Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΕ… ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ;;;



Κυκλοφορούν πολλά σενάρια και με πάσα επιφύλαξη για να κατανοήσουμε ορισμένα πράγματα παραθέτουμε ίσως το πιο «περιεκτικό», άσχετα αν συμφωνούμε ή όχι.
Τα βασικά σημεία από ένα μακροσκελές σενάριο :
Η παρούσα συγκυρία είναι ιδανική για τους Τούρκους γιατί είναι σπάνιο να βρεθεί χώρα τόσο αποδυναμωμένη όσο είναι τώρα η Ελλάδα και το ρευστό διεθνές περιβάλλον αφήνει περιθώρια στην Τουρκία για τυχοδιωκτικές πρακτικές, με σχετικά χαμηλή πιθανότητα συνεπειών. Επίσης η Τουρκία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής όσον αφορά την στρατιωτική αλλά και τη οικονομική της ισχύ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κορυφή της ισχύος της. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε μια συνεχή και σημαντική ετήσια ανάπτυξη τώρα δείχνει να είναι στα πρόθυρα σοβαρής οικονομικής κρίσης, πράγμα που θα έχει συνέπειες τόσο στο πρόγραμμα των εξοπλισμών της όσο και στην λαϊκή δυσαρέσκεια που θα προκληθεί. Επίσης έχουν αρχίσει κάποιες χώρες να της επιβάλλουν περιορισμούς στην πώληση οπλικών συστημάτων και στην μεταφορά τεχνολογίας, όπως πρόσφατα η Αυστρία με τις μηχανές των αρμάτων Αλτάι. Αυτή η τάση αναμένεται να χειροτερεύσει για την Τουρκία γιατί δημιουργεί όλο και περισσότερες προστριβές με συμμάχους και συνεργάτες. Με αυτούς τους ρυθμούς σε λίγο καιρό, οι συνέπειες θα είναι εμφανείς όχι μόνον στους εξοπλισμούς και την εγχώρια παραγωγή όπλων αλλά, πιθανόν, και στα αποθέματα ανταλλακτικών. Για να μην βρεθεί σε μειονεκτική θέση εν καιρώ πολέμου πρέπει να ενεργήσει τώρα που τα πράγματα είναι ακόμα υπέρ της.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα πάσχει :
1) από έλλειψη σθένους. Τόσο η ηγεσία όσο και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού έχουν μια νοοτροπία ηττοπάθειας και υποχωρητικότητας καθώς και μια απροθυμία να πράξουν το οτιδήποτε ενέχει κόστος ή κίνδυνο στο παρόν, ανεξάρτητα αν στο εγγύς μέλλον πρόκειται να το πληρώσουν στο πολλαπλάσιο.

2) Απουσία έξωθεν προστασίας καθώς οι υποτιθέμενοι προστάτες μας, από τους οποίους πολλά αναμένουν οι πολιτικοί μας, είτε δεν ενδιαφέρονται να εμπλακούν σε περιπέτειες για χάρη της Ελλάδας είτε επιθυμούν μία στρατηγική της ήτα για να μπορέσουν να την λεηλατήσουν ευκολότερα. Οι Αμερικάνοι με το δόγμα Τράμπ απεμπλέκονται από την Ευρώπη για να επικεντρωθούν σε άλλα μέτωπα. Οι Γερμανοί επιθυμούν να καταλάβουν τα κοιτάσματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου που θα τους καταστήσουν ανεξάρτητους ενεργειακά και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω πολεμικής σύγκρουσης και οι Ρώσοι παίζουν ένα παιχνίδι κατευνασμού της Τουρκίας ώστε να την οδηγήσουν στο μοιραίο λάθος που θα τους δώσει το πρόσχημα να κατέβουν πανστρατιά στην Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο, σαρώνοντας τουρκικά εδάφη. Το τελευταίο βέβαια είναι ευνοϊκό για μας μεσοπρόθεσμα, αλλά βραχυπρόθεσμα προϋποθέτει επίθεση κατά της Ελλάδας.
3) Η πληθυσμιακή κατάσταση της Ελλάδας που έχει σχετικά λίγο πληθυσμό, με την νησιωτική ζώνη ιδιαιτέρως αραιοκατοικημένη και τα μικρά ποσοστά νέου πληθυσμού λόγω της υπογεννητικότητας και της φυγής των νέων στο εξωτερικό, προς αναζήτηση εργασίας. Επίσης σημαντικό πρόβλημα είναι η πλημμυρίδα των ξένων μεταναστών είτε εγκατεστημένων από δεκαετίες είτε νεοαφιχθέντων με την πλειοψηφία τους να προέρχονται από χώρες που έχουν καταβολές φιλικότερες προς την Τουρκία παρά σε εμάς.
