Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Ανθρώπινα δικαιώματα και τεχνολογίες παρακολούθησης





Οι τεχνολογίες παρακολούθησης πολλαπλασιάζονται παντού. Υπάρχει ο κίνδυνος αυτές οι τεχνολογίες, που μπορούν να βλάψουν και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα στρατηγικά μας συμφέροντα, να πέσουν στα λάθος χέρια«, εξήγησε στις 21 Ιανουαρίου σε ημερίδα στο ΕΚ η Marietje Schaake, που ετοιμάζει έκθεση για τις επιπτώσεις της ψηφιακής επιτήρησης στα ανθρώπινα δικαιώματα, σε τρίτες χώρες. Η ημερίδα οργανώθηκε από τις επιτροπές Διεθνούς Εμπορίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η τεχνολογία έχει συμβάλλει στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης και των μέσων αλλά και στην πρόσβαση στη γνώση. Όμως αυτή η πραγματικότητα κρύβει κι άλλες διαστάσεις:, η Marietje Schaake (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία), δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία της στην ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚ, ότι η ΕΕ οφείλει να αναγνωρίσει τους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την απουσία έξυπνων πολιτικών.

«Έχουμε πάρει πολύτιμα μαθήματα από τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων, όπως η Αραβική Άνοιξη ή το σκάνδαλο NSA, που μας έχουν δείξει ότι οι τεχνολογίες επιτήρησης βλάπτουν εν τέλει και την ασφάλεια, και τα συμφέροντά και τα ανθρώπινα δικαιώματά μας, προειδοποίησε η κ. Schaake.



Στο πρώτο μέρος της ακρόασης η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πρόβλημα του ελέγχου των εξαγωγών των ευρωπαϊκών τεχνολογιών σε τρίτες χώρες, όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση κινημάτων διαμαρτυρίας, ατόμων και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Από την άλλη πλευρά, όμως ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι ή σκλήρυνση του ελέγχου των εξαγωγών μπορεί να έχει επιπτώσεις στην απασχόληση και τη βιομηχανία στην Ευρώπη και ότι κατά κάποιο τρόπο στερείται και νοήματος καθώς οι τεχνολογίες αυτές είναι πια διαθέσιμες παντού.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo, η κοινή γνώμη έχει στραφεί υπέρ της ενίσχυσης της ασφάλειας. Τα κράτη έχουν την υποχρέωση να προστατεύσουν του πολίτες και να ενισχύουν την ασφάλεια, όμως η επιτήρηση χρειάζεται κι αυτή κανόνες.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι το πόσο ανεξέλεγκτες έχουν γίνει όλες αυτές οι διαδικασίες, εξήγησε ο πρώην Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ, Frank La Rue, ενώ συμπλήρωσε πώς » η μαζική παρακολούθηση είναι εκ φύσεως παραβίαση της ιδιωτικής ζωής».

Συντονιστές της ακρόασης ήταν η ElenaValenciano, επικεφαλής της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο BerndLange, επικεφαλής της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.