Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Βόρειος Ηπειρος ενα αυτόνομο κράτος


Ασχολούμενοι ως συνήθως με πράγματα άσχετα που δεν έχουν υπόσταση όπως η απόσχιση της Κρήτης και λοιπές ανοησίες , κανείς δεν μπήκε στο κόπο να ασχοληθεί με το ουσιώδες που είναι το Βορειοηπειρωτικό θέμα , το οποίο είναι μια Καταλονία δίπλα μας . Αλήθεια πόσοι γνωρίζουμε ότι η Β, Ήπειρος είναι αυτόνομο κράτος υπό την αιγίδα της Αλβανίας σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας ;
Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας υπογράφτηκε στις 17 (4) Μαΐου 1914, μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης, που επικεφαλής της ήταν ο πρίγκιπας Βηντ και του προέδρου της "Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου" Γεωργίου Χρηστάκη-Ζωγράφου. Με την υπογραφή του, τερματίστηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ αλβανικής χωροφυλακής-ατάκτων και Βορειοηπειρωτών (Ιερών Λόχων) και αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου μαζί με μια σειρά δικαιωμάτων για τον τοπικό πληθυσμό.
Η περιοχή αποκτούσε επίσημα την αυτονομία της, υπό την αιγίδα του πρίγκηπα Βηντ της Αλβανίας, ο οποίος όμως δεν είχε ουσιαστικές αρμοδιότητες. Η αλβανική κυβέρνηση θα είχε το δικαίωμα να διορίζει και να απολύει τους κυβερνήτες και τους ανώτερους υπαλλήλους. Άλλοι όροι της συμφωνίας προέβλεπαν την στρατολόγηση αυτοχθόνων στην χωροφυλακή, την απαγόρευση παραμονής στρατιωτικών μονάδων αποτελούμενων από μη εντόπιους στην περιοχή, παρά μόνο σε περίπτωση πολέμου ή επανάστασης.
Προβλέπονταν επίσης, η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία, αν και στις τρεις πρώτες τάξεις η αλβανική θα διδάσκονταν παράλληλα με την ελληνική. Η θρησκευτική διδασκαλία, όμως, θα γίνονταν μόνο στα ελληνικά.
To 1960 ο Ν. Χρουτσόφ, ηγέτης της ισχυρής τότε Σοβιετικής Ενώσεως ζήτησε από το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα να παραχωρήσει αυτονομία στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες, αίτημα το οποίο, ο αλβανός δικτάτορας το αρνήθηκε και η άρνηση αυτή ήταν και ένα από τα ζητήματα που τον οδήγησαν σε βαθιά ρήξη με την Σοβιετική Ένωση.
Το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα από τότε εκκρεμεί, ενώ τα άλλα δύο αντίστοιχα, το Γερμανικό και το Αυστριακό Ζήτημα είχαν αίσιο τέλος. Το Αυστριακό λύθηκε το 1955 με την ουδετερότητα και το Γερμανικό, το 1991 με την Ένωση των δύο Γερμανιών.
Φυσικά κανείς δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό το οποίο ήδη εκκρεμεί ακόμα , διότι οπου επλεόνασε η βλακεία υπερπερίσσευσε η ανοησία στο ρωμαίϊκο.

απο την σελιδα Βραχωρι-Αγρινιο https://www.facebook.com/190204098189206/photos/a.191338268075789.1073741828.190204098189206/197042590838690/?type=3&theater

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.