4) Από την παρούσα κατάσταση των ενόπλων μας δυνάμεων, που δεν έχουν αγοράσει όπλα για πάνω από δέκα χρόνια λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Οι αναφορές των Τούρκων ακολούθων στην Ελλάδα, μιλάνε για καταρρακωμένο ηθικό του στρατεύματος και αδυναμία ενεργοποίησης των μέσων λόγω έλλειψης υλικών συντήρησης και λειτουργίας. Παρόλο που αυτή η θεώρηση απέχει κάπως από την πραγματικότητα, εντούτοις αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για να πραγματοποιήσουν εδώ και τώρα μία στρατηγικού μεγέθους επιχείρηση.
5) Από την βαθιά εξάντληση που έχει προκαλέσει η κρίση τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και σε επίπεδο ψυχολογίας της μάζας με αποτέλεσμα να έχει καμφθεί σημαντικά η πρόθεση για οποιαδήποτε αντίσταση.
6)Η υπερβολική ευαισθησία, σε βαθμό υστερίας όσον αφορά την απώλεια ζωών. Αναφέρω δύο παραδείγματα, το ένα αφορά ένα τροχαίο που συνέβη λίγο πριν την ολυμπιάδα του 2004 όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε ένα σχολικό λεωφορείο στα Τέμπη σκοτώνοντας πολλά παιδιά. Συζητούσαν ακόμα και ακύρωση των ολυμπιακών αγώνων εξαιτίας του. Το άλλο ήταν τα δεκεμβριανά του 2008, όταν για τον φόνο ενός εφήβου κάηκε η Αθήνα και σχεδόν καταλύθηκε το κράτος. Βέβαια αυτό το συμβάν ήταν υποκινούμενο από ξένες μυστικές υπηρεσίες, κατά τα πρότυπα των χρωματιστών επαναστάσεων, αλλά δεν θα είχε πάρει αυτές τις τραγικές διαστάσεις αν δεν υπήρχε η υφιστάμενη νοοτροπία.
Οι αντικειμενικοί στόχοι της Τουρκίας είναι :
1) Η κατάληψη της συστάδας του Καστελορίζου με την τεράστια ΑΟΖ που περιλαμβάνει πολύ σημαντικά κοιτάσματα και που εφάπτεται με την αντίστοιχη αιγυπτιακή, ενώ αποκόπτει την επαφή μεταξύ ελληνικής και κυπριακής. Το συγκεκριμένο εγχείρημα προσφέρει ευκολία επίτευξης του στόχου καθώς το νησί και η φρουρά του είναι μικρά και η απόσταση από την υπόλοιπη Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη οπότε είναι δύσκολο να ανακαταληφθεί.
2) Η κατάληψη του μισού Αιγαίου μέχρι τον 25ο μεσημβρινό. Πάγια απαίτηση της Τουρκίας για τον θαλάσσιο χώρο, τελευταία όμως διεκδικεί και τα νησιά. Άποψή μου είναι ότι δεν θα αρκεστεί μόνο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά θα επιχειρήσει να καταλάβει και τα νησιά που βρίσκονται πάνω στον 25ο μεσημβρινό για τακτικούς λόγους που αναλύω παρακάτω. Έτσι θα ελέγχει τις θαλάσσιες οδούς κατακορύφως του Αιγαίου, και τα κοιτάσματα μεταξύ Θάσου και Ζουράφας.
3) Η συντριβή της Ελλάδας στρατιωτικά και οικονομικά και η καταρράκωση του ηθικού σε βαθμό που να μην αποτελέσει ποτέ πιά υπολογίσιμη δύναμη. Το δημογραφικό, μεσοπρόθεσμα θα αποτελειώσει ότι θα έχει απομείνει από την χώρα η οποία θα είναι πλέον δορυφόρος της Τουρκίας και της Γερμανίας.
4) Η Θράκη και γιατί όχι και η ανατολική Μακεδονία με τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς και τα κοιτάσματα χρυσού ,ουρανίου κα.
5) Η κατάληψη της νοτίου Ηπείρου και της Κέρκυρας από τους Αλβανούς. Αυτό θα επιτευχθεί για την Ήπειρο σε πρώτη φάση, με αντάρτικο και δολιοφθορές σε βάθος από άτακτους Αλβανούς υποβοηθούμενους από Τούρκους καταδρομείς και σε δεύτερη φάση ,όταν ο ελληνικός στρατός θα καταρρέει στο ανατολικό μέτωπο με εισβολή και τακτικού αλβανικού στρατού.
