Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

«H δική μας πορεία στη ζωή δεν είναι γραμμένη με μελάνι..είναι γραμμένη με Αίμα»



Ο αρχαίος Σπαρτιάτης, ήταν απελευθερωμένος από τον φόβο του θανάτου, δεν καταλάβαινε τι σημαίνει καλοπέραση και σωματικός εθισμός. Ο συμπολεμιστής του ήταν το δεύτερο εγώ, ή μάλλον δύο άνθρωποι σε μια οντότητα.
Η Σπάρτη ήταν μια ιδιαίτερη κοινωνία, με συγκεκριμένη δομή και φιλοσοφία. Οι Σπαρτιάτες είχαν υποχρεωτική δημόσια Παιδεία, σε αντίθεση με τους Αθηναίους, όπου η εκπαίδευσή τους ήταν μόνο ιδιωτική. Μιλάμε για μια πραγματικά ίση κοινωνία, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις προς τους πολίτες της. Είχαν επίσης συγκεκριμένες απόψεις για τη ζωή, το θάνατο, την αγάπη και τον έρωτα, την τέχνη, την μύηση και την αλήθεια. Και φυσικά για τον πόλεμο…
- Οι οπλίτες καλλωπίζονται πριν τη μάχη.
- Από τη στιγμή που παρατάσσεται ο στρατός δεν επιτρέπεται καμιά μετακίνηση γιατί θεωρείται αποφυγή της μάχης και άρα πράξη ταπεινωτική.
- Η χλαμύδα τους ήταν πάντα κόκκινη να μην είναι εμφανές το αίμα στον εχθρό και ενθαρρύνεται.
Στην Αθήνα κυβερνούν οι πλούσιοι αφού υπάρχει μεγάλη ανισοκατανομή του πλούτου. Στη Σπάρτη όμως πράγματι κρατεί ο Δήμος, αφού όλοι ζουν με ισότητα και αξιοπρέπεια, ενώ για τη διακυβέρνηση του τόπου, επιλέγονται οι συνετοί και γενναίοι.

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Ιλαρίων Καρατζόγλου, ένας Καβαλιώτης αγωνιστής του ’21 στα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη




Ιλαρίων Καρατζόγλου, ένας Καβαλιώτης αγωνιστής του ’21




Στην Καβάλα και σ’ όλη την Ανατολική Μακεδονία (με εξαίρεση τη Θάσο) δεν εκδηλώθηκαν επαναστατικά κινήματα. Εξ αιτίας των γεωμορφολογικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής, κάθε απόπειρα στο χώρο αυτό θα αποτελούσε ανώφελη θυσία και θα ήταν εκ προοιμίου καταδικασμένη σε αποτυχία.[1]

Ωστόσο πολλοί Έλληνες από αυτά τα μέρη έσπευσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην επαναστατημένη Ελλάδα, οι περισσότεροι μέσα από τις τάξεις του “σώματος Θεσσαλομακεδόνων” του Τσάμη Καρατάσου. Τα ονόματά τους δεν έχουν διασωθεί, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις. Μία από αυτές είναι του Καβαλιώτη Ιλαρίωνα Καρατζόγλου, ο οποίος αναφέρεται αρκετές φορές στα “Απομνημονεύματα” του Γιάννη Μακρυγιάννη.[2]

Για τη ζωή και τη δράση του Ιλαρίωνα Καρατζόγλου δεν γνωρίζουμε τίποτε περισσότερο απ’ όσα αφηγείται ο Μακρυγιάννης, ενώ το ιστορικό πλαίσιο των αναφερόμενων γεγονότων (δηλ. των γεγονότων στα οποία εντάσσεται η δράση του αγωνιστή) έχει φωτιστεί πλέον επαρκώς.[3]

Το παρόν σύντομο κείμενο δεν φιλοδοξεί να προσφέρει κάτι περισσότερο στην ιστορική τεκμηρίωση. Πρέπει να εκληφθεί περισσότερο ως φόρος τιμής σ' έναν άγνωστο Καβαλιώτη (μάταια θα αναζητήσει κανείς το όνομα Καρατζόγλου στις οδούς της γενέτειράς του), παράλληλα και ως ευκαιρία να ακουστεί ο γοητευτικός και ακατέργαστος ελληνικός λόγος του Μακρυγιάννη.   


Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Γιάννης Μακρυγιάννης, τον Ιλαρίωνα Καρατζόγλου τον γνώρισε στην Ύδρα. Πρέπει να ήταν το 1824, μετά τη φοβερή καταστροφή των Ψαρών (21 Ιουλίου 1824), όταν η επαναστατική κυβέρνηση θέλησε να ενισχύσει την άμυνα του νησιού. Έστειλε τότε στην Ύδρα 5.000 άνδρες κι ανάμεσά τους το σώμα του Μακρυγιάννη και δυνάμεις του μακεδόνα αγωνιστή Τσάμη Καρατάσου, με το πρωτοπαλίκαρό του, τον Καβαλιώτη Ιλαρίωνα Καρατζόγλου. Οι δύο άνδρες έγιναν στενοί φίλοι («τον είχα φίλον στενώτερον από αδελφόν…») κι αυτή η σχέση κράτησε για πολλά χρόνια.

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

200 ΧΡΟΝΙΑ ...1821-2021.

 ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΑΞΤΕ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΣΑΣ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ...

ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΟΣΟΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟΙ ΕΧΟΥΝ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ-ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΑΝΑΛΟΓΑ.


 

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Ανδρούτσος ο δολοφονηθείς αντιμασόνος.



Ο Οδυσσέας αποκτά από νωρίς στρατιωτική και οικονομική δύναμη και γίνεται ο πρώτος της Ανατολικής Στερεάς, υπηρετώντας πιστά τα αντιοθωμονικά συμφέροντα του Αλή, μέχρι το 1818. Εκείνη τη χρονιά "φτάνει η ώρα"και μυείται στη Φιλική Εταιρία από τους αδερφούς Πετμεζά αποκτώντας πρόσβαση σε αρχαία και μεσαιωνικά ελληνικά κείμενα, που ίσως ο μέσος Έλληνας ούτε σήμερα δεν έχει!
Πράγμα που μπορεί να αντιληφτεί κανείς αν μελετήσει τις σωζόμενες επιστολές του. Χαρακτηριστικότερη αυτών είναι η επιστολή στον πολιτικό Α. Λόντο (http://www.katiousa.gr/.../odysseas-androutsos-palikari.../), στην οποία αναπτύσσει μια ρητορικότατη επιχειρηματολογία, χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα «Περί Σωκράτους δαψονίου» του Πλάτωνα και τα «Περί ενανθρωπίσεως του Λόγου» του Μεγάλου Αθανασίου! Άρα εκτός από το στρατιωτικό και οικονομικό "οπλοστάσιο", ο Οδυσσέας αρματώνεται και με ένα πλούσιο γνωστικό, μυστικιστικό και ηθικό υπόβαθρο γύρω από την τέχνη του πολέμου, την στρατηγική και την Ιστορία του τόπου του.
Ο Ανδρούτσος αναλαμβάνει αμέσως τον νέο του ρόλο στις προπαρασκευαστικές ενέργειες του Αγώνα, ορκιζόμενος πίστη στο Γένος μέχρι θανάτου! Προτείνει κατ'επανάληψη στον ίδιο τον Αλή Πασά τον εκχριστιανισμό του και την συμμετοχή του στον Αγώνα εναντίον του Σουλτάνου, σύμφωνα με το παμβαλκανικό, απελευθερωτικό "όνειρο του Ρήγα"που προέβλεπε τον ξεσηκωμό όλων των βαλκανικών λαών, με επίκεντρο τον ελληνικό πολιτισμό.
Βοηθά τον Αλή για τελευταία φορά στην πολιορκία των Ιωαννίνων από τα Οθωμανικά στρατεύματα, στοχεύοντας σε μια Ορθόδοξη ελληνοαλβανική συμμαχία, που αποτυγχάνει λόγω του Ομέρ Βρυώνη, που πείθει τον Αλή να αρνηθεί να γίνει χριστιανός. Αυτή η άρνηση είναι ιστορικά και η αρχή του τέλους του Πασά των Ιωαννίνων. Ετσι ο Ανδρούτσος αναχωρεί για τον νότο με άλλους 1500 μάχιμους Ελληνες...
Ο ρόλος του Τεκτονισμού στον Αγώνα

