Των Γ.Μοτσάκου και Β.Καπούλα
Παρέμβαση Ρωσίας είχαμε πριν λίγο με αυστηρή πολεμική προειδοποίηση προς τους Αλβανούς να αποχωρήσουν από το Β.Κοσσυφοπέδιο αλλιώς θα υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση καθώς η Ρωσία μπορεί να δράσει ως «ειρηνευτική δύναμη» στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτός είναι ο τίτλος που φέρει η χώρα από το 1999 μετά το γνωστό περιστατικό με την κατάληψη του αεροδρομίου της Πρίστινα με την απέλπιδα προσπάθεια των Βρετανών να τους διώξουν, παίρνοντας ως απάντηση… «φύγετε από εδώ για το καλό σας» .
Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι ρωσικές δυνάμεις στην στρατιωτική βάση στο Νις. Η στρατιωτική βάση στο Νις βρίσκεται μόλις 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου. 5000 Ρώσοι Αλεξιπτωτιστές αποτελούν τη μόνιμη δύναμη.
Το 2010, η Ρωσία κατασκεύασε μακριά από το φως της δημοσιότητας στην ουσία την μεγαλύτερη στρατιωτική βάση εκτός Ρωσίας, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αυτή η στρατιωτική βάση στο Νις στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σερβίας, καθιερώθηκε ως μια ανθρωπιστική βάση από όπου ρωσικά αεροσκάφη θα λειτουργούν σε περιόδους φυσικών καταστροφών.
Έχει την ικανότητα να κατασκοπεύει την στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Ρουμανία (αντιπυραυλική ασπίδα) καθώς και να φιλοξενεί ρωσικές δυνάμεις σε μια ενδεχόμενη αποστολή, μαζί με τις ειδικές μονάδες του σερβικού στρατού στο Νις.
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις και το επιχειρησιακό επιτελείο στο Νις, είναι σε θέση να συντονίσουν τις ενέργειες τους με άλλες δύο ταξιαρχίες στις περιοχές Ράσκα και Βράνιε στην Σερβία, όπου κάθε ταξιαρχία έχει 11 τάγματα που απαρτίζονται από συνδυασμένες δυνάμεις , οι οποίες βρίσκονται ήδη κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.
Σκοπός της ρωσικής στρατιωτικής βάσης είναι ο έλεγχος των Βαλκανίων, η εγκατάσταση ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumph, για περαιτέρω έλεγχο της Γερμανίας και των ηγεμονικών της σχεδίων αλλά και ως αντιστάθμισμα στην παρουσία του αμερικανικού στρατού στην Ανατολική Ευρώπη.
Άλλωστε στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015 στην Μόσχα μεταξύ του Πρωθυπουργού της Σερβίας Βούτσιτς και του ομολόγου του Ντίμτρι Μεντβέντεφ, το Βελιγράδι υλοποιήθηκε μια συμφωνία αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά ρωσικών οπλικών τα οποία θα προσδώσουν στρατηγική υπεροχή στην σερβική κυβέρνηση.
Δύο από αυτά συστήματα αφορούν τον ισχυρό αντιαεροπορικό πύραυλο BUK και τα αντιπυραυλικά συστήματα S-400 Triumf, τα οποία αναμένεται να εγκατασταθούν κοντά στην κοιλάδα του Πρέσεβο, λίγα χιλιόμετρα μακριά, από την περιοχή Ferizaj στο Κοσσυφοπέδιο, στην οποία ευρίσκεται η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών με την επωνυμία «Bondsteel» .
Ταυτόχρονα, υπάρχουν σχέδια για στρατιωτική εκμετάλλευση από τους Ρώσους του σερβικού αεροδρομίου Έτσκα ενώ στην Βοϊβοντίνα (υπάρχει ουγγρική μειονότητα) θα κατασκευαστεί ενδεχομένως η δεύτερη ρωσική βάση στη Σερβία μετά αυτή στην Νις, για «ανθρωπιστικούς λόγους».
Το αεροδρόμιο της Έτσκα διαθέτει επιφάνεια 2000 τετραγωνικών μέτρων και ο αεροδιάδρομος έχει πλάτος 25 μέτρα και είναι ότι πρέπει για τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη .
Η είδηση για το ενδεχόμενο άνοιγμα της νέας ρωσικής βάσης επιβεβαιώθηκε από τον διευθυντή του Κέντρου στη Νις, Bojan Glamoçlija. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για την βάση στην Ecke αποτελεί μία από τις ιδέες που συζητούνται, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστεί και σε ένα στρατώνα στο Πάντσεβο ή στο Βελιγράδι.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε απευθείας τηλεοπτική συνέντευξη του σήμερα το πρωί από την Μόσχα, αναφέρθηκε εκτός όλων των άλλων και στο θέμα που προέκυψε με το σερβικό τρένο και την διένεξη Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και έστειλε ηχηρό μήνυμα.
Ο ίδιος αντέδρασε έντονα σχετικά με την πρόσφατη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, απαιτώντας από την ΕΕ να ηρεμήσει την κατάσταση, ενώ τόνισε ότι οι αλβανικές δυνάμεις δεν θα πρέπει να είναι στο βορρά.
«Οι δυνάμεις των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου δεν θα πρέπει να είναι παρούσες στις περιοχές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο που κατοικούνται από Σέρβους, λόγω του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ».
«Η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να ηρεμήσει την κατάσταση και να διευκολύνει την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν συναφθεί μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας», είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.
«Ελπίζω ότι αυτή τη φορά ο καθένας θα αντιληφθεί την ανάγκη να αποφευχθεί μια ένοπλη σύρραξη», είπε ο Λαβρόφ.
Εφόσον οι Αλβανοί δεν θελήσουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς και παραμείνουν σε μια περιοχή που εισήλθαν εντελώς παράνομα χωρίς η ΕΕ και το ΝΑΤΟ να παρέμβουν…τότε η Ρωσία θα δράσει….
Από εδώ και στο εξής όλα ξανά είναι πιθανά λόγω του σχεδίου του ΝΑΤΟ να εμπλέξει την Ρωσία στα Βαλκάνια…ειδικά τώρα σε όλη την Ευρώπη .
http://grothia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.