Στην Κέρκυρα, θα γίνει εξ αρχής κατάληψη του αφρούρητου νησιού από δυνάμεις Αλβανών, που θα βρίσκονται ήδη εκεί ως εργαζόμενοι μετανάστες και με μεταφορά δυνάμεων από τα απέναντι αλβανικά παράλια, με ελαφρά σκάφη και βάρκες. Έχει σημασία η Κέρκυρα γιατί ελέγχει τα κοιτάσματα του Ιονίου και την διαδρομή των αγωγών προς την Ιταλία. Για την Τουρκία είναι προτιμότερη μια μεγάλη Αλβανία γιατί ελέγχεται πολύ καλύτερα ακόμα και σε σχέση με μία αποδυναμωμένη Ελλάδα.
6)Κατάληψη εδαφών από τους Σκοπιανούς. Θα βοηθήσει τα Σκόπια να πάρουν ελληνικά εδάφη για τους ίδιους λόγους που βοηθάει τους Αλβανούς. Πάντα με την προϋπόθεση ότι η ελληνική άμυνα θα έχει ήδη καταρρεύσει.
7) Κατάληψη της υπόλοιπης Κύπρου ή τουλάχιστον δορυφοροποίησή της. Εδώ δεν είναι απαραίτητη πολεμική δράση, γιατί μετά από μία συντριπτική ήτα της Ελλάδας η κυπριακή ηγεσία θα τρέξει πανικόβλητη να υπογράψει ότι της ζητήσουν. Εδώ ο Αναστασιάδης ετοιμάζεται να το κάνει χωρίς να έχει μεσολαβήσει πόλεμος.
Οι στόχοι της Τουρκίας του πρώτου 24ωρου θα προχωρήσουν και αναλόγως της τακτικής κατάστασης που θα έχει διαμορφωθεί θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση κινήσεων. Οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν την πρώτη ημέρα είναι οι εξής :
1) Καταστροφή της ελληνικής αεροπορίας και αεράμυνας σε μεγάλο βαθμό, ώστε η αντίστοιχη τουρκική να αλωνίζει ελεύθερα όπου θέλει και να μπορεί να ενισχύσει ανενόχλητη από αέρος όποιο προγεφύρωμα κρίνει αναγκαίο.
2) καταστροφή όσο γίνεται περισσότερων μονάδων του ναυτικού ,μέσω αιφνιδιαστικής επίθεσης και δολιοφθορών από καταδρομείς, ώστε να έχει την δυνατότητα, ο τουρκικός στόλος, να κάνει αμφίβιες επιχειρήσεις
3) Ο αποσυντονισμός του συστήματος διοίκησης
4) Η δημιουργία κλίματος πανικού
5) Ο κορεσμός της άμυνάς μας με άνοιγμα πολλαπλών μετώπων
6) Η αποβίβαση επαρκούς αριθμού στρατιωτών και υλικού στα νησιά του 25ου ώστε να μπορέσουν να αμυνθούν με κάποιες πιθανότητες έναντι ελληνικής αντεπίθεσης
7) ικανό προγεφύρωμα στον Έβρο με ταυτόχρονη καταστροφή, μέσω βομβαρδισμού και δολιοφθορών, σημαντικών στόχων του 4ου ΣΣ.
8) κατάληψη του Καστελόριζου
9) Κάμψη της άμυνας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου μέσω δολιοφθορών και βομβαρδισμού. Πιθανόν και απόβαση σε ένα ή δύο.
10) Αν στα σχέδια της πρώτης ημέρας είναι η επίθεση από την Αλβανία, τότε είναι απαραίτητο να επιτευχθεί η κατάληψη της Κέρκυρας.
11) Η Τουρκία έχει αναλάβει να διοικεί μία ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων των Σποπιανών, μέσω της επάνδρωσής της από Τούρκους αξιωματικούς. Επίσης την εξοπλίζουν και φροντίζουν να στέλνουν τμήματα εκ περιτροπής σε Αφγανιστάν και άλλα πεδία μαχών ώστε να αποκτούν πολεμική εμπειρία. Δεν αποκλείεται να δούμε και εξόρμηση μεικτών τμημάτων καταδρομέων και από αυτή την κατεύθυνση, εναντίων στόχων στην ελληνική Μακεδονία τόσο σε υποδομές (Πτολεμαΐδα)όσο και σε στρατιωτικούς στόχους.