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Μήπως ήρθε η ώρα για νέα κλεφτουριά;


Όταν δεν μπορείς να αντιπαραταχθείς μπροστά στις υπέρτερες αριθμητικά και έτοιμες οργανωτικά και ψυχολογικά εχθρικές δυνάμεις, δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχθείς την ήττα. Υπάρχει και ο δρόμος της κλεφτουριάς. Η παλιά και δοκιμασμένη τακτική του κλεφτοπολέμου, που αποβλέπει στη συνεχή φθορά του εχθρού, μέχρι αυτός να εξαντληθεί. 
Η ένδοξη Ιστορία μας για μια ακόμη φορά μας διδάσκει. Έχοντας στο νου την σημερινή τραγική κατάσταση του έθνους μας, ας βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει, όσο θα διαβάζουμε το παρακάτω μικρό οδοιπορικό της κρίσιμης εκείνης περιόδου της Επανάστασης του ‘21, που ο Ιμπραήμ πασάς ήθελε να τελειώνει μια για πάντα με τους Έλληνες που «σήκωσαν κεφάλι». Και είχε τον τρόπο να το κάνει.

Ο αιγυπτιακός κίνδυνος
 
Το 1825 καταφθάνει στην Πελοπόννησο ο Ιμπραήμ με τις πολυάριθμες αιγυπτιακές δυνάμεις που είχαν οργανωθεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για να καταπνίξει την επανάσταση. Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην Ελλάδα δεν εμπνέει καμία αισιοδοξία. Πολύτιμες δυνάμεις του έθνους έχουν «σπαταληθεί» στον καταστροφικό εμφύλιο, ο στρατός παρουσιάζει σημάδια διάλυσης, η ψυχική ενότητα του λαού, κυρίως μετά την ρουμελιώτικη εισβολή στον Μοριά, έχει χαθεί και ο φυσικός στρατιωτικός ηγέτης της Επανάστασης βρίσκεται φυλακισμένος. Τον Μάιο του 1824 είχαν φθάσει οι πρώτες δυσάρεστες ειδήσεις για την εμπλοκή των Αιγυπτίων στον ελληνοτουρκικό πόλεμο. Η Επανάσταση στην Κρήτη είχε καταπνιγεί. Και ενώ οι Έλληνες αδρανούσαν, Τούρκοι και Αιγύπτιοι καλά πληροφορημένοι για την ανώμαλη πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα συνέχισαν τις προετοιμασίες για ταυτόχρονη εισβολή στο ελληνικό ηπειρωτικό έδαφος.

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ...Η ΙΔΙΑ ΤΗΣ Η ΓΛΩΣΣΑ.

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα;; Λίγοι από μας το γνωριζουν.
 
Α,Β,Γ,Δ,Ε,Ζ,Η,Θ,Ι,Κ,Λ,Μ,Ν,Ξ,Ο,Π,Ρ,Σ,Τ,Υ,Φ,Χ,Ψ,Ω
α,β,γ,δ,ε,ζ,η,θ,ι,κ,λ,μ,ν,ξ,ο,π,ρ,σ,τ,υ,φ,χ,ψ,ω
 
 
Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες)
''Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ' αυτήν δεν υπάρχουν όρια.''
(Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)
Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και.....στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη.
''Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική.''
(Francisco Adrados, γλωσσολόγος).
Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.
Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.
Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι-η» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.
Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί). Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας.
Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης. Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την καθημερινή μας νεοελληνική γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών.

