το "ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου Σώτερ σώσον ημάς",σώζει κατά το παρακλητικό "Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς" και ελεεί κατά το Μεγάλο απόδειπνο.
Αυτή την χάριν έλαβε παρά του Υιού της.
Κάθε ένας που θα τολμήσει να την υποβιβάσει από τα δευτερεία της Αγίας Τριάδος στο επιπεδο των Αγίων θα την βρει μπροστά του στην αλλη ζωή.
Έμεινε άγαλμα ο θεολόγος,κατέβασε το κεφάλι και έφυγε,ουδεποτε εμφανίστηκε ξανά στο μοναστήρι..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.