Πιστεύω ότι η πιθανότερη ημερομηνία για την τουρκική επίθεση είναι το Πάσχα όπου το 1/3 του στρατεύματος είναι σε άδεια και το υπόλοιπο σουβλίζει αρνιά. Εναλλακτικά έως τον Μάιο πριν αρχίσουν τα μελτέμια και δυσκολέψουν οι θαλάσσιες επιχειρήσεις. Επίσης προς τα τέλη Αυγούστου ως τα τέλη Σεπτεμβρίου που πέφτουν οι άνεμοι και ταυτόχρονα θα τελειώνει και η τουριστική περίοδος οπότε οι Τούρκοι δεν θα χάσουν τα πολύ σημαντικά έσοδα του τουρισμού.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ
ΓΕΝΙΚΑ
1)Καταρχήν να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην καταληφθούμε από πανικό. Η βασική προϋπόθεση για να πετύχει το σχέδιο της Τουρκίας και η κύρια επιδίωξή της είναι να μας δημιουργήσουν ένα παραλυτικό σοκ.
2) Ψυχραιμία δεν σημαίνει μη δράση. Τουναντίον, πρέπει να είμαστε ταχύτατοι, αποφασιστικοί και αμείλικτοι στις ενέργειές μας. Κάτω από το βάρος των πολλαπλών ταυτόχρονων πληγμάτων ,δεν μας περισσεύει ούτε χρόνος, ούτε άνθρωποι , ούτε υλικά. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε με τον βέλτιστο τρόπο στον ελάχιστο χρόνο.
Για να επιτευχθούν τα παραπάνω πρέπει ο κόσμος να έχει γνώση του τι θα αντιμετωπίσει και ένα σχέδιο του τι πρέπει να κάνει, για να μην αιφνιδιαστεί και πελαγοδρομεί υπό το κράτος του φόβου και της απελπισίας. Έχουμε λίγο χρόνο ,πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα.
3) Να κάνουμε όλες τις σχετικές προετοιμασίες που αφορούν τους διάφορους κρατικούς μηχανισμούς, να έχουμε σχέδια και εναλλακτικές για κάθε πιθανή περίπτωση και να ξέρει ο κάθε ένας τι πρέπει να κάνει στο πόστο του, βάσει σχεδίου. Έμφαση στην καλή ενημέρωση.
4) Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ. Δεν πρέπει για κανένα λόγο να συνθηκολογήσουμε ή να εγκαταλείψουμε σημεία άμυνας. Όσο ποιο πολύ κρατήσουμε τόσο τα πράγματα θα είναι ευνοϊκότερα για εμάς. Οι Τούρκοι θα χρησιμοποιήσουν όλο το δυναμικό τους στην αρχή, που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουν ελάχιστες δυνάμεις για να στείλουν ως ενισχύσεις. Αν μάλιστα έχουν αποτύχει τα πρώτα κύματα να πιάσουν τους αντικειμενικούς τους στόχους θα βρεθούν από πολιορκητές , πολιορκημένοι. Στο Κουρδιστάν θα αδράξουν την ευκαιρία να επιτεθούν σε πολυάριθμους στόχους όσο ο τουρκικός στρατός είναι απασχολημένος με εμάς. Επίσης θα χρειαστούν κάποιες ημέρες για να ενεργοποιηθεί ο διεθνής παράγοντας προς βοήθειάν μας. Αν έχουμε καταθέσει τα όπλα από μόνοι μας ,τότε δεν μπορούν να μας βοηθήσουν ακόμα και αν το θέλουν. Πρέπει πάση θυσία να κρατηθούμε στα πόδια μας για όσο καιρό χρειαστεί, ακόμα και αν ο εχθρός έχει μπεί μέσα στα σπίτια μας.
5) Δημιουργία συμμαχιών με την προοπτική να μας ενισχύσουν στον αγώνα είτε άμεσα (δύσκολο) ή έμμεσα με τη δημιουργία τριβών με την Τουρκία ώστε να της κρατάνε τμήματα απασχολημένα. Τέτοιες χώρες είναι σίγουρα η Αίγυπτος και η Αρμενία που έχουν τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία και δυνητικά η Γαλλία και η Ιταλία αν συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις στις γεωτρήσεις τους.
Οι Έλληνες έχουμε πολλές φορές ανατρέψει τον ρού της ιστορίας, τόσο με τα ειρηνικά όσο και με τα πολεμικά επιτεύγματά μας. Χωρίς την παρουσία μας ο κόσμος θα ήταν τελείως διαφορετικός.
Έχουμε την τιμή και το φορτίο να ανήκουμε σε ένα ιστορικά σημαντικό έθνος. Κάποιοι από εμάς δεν είναι διατεθειμένοι να το παραδώσουν αμαχητί. Έφτασε ο καιρός να ανταποκριθούμε ξανά στον ιστορικό μας ρόλο ως έθνος, και αυτό να το δείξουμε στον κόσμο.
hellenicsunrise2
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
wwwçnıkosxeıladakısçgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.