Γραικός, Γενίτσαρος και Βενετσιάνος



Ήταν περασμένα τα μεσάνυχτα. Φωνή καμιά! Κανένα ζωντανό δεν έβγαζε φωνή στα ρημαγμένα μέρη. Και αν κάπου κάπου κανένα τριζόνι έκανε πως θα αρχίσει το παραπονιάρικο σκοπό του, ως κι αυτό σώπαινε από το φόβο του.
Μακριά ακούστηκε και ένα πετεινάρι να λαλεί πίσω από κάτι χαλάσματα, μα και αυτού η φωνή τρομαγμένη πνίγηκε στο λαρύγγι του.
Οι Τούρκοι κλεισμένοι στο Κάστρο. Οι Βενετσιάνοι τριγυρίζουν σαν τα’ αγρίμια στην χώρα. Οι Αθηναίοι είναι τρυπωμένοι στα σπίτια τους. βρισκόμαστε στα 1687.
Σβηστό ήταν το καντήλι της Αγίας Γλυκερίας στο Γαλάτσι, κοντά στην Αθήνα. Κανείς δεν πηγαίνει να προσκυνήσει. Και μόνο το κυπαρίσσι της εκκλησίας, που το φυσούσε ο άνεμος, πήγαινε και ερχότανε, και ο ίσκιος του στον τοίχο έμοιαζε σαν καλόγηρος τυλιγμένος στο ράσο του.
Το αγιασμένο νερό κατρακυλούσε μουρμουρίζοντας τον κατήφορο και πότιζε ότι εύρισκε στο δρόμο του.
Να, να και από κάτω από της όμορφης εκκλησιάς το δρόμο κάποιος προβάλλει.
Φτάνει σε κάτι χαλάσματα, βγάζει βαθύ αναστεναγμό, και ακούει πέρα από τον βράχο τον αντίλαλο του μόνο.
Έρχεται γύρω γύρω από τα χαλάσματα, κουνώντας λυπημένα το κεφάλι του.
Ποιος άλλος από σένα, άμοιρε Αθηναίε, θα μπορούσε να γνωρίση το σπίτι του;
Χαϊδεύει το αγιόκλημα, που είχε φυτεμένο με την δύστυχη την αδελφή του, σκύβει, παραμερίζει τις πέτρες σαν κάτι να γυρεύη. Ύστερα φεύγει από κεί. Πάει κατά την εκκλησία, στέκεται, γονατίζει σε έναν ταφο εμπρός και φιλεί το μάρμαρο του.
Χορτάριασε του γονιού ο τάφος!
-Μα γιατί κλαίς σαν μικρό παιδί: τάχα θα ζης και συ αύριο;

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

1821-2021: Το παιδομάζωμα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας


1821-2021: Το παιδομάζωμα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας

Το παιδομάζωμα ήταν η στρατολόγηση, την περίοδο της τουρκοκρατίας, νεαρών αγοριών από χριστιανικές οικογένειες τα οποία εξισλαμίζονταν .

Η χρονιά μνήμης που διανύουμε, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε και να αναδείξουμε απλές αλλά μεγάλες αλήθειες, που όμως συχνά λησμονούμε.

Η Τουρκοκρατία δεν είναι απλά μια περίοδος τετρακοσίων χρόνων σκλαβιάς. Είναι μια περίοδος της ιστορίας μας, που κρύβει μέσα της πολλά και μεγάλα γεγονότα. Γεγονότα της ζωής των προγονών μας που θυσιάστηκαν, κατά το λόγο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία».

Ήταν πολλά τα δεινά και οι κακουχίες των Ρωμιών εκείνα τα χρόνια της σκλαβιάς. Ήταν ο εξισλαμισμός, οι αβάσταχτοι φόροι, τα σκλαβοπάζαρα, τα φρικτά μαρτύρια που ανέδειξαν πλήθος νέων Αγίων Νεομαρτύρων, τα τουλάχιστον 130 επαναστατικά κινήματα που πνίγηκαν στο αίμα και το παιδομάζωμα, ίσως η μεγαλύτερη πληγή για τον ελληνισμό στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Και όλα αυτά κάτω από ένα τυραννικό καθεστώς που κυβερνούσε όπως ήθελε.

Το «Παιδομάζωμα», που αναφέρεται και ως «φόρος αίματος» σε αντιπαραβολή με τον κεφαλικό φόρο, ήταν η στρατολόγηση, την περίοδο της τουρκοκρατίας, νεαρών αγοριών από χριστιανικές οικογένειες του οθωμανικού κράτους, τα οποία εξισλαμίζονταν, μορφώνονταν και εκπαιδεύονταν για την επάνδρωση των σωμάτων των γενιτσάρων ή των εσωτερικών υπηρεσιών των σουλτανικών ανακτόρων.

Εγκρίθηκε το πιστοποιητικό εμβολιασμού! Αλλάζουν άρδην οι ζωές ΟΛΩΝ των Ευρωπαίων!

 σχολιο ιστολογιου μας:μια Ευρωπη δυο ταχυτητων και ενω αναφερει οτι στοχος τους ειναι να μην υπαρχουν διακρισεις κανουν ακριβως το αντιθετο θετοντας τους ανθρωπους που αρνουνται την "πανδημια" εκτος συστηματος ...να την χαιρεστε αυτην την Ευρωπη.

Στόχος να χρησιμοποιείται πανευρωπαϊκά μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Την πρόταση ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού για τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανακοίνωσε πως αποδέχεται η Κομισιόν.

Η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν έκανε γνωστό πριν από λίγο πως η Ε.Ε. θα υιοθετήσει τελικά (και με νόμο) την ελληνική πρόταση για το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να πετύχει τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων των Ευρωπαίων πολιτών μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού», έγραψε η ίδια μεταξύ άλλων στο twitter.

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΜΕΘΟΔΙΟΣ:ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ.

 

Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Ι.Μ.ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΜΕΘΟΔΙΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΑΣ ΠΕΡΙΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 1-1 2021 π.ημ. ΣΤΙΣ 23-12-2020 π.ημ. Η Ι.Μ.ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΣ ΕΞΗΓΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ. μπορειτε να την δειτε εδω :https://agiosioannisotheologoskavalas... 
ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΥΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΕΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΟΣ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΜΙΚΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. ΑΝΕΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ. ΑΝΕΦΕΡΕ ΑΚΟΜΗ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΕΝ ΟΨΗ ΜΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΒΡΑΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΟΠΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΑΡΝΗΘΕΙ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΓΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΟΠΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΙΧΕ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΟΠΟΥ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΨΑΧΝΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΝΑ ΠΙΑΣΤΕΙ ΔΙΟΤΙ Η ΚΟΣΜΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΔΩΣΕ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΟΧΥΡΟ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΣΙΣΤΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ .
 

 Υ.Γ. ΕΑΝ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ "ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΙΣΤΟΥ".

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Γιάννης Δυοβουνιώτης Έλληνας οπλαρχηγός.

 



 
Ο Γιάννης Ξύκης ή "Δυοβουνιώτης" (1757 - 1831) ήταν Έλληνας οπλαρχηγός της Στερεάς, γεννημένος στο χωριό Δύο Βουνά της Φθιώτιδας, γιος της Τριανταφυλλιάς και του Κώστα Ξύκη.
Σε ηλικία 13 ετών είδε τον πατέρα του κρεμασμένο από τους Τούρκους, γεγονός που επηρέασε καθοριστικά τη μετέπειτα πορεία του. Έφηβος ακόμη πήγε στο αρματολίκι του Αντρίκου Βερούση και έγινε πρωτοπαλίκαρο.

Πολέμησε το 1770 τους Τουρκαλβανούς κατά την επανάσταση των Ορλόφ. Έγινε γρήγορα ονομαστός για τη δράση και τις ικανότητές του, πραγματικό φόβητρο για τους Τούρκους, οι οποίοι του ανέθεσαν το αρματολίκι της Μπουστουνίτσας. Αργότερα ο Αλή πασάς αναγκάστηκε να του δώσει το αρματολίκι του Ζητουνίου και των Σαλώνων.
Παντρεύτηκε την κόρη της ισχυρής οικογένειας των Γιολδάσηδων, αποκτώντας ένα γιο, τον Γεώργιο. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και με την έναρξη της Επανάστασης ύψωσε τη σημαία στη Μενδενίτσα, όπου με τη βοήθεια του Κομνά Τράκα κυρίεψε το κάστρο της. Αγωνίστηκε ασταμάτητα, παίρνοντας μέρος σε όλες τις μάχες, μέσα και έξω από τα όρια της Ρούμελης, χωρίς ποτέ να αναμιχθεί στις πολιτικές ίντριγκες.

Σημαντικότερη στιγμή του υπήρξε το ευφυές σχέδιό του για την αναχαίτιση της στρατιάς του Μπεϊράν πασά στη θέση Βασιλικά, στις 26 Αυγούστου1821. Ο Δυοβουνιώτης, με τους άλλους οπλαρχηγούς της Στερεάς περίμενε τη στρατιά στα στενά των Βασιλικών και κυριολεκτικά την αποδεκάτισε. Η νίκη στα Βασιλικά ανέτρεψε τα σχέδια των Τούρκων για ενίσχυση της πολιορκημένης Τριπολιτσάς και την κατάπνιξη της Επανάστασης. Του απονεμήθηκε τιμητικά ο βαθμός του στρατηγού.

ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ!



Μία αληθινή ι­στορία από το Άγιον Όρος
Ο Γέροντας Χατζηγιώργης ο Αθωνίτης (1886), για να υπομένει με χαρά τους κόπους και τους πόνους τής ασκήσεως, έφερνε πάντα στο νου του την ακόλουθη διήγηση τού Γέροντά του Παπα-Nεόφυτου:
«Ένας μοναχός ήταν ασθενής και παράλυτος επί πολλά χρόνια. Έχασε όμως την υπομονή του και παρακαλούσε τον Θεό να του συντομεύσει τη ζωή για να μη βασανίζεται άλλο από την ασθένειά του.
Τότε ο Πανάγαθος Θεός του έστειλε έναν άγγελο, ο οποίος του είπε:
- «Πάτερ, ο Κύριος των οικτιρμών άκουσε την προσευχή σου. Σου συντομεύει τον επί γης χρόνο της
ζωής σου αλλά με μία προϋπόθεση: ή θα υποφέρεις ακόμη ένα χρόνο ως ασθενής ή θα πας στον άδη για τρεις ώρες;
Τότε ο μο­ναχός του είπε:
- «Να παραμείνω ακόμη στη γη επί ένα χρόνο είναι πολύς χρόνος. Καλλίτερα επιθυμώ να υποφέρω στον άδη για τρεις ώρες.
Μετά απ' αυτά τα λόγια του, ο άγγελος πήρε τη ψυχή του και την οδήγησε στον άδη. Τον άφησε εκεί και του είπε πως θα επιστρέψει έπειτα από τρεις ώρες.
Μετά την αναχώρηση του αγγέλου κυριεύθηκε η ψυ­χή τού μοναχού από πηκτό σκοτάδι.
Οι φοβερές μορφές των δαιμόνων, το άσβεστο πυρ, ο ακοίμητος σκώληξ, τα απερίγραπτα βάσανα τον είχαν περικυκλώσει από παντού. Ζητούσε βοήθεια, αλλά στις φωνές του κανείς δεν του απαντούσε.
Νόμιζε ότι είχαν περάσει τριακόσια χρόνια και κανείς δεν τον άκουγε, διότι καθέ­νας από τους εκεί κολασμένους ήταν φορτωμένος με τα δικά του βάσανα.
Μέσα στα βάσανά του λοιπόν και την απελπισία του, ξαφνικά φως έλαμψε στη φυλακή του και άγγελος Κυρίου τον πλησίασε και του είπε:
-«Πώς εί­σαι εδώ, αδελφέ, είναι καλά;»

Η Παναγία δεν θα μας αφήσει στην πείνα...

Για την ιδιαίτερη φροντίδα της Κυρίας και Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, οι Πατέρες της , μου διηγήθηκαν το ακόλουθο γεγονός:

Το έτος 1942, που η Γερμανική κατοχή, είχε επιφέρει μεγάλη συμφορά στην Πατρίδα μας και η πείνα και στέρηση των υλικών αγαθών και ιδιαίτερα η έλλειψη τροφίμων θέριζε κυριολεκτικά τους αδελφούς μας Έλληνες, οι Μοναχοί του , από την φροντίδα και μέριμνα της Παναγίας Μητέρας μας και μητέρας όλου του κόσμου δεν αισθάνθηκαν την έλλειψη των αγαθών, όπως οι άλλοι αδελφοί μας στον κόσμο βρισκόμενοι, που από την πείνα πέθαιναν κάθε μέρα και τους μάζευαν από τον δρόμο τα κάρα και ομαδικά τους ενταφίαζαν.

Έτσι λοιπόν δυο χρόνια υστέρα από τον Αλβανικό πόλεμο με τους Ιταλούς, που οι Γερμανοί κατέλαβαν την Πατρίδα μας και είχαμε γενικό αποκλεισμό από τρόφιμα, οι Πατέρες της Νέας Σκήτης μου είπαν, δεν είχαμε αλεύρι παρά μόνο για δυο ζύμες, το οποίο άμα θα τελείωνε, τι θα γινόμαστε τότε;

Είχαμε στην συνοδεία μας εκτός από τον πατέρα Θεοφύλακτο και τον μακαρίτη τον Γερο – Γαλακτίωνα στο σπίτι μας, είπε ο Παπά Ιωακείμ ο Σπετσέρης. ότι στην συνοδεία μας είχαμε ακόμη ένα άτομο και φτάσαμε σε τρομερή απογοήτευση.

Αυτός ο μακαρίτης τώρα και τότε γέροντας μας Ιωακείμ, άνθρωπος του Θεού με πολλή μεγάλη πίστη στον Θεό και γενναία ψυχή, προικισμένος με πνεύμα υπομονής, Πίστεως και αγάπης προς όλον τον κόσμο, μας έδινε θάρρος και μας έλεγε: «Μη λυπήστε παιδιά μου, δεν θα μας αφήσει ο Θεός, εμείς έχουμε την Παναγία μητέρα του Θεού, βοηθό, η οποία, σύμφωνα με την υπόσχεσή της, θα φροντίσει για μας.

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

«Επιστολή του Ιωάννη Μακρυγιάννη προς τους Νέους»



Αγαπητά μου Παιδιά,
Μαζί με πολλούς άλλους άξιους και γενναίγους Έλληνες πολεμήσαμε και λευτερώσαμε τούτο τον τόπο που πατάτε εσείς, και να στοχάζεστε πως τον λευτερώσαμε για σας που γεννηθήκατε σε πατρίδα ελεύθερη, γιατί εμείς λίγο την απολάψαμε, ότι, μόλις εδιώξαμε τους Τούρκους, αρχίσαμε να τρώμε ο ένας τον άλλον κι έτσι μας βρήκαν διαιρεμένους οι Μπαυαροί και μας τζαλαπάτησαν.
Μα ο Θεός, το έλεός του μεγάλο, δεν συνερίστη τα κρίματά μας και στέριωσε το έθνος, όπου καταφανίστηκε τόσους χρόνους στη σκλαβιά και ήρθε ο καιρός πάλι να δικαιωθεί. Ότι το δίκιο μας μάς το ‘δινε ο Θεός και το χαλούσαμε εμείς. Κι απ’ το λίγο που δεν προκάναμε να χαλάσουμε εστερεώθη το έθνος αυτό, που εγέννησε κι εσάς. Εσείς τώρα μάθατε και γράμματα, ότι σκολάσατε από τις αγγαρείες και τους κιντύνους και κατατρεγμούς οπού ‘χαμεν εμείς – εγώ εμεγάλωσα αγράμματος, με άσπρα τα μαλλιά, όψιμος έπιασα κοντύλι στο χέρι μου. Και τα γράμματα που μάθατε σας δίδαξαν πως είστε Έλληνες και Χριστιανοί της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας. Αν ήθελ’ εμείς, για να γλυτώσουμε από την τυραγνία και τα βάσανα, να γίνουμε Τούρκοι, όπως έγιναν καμπόσοι τότε, θα σας είχαν γεννημένους χανούμισσες κι όχι Ρωμαίϊσσες Χριστιανές και με τούτο θα ήστενε κι εσείς Τούρκοι. Και θα παίρνατε πάνω σας και τα κρίματα του μολεμένου αυτού Έθνους, που εσώριασε τόσα αδικοχαμένων και ατιμασμένων κουφάρια απάνω στη γη.

