Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Στα σκαριά «σούπερ βάση» δεδομένων για τους ιπτάμενους επιβάτες «Anti terrorist»

ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΕΜΕΙΣ 
 
Ένα πολύ μακρύ κατάλογο με προσωπικά στοιχεία θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν οι επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς από και προς την Ευρώπη, στο πλαίσιο του σχεδίου καταπολέμησης της τρομοκρατίας που προωθεί η Κομισιόν. Τα στοιχεία αυτά θα «αποθηκεύονται» έως και πέντε χρόνια και θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες ακόμη και για τις διατροφικές συνήθειες του επιβάτη ή τον αριθμό των πτήσεων που έχει χάσει κάποιος.

Η οδηγία έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απαιτεί την συμπλήρωση 42 διαφορετικών πεδίων με πληροφορίες για τους επιβάτες των αεροπλάνων. Μερικά από τα πεδία αυτά δεν δημιουργούν εντύπωση καθώς πρόκειται για πληροφορίες όπως η εθνικότητα του επιβάτη. Ωστόσο, άλλα είναι πιο εντυπωσιακά. Ζητούνται για παράδειγμα πληροφορίες όπως τα εισιτήρια χωρίς επιστροφή που έχει αγοράσει κάποιος ταξιδιώτης.

 passport number
  country which issued passport
  passport expiry date
  given names
  last name
  gender
  date of birth
  nationality
  passenger name record locator code
  date of reservation
  date(s) of intended travel
  name
  other names on passenger name record (PNR)
  address
  all forms of payment information
  billing address
  contact telephone numbers
  all travel itinerary for specific PNR
  frequent flyer information
  travel agency
  travel agent
  code share PNR information
  travel status of passenger
  split/divided PNR information
  email address
  ticketing field information
  general remarks
  ticket number
  seat number
  date of ticket issued
  no-show history
  bag tag history
  go-show information
  other service-related information
  special service requests, such as meal preferences
  received from information
  all historical changes to PNR
  number of travellers on PNR
  seat information
  one-way tickets
  any collected advanced passenger information system information
  automatic ticketing fare quote


Οι εν λόγω πληροφορίες, σύμφωνα με τον Guardian, θα αποθηκεύονται για πέντε χρόνια και θα δίνονται στο προσωπικό ασφαλείας μετά από σχετικό αίτημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η κίνηση αυτή είναι αναγκαία για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την υπερασπίζονται όλοι οι υπ. Εσωτερικών της ΕΕ. Οι υπουργοί κατέληξαν στην απόφαση αυτή κατά τη συγκέντρωση στο Παρίσι για τη μεγάλη διαδήλωση «Je suis Charlie». Η θέσπιση ενός «ευρωπαϊκού συστήματος καταγραφής των στοιχείων των επιβατών» κρίθηκε μάλιστα επιτακτική.
Η υλοποίηση αναμένεται να γίνει άμεσα και το θέμα θα είναι στην ημερήσια διάταξη στη Σύνοδο των υπ. Εσωτερικών της ΕΕ στη Ρίγα την Πέμπτη.

Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή «σούπερ βάση δεδομένων» δεκάδων εκατομμυρίων επιβατών την οποία θα χρησιμοποιούν από κοινού οι 28 χώρες – μέλη της Ένωσης.

Ήδη οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει την κίνηση αυτή κάνοντας λόγο για «φακέλωμα» και «εισβολή στην ιδιωτική ζωή».

Μάλιστα και ο Jan Philipp Albrecht, αντιπρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν καυστικός καθώς υποστήριξε: «Τα σχέδια της Επιτροπής είναι ύβρις για τους επικριτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η διατήρηση δεδομένων χωρίς καμία σύνδεση με ένα συγκεκριμένο κίνδυνο ή υποψία δεν είναι αναλογική».

«Πρόκειται για μια ανοιχτή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων όταν φακελώνονται όλα τα στοιχεία των επιβατών» πρόσθεσε. «Αντί για μια πλήρη βάση των PNR [passenger name record] (=αρχείο ονομάτων επιβατών), πρέπει να εστιάσουμε στους υπόπτους και τις πτήσεις που ενέχουν κίνδυνους. Οι επιθέσεις του Παρισιού έδειξαν ότι ο έλεγχος της μάζας δεν ήταν αποτελεσματικός για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών». Σχολίασε δε ότι η προτεινόμενη επιτήρηση όλων των επιβατών έχει κόστος στις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών της ΕΕ προκειμένου να είναι αποτελεσματική η ασφάλειά τους.

Στον αντίποδα ο Timothy Kirkhope, συντηρητικό Μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θεωρεί ότι είναι δυνατό να βρεθεί συναίνεση και το ζήτημα να προωθηθεί μέσα από μια αναθεωρημένη πρόταση. «Θέλω μια συμφωνία που θα διαφυλάσσει τη ζωή και τις ελευθερίες και παράλληλα θα προσφέρει αυστηρότερους κανόνες προστασίας των δεδομένων. Την ίδια ώρα θα καθιστά πολύ πιο δύσκολο για έναν ριζοσπάστη μαχητή να περάσει στην Ευρώπη απαρατήρητος» πρόσθεσε τονίζοντας ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ δεν θα ζητούσαν τέτοια συμφωνία αν δεν υπάρχει σαφής και επιτακτική ανάγκη για κάτι τέτοιο.
 
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εφόσον ισχύσει θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη στροφή σε σχέση με την απόφαση που ελήφθη από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Απρίλιο του 2013 και η οποία είχε απορρίψει τη δημιουργία ενός τέτοιου πανευρωπαϊκού data base. Η επιτροπή είχε καταλήξει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να συλλέγουν δεδομένα (PNR), κατά το check-in.

Το 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να παρέχουν στις χώρες της ΕΕ τα στοιχεία των επιβατών, οι οποίοι εισέρχονται ή εξέρχονται από την ΕΕ. Κατόπιν στην οδηγία έγιναν ορισμένες προσαρμογές όπως η θέσπιση αυστηρότερων όρων για την πρόσβαση στα αρχεία με τα στοιχεία επιβατών ενώ την ίδια ώρα οι ίδιοι οι επιβάτες απέκτησαν καλύτερη ενημέρωση για την πρόσβαση των ίδιων στα προσωπικά τους δεδομένα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αιτούνται την τροποποίησή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.