Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Δεν υπάρχει πιά Κύπρος. Είναι αποικία της ΕΕ. Μάρτιν Σουλτς: Πρώτα οικονομία, κυπριακό και μετά αέριο


Ανδρέας Ριρής
Ακρογωνιαίο λίθο για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας σε μεταγενέστερο στάδιο βλέπει το φυσικό αέριο ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής
Συνέντευξη στο newzup έδωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν με την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς.
Ο Πρόεδρος Σουλτς κάλεσε την πολιτική ηγεσία της Κύπρου να δώσει έμφαση στην ανάκαμψη της οικονομίας του τόπου και στην επίλυση του Κυπριακού, ενώ ανέπτυξε τις προτεραιότητές του στην περίπτωση εκλογής του στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη στρατηγική του για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ερώτηση: Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας σε περίπτωση που εκλεγείτε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Απάντηση: Η ανεργία, ειδικά ανάμεσα στους νέους, θα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να διασώσει τις τράπεζες με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και χρειάστηκε τόσο χρονικό διάστημα για να καταλήξει σε ένα υποχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για να στηρίξει τους νέους. Μια γενιά βρίσκεται σε κίνδυνο, δεν έχει ελπίδα και δεν πιστεύει σε κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Πρέπει να δράσουμε για αυτούς και για τους γονείς τους που ανησυχούν. Επομένως επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε την ανεργία των νέων.
Ερ: Έχουμε δει άλλους Προέδρους της Κομισιόν με σοσιαλιστικό παρελθόν, να μεταμορφώνονται -όπως το θέτουν πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες- σκληροπυρηνικοί νεοφιλελεύθεροι. Πώς θα αντιμετωπίσετε τα εντελώς διαφορετικά καθήκοντα που θα προκύψουν σε περίπτωση εκλογής σας;
Απ: Επιλέγηκα ομόφωνα ως υποψήφιος βάσει των πιστεύω, των ιδεών και των δεσμεύσεών μου και δεν θα γίνω ποτέ σκληροπυρηνικός νεοφιλελεύθερος. Παρεμπιπτόντως, δεν είναι μόνο οι σοσιαλδημοκράτες που αμφισβητούν τις πολιτικές που οδήγησαν στην οικονομική κρίση.
Ως Πρόεδρος της Κομισιόν, θα επεδίωκα την αναδιοργάνωση του έργου της Επιτροπής, ούτως ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικό και οι αποφάσεις της να εκτελούνται με πιο συνεπή, ταχύ και αποδοτικό τρόπο. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά που μπορούν και πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο -κλιματική αλλαγή, εμπόριο, προστασία δεδομένων, μετανάστευση, καταπολέμηση της κερδοσκοπίας και της φοροδιαφυγής- και να μην προσθέτουμε πολύπλοκα νομοθετικά κείμενα σε θέματα που μπορούν να αντιμετωπίζονται καλύτερα σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.
Ερ: Τα μέτρα λιτότητας έχουν ξεκάθαρα αποτύχει να θέσουν την ευρωπαϊκή οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης. Έχουμε ακούσει έντονες επικρίσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις συνέπειες της λιτότητας, ωστόσο χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Κύπρος υποφέρουν. Θα επιδιώξετε διαφορετική στρατηγική και πώς αξιολογείτε το παράδειγμα της Ισλανδίας;
Απ: Τάσσομαι υπέρ των βιώσιμων δημοσιονομικών αλλά απορρίπτω τη λιτότητα ως μοναδική λύση προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειαζόμαστε επενδυτικά προγράμματα. Δεν έχει νόημα να μειώνουμε το δημόσιο χρέος με περικοπές στα έξοδα, επιβάλλοντας παράλληλα ψηλότερες φορολογίες. Αυτό απλά εμποδίζει την επιστροφή της ανάπτυξης.
Η Ισλανδία αποτελεί πολύ ειδική περίπτωση. Τα ελλείμματα των τραπεζών της ήταν πολύ μεγαλύτερα από αλλού και επομένως κτυπήθηκε από την κρίση ισχυρότερα από άλλες χώρες. Η ανάκαμψή της ήταν κατά πολλούς τρόπους εντυπωσιακή, όμως η Ισλανδία δεν έχει την κλίμακα και σίγουρα ούτε την πολυπλοκότητα περιπτώσεων όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ευρώπη.
Η Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη και ποικιλόμορφη για να αντιγράψει αυτό το παράδειγμα. Προσωπικά θεωρώ ότι η Ισλανδία αξίζει συγχαρητηρίων για το ότι οι υπόλογοι για την κρίση τραπεζίτες αναγκάζονται να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν.
Ερ: Πώς μπορεί η ΕΕ να επωφεληθεί από τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η προκλητική στάση της Τουρκίας;
Απ: Οι ενεργειακοί πόροι αποτελούν φανταστική ευκαιρία για τη μελλοντική ανάπτυξη του νησιού προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Ένα μακροπρόθεσμο όραμα, συνδυασμένο με πολιτική θέληση θα μπορούσαν να καταστήσουν την εξερεύνηση των ενεργειακών πόρων ακρογωνιαίο λίθο για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας. Είναι αυτονόητο ότι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης είναι τεράστιας σημασίας. Θα χρειαστούν βέβαια αρκετά χρόνια προτού οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου είναι πλήρως εκμεταλλεύσιμοι.
Για την ώρα, η Κύπρος πρέπει να ανακάμψει από την τρέχουσα, σοβαρή οικονομική κρίση και την ίδια ώρα να συνεχίσει την πολιτική διαδικασία που θα θέσει τέλος στη διαίρεση του νησιού.
infognomonpolitics.blogspot.gr



 
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.