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

ΗΠΑ: Βαρύ πρόστιμο στα παιδικά καταστήματα στην Καλιφόρνια, αν τοποθετούν αλλού τα είδη για αγόρια και αλλού για κορίτσια ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ !!!


Ενώ οι καταστηματάρχες στην Καλιφόρνια αγωνίζονται να ανταποκριθούν στους συνεχείς περιορισμούς λόγω covid, οι βουλευτές της πολιτείας αναμένεται να εξετάσουν ένα νομοσχέδιο που θα δίνει στην κυβέρνηση της πολιτείας την εξουσία να επιβάλλει τον τρόπο εμφάνισης των προϊόντων τους.

Τα μέλη της βουλής Evan Low και Cristina Garcia - και οι δύο Δημοκρατικοί – συνέταξαν νόμο την περασμένη εβδομάδα για να αναγκάσουν τους καταστηματάρχες να προσφέρουν παιχνίδια, ρούχα και άλλα αντικείμενα που προσανατολίζονται σε παιδιά με ένα τρόπο «ουδέτερο ως προς το φύλο», ανέφερε η Politico.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι καταστηματάρχες θα εξακολουθούν να επιτρέπεται να πωλούν τα προϊόντα που διαθέτουν αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, θα πρέπει να συνενώσουν όλα τα προϊόντα αντί να τα χωρίζουν με βάση το φύλο. Τα καταστήματα που εδρεύουν στην Καλιφόρνια που πωλούν προϊόντα στο διαδίκτυο θα πρέπει επίσης να έχουν σελίδες στους ιστότοπούς τους που θα προσφέρουν τα προϊόντα σε ενότητες "παιδιά", "unisex" ή "ουδέτερο ως προς το φύλο" (“gender neutral”).

Ο Low, ο οποίος είναι πρόεδρος της ομάδας LGBT των βουλευτών, δήλωσε στην Politico ότι εισήγαγε το νομοσχέδιο επειδή θέλει να κάνει την εμπειρία της αγοράς «πιο περιεκτική» για τα παιδιά. Η ιδέα, είπε, προήλθε από έναν υπάλληλο του οποίου η νεαρή κόρη ρώτησε γιατί ορισμένα προϊόντα που ήθελε διατίθενται στην αγορά ως «για αγόρια».

«Αυτό είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τα παιδιά να μπορούν να εκφράζονται χωρίς προκατάληψη», εξήγησε.

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Μάρκος Μπότσαρης ! Αγνή μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 !



Ο Μάρκος Μπότσαρης γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1790 στο Σούλι Θεσπρωτίας. Σκοτώθηκε απο εχθρικό βόλι στις 9 Αυγούστου 1823.
Ήταν ο Μάρκος Μπότσαρης ένας από τους πιο αγνούς αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης, και απο τους πλέον ξακουστούς και τιμημένους.
Οι ξένοι τον τίμησαν με ποιήματα και θεατρικά δρώμενα. Όχι λιγότερο γράφηκαν για αυτόν δημοτικά τραγούδια, αλλά και έντεχνα ποιήματα, