Στην παρούσα φάση ο Ελληνισμός βάλλεται από παντού.
Προωθείται αποδοχή του όρου «Μακεδονία» για τα Σκόπια, λύση τύπου Ανάν για το Κυπριακό, ενώ οι Βρυξέλλες κινούν θέμα «Τσαμουριάς» με τους Αλβανούς να μιλούν για «χαστούκι» κατά της Ελλάδας.
Σαν μην έφταναν όλα αυτά, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ανοίγει θέμα με την συνθήκη της Λωζάννης, ζητώντας τα νησιά του Αιγαίου!
Η πρώτη αντίδραση από την Ελλάδα προήλθε από διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ, οι οποίες σημείωναν ότι «όλοι οφείλουν να σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την ανησυχία τους. Η συντονίστρια Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι η δήλωση του κ. Ερντογάν «επιβαρύνει έτι περαιτέρω το ήδη δύσκολο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Ζήτησε από το ελληνικό ΥΠΕΞ «να αντιδράσει άμεσα, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση υπαρχουσών συνθηκών που αποτελούν τη βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενέχει μόνο προβλήματα για το αύριο».
Το ΚΚΕ, το οποίο δραστηριοποιείται έντονα με τα εθνικά θέματα της χώρα, ανέφερε πως η τουρκική ηγεσία αμφισβητεί τα ελληνικά σύνορα και πως οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν δεν γίνονται τυχαία και συμπίπτουν με μια περίοδο εντατικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και συζητήσεων για το προσφυγικό ζήτημα.
Η συνθήκη της Λωζάννης όμως περιέχει και θέματα μειονοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Οι Τούρκοι κάνουν λόγο για τουρκική μειονότητα σε Θράκη, Κω και Ρόσο, ενώ, κινούμενοι έξυπνα στα διπλωματικά σχέδια των παγκοσμιοποιητών σε σχέση με το προσφυγικό και την πολιτική «ανοιχτών συνόρων» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γέμισαν τα νησιά του Αιγαίου με μουσουλμάνους εποίκους, τους οποίους κηδεμονεύουν.
Στις 27 Ιουνίου 2008, σε ψήφισμα της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατοχυρώθηκε, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, ο όρος «τουρκική», ως προσδιορισμός της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.
Όπως αναφέρεται στο reporter.gr:
Με την υπερψήφιση, τότε, της έκθεσης Γκρός, η Ελλάδα βρέθηκε υποχρεωμένη να αποκαλεί τα μειονοτικά σχολεία στην Δυτική Θράκη, ως σχολεία της «τουρκικής μουσουλμανικής κοινότητας, για άτομα τουρκικής προέλευσης, Πομάκους και Ρομά».
Με την ίδια έκθεση, που ακολουθήθηκε στη συνέχεια και από επίσκεψη και νέα έκθεση του Ελβετού βουλευτή Αντρέα Γκρός στα ελληνικά νησιά, με την έγκριση του ελληνικού ΥΠΕΞ, «ανακαλύφθηκε» και η ύπαρξη 4.000 τούρκων μειονοτικών σε Κώ και Ρόδο ενώ, τέθηκαν και ζητήματα, ήδη καταγεγραμμένα, κακοποίησης και παραβίασης των δικαιωμάτων αυτών των τουρκικών μειονοτήτων στην Ελλάδα.
Στις 28 Μαρτίου 2009, η αρχή της αμοιβαιότητας της Συνθήκης της Λωζάννης, τέθηκε σε έμμεση αμφισβήτηση από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία συμμετείχαν και έλληνες βουλευτές-μέλη της Επιτροπής.
Στις 6 Δεκεμβρίου 2010, η Συνθήκη της Λωζάννης τέθηκε σε πλήρη αμφισβήτηση, με απόφαση της υπό Τουρκικής Προεδρίας (τότε) Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την οποία, τέθηκε με κατηγορηματικό τρόπο στην Ελλάδα η «σύσταση», να πάψει να εγείρει προσκόμματα και να προχωρήσει στην αναγνώριση ως τουρκικών, όλων των μουσουλμανικών μειονοτικών ενώσεων στο έδαφος της.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τότε πληροφορίες που δεν αντικρούσθηκαν από κανέναν, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις apriori, σχετικές, αποφάσεις της επιτροπής βρέθηκε, η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο επικεφαλής της οποίας διαβεβαίωσε το Σώμα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην αναγνώριση δεκάδων μειονοτικών ενώσεων στην Ελλάδα, που άλλες φέρουν την ένδειξη «τουρκικός» και άλλες όχι
Στις 28 Ιανουαρίου 2013, με απανωτά διαβήματα προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι νομικοί εκπρόσωποι των αυτοαποκαλούμενων «τουρκικών ενώσεων» σε Ξάνθη, Εβρο και Ροδόπη, με τις σχετικές καταδικαστικές αποφάσεις που εξέδωσε κατά της Ελλάδας το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απαίτησαν την αναγνώριση όλων αυτών των ενώσεων.
Συμπερασματικά, η Τουρκία δουλεύει πάρα πολύ καλά εδώ και καιρό, προκειμένου να πετύχει όχι μόνο την κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάννης αλλά και την αναγνώριση τουρκικών μειονοτήτων σε Δυτική Θράκη, Κω και Ρόδο, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Επιπλέον, θα διεκδικήσει και τα υπόλοιπα νησιά, τα οποία μάλιστα έχουν γεμίσει με οπαδούς του Ισλάμ, ενώ θα εμποδίσει και την Ελλάδα από το ανακηρύξει ΑΟΖ, αποκλείοντας την Τουρκία από τον ενεργειακό πλούτο της Ανατ. Μεσογείου.
Εκτός όλων των άλλων, γίνεται προσπάθεια εσωτερικού αποπροσανατολισμού με την διοχέτευση της εσωτερικής κρίσης της Τουρκία προς την Ελλάδα, κατηγορώντας παράλληλα τον Κεμαλισμό, ο οποίος ευθύνεται για την εν λόγω συνθήκη, την οποία υπέγραψε ο Ισμέτ Ινονού, δεξί χέρι του Κεμάλ Ατατούρκ.
Τέλος σημειώνεται πως με την συνθήκη της Λωζάννης , η Τουρκία ανέκτησε, μεταξύ των άλλων, την περιοχή της Διεθνοποιημένης Ζώνης των Στενών η οποία όμως θα έμενε αποστρατικοποιημένη και αντικείμενο νέας διεθνούς διάσκεψης.
Θα ανοίξει άραγε και θέμα Στενών ο Ερντογάν;
Τότε όμως θα πρέπει να κοιτάξει και προς Μόσχα, η οποία προτιμά να παραμείνει το Αιγαίο ελληνικά θάλασσα.
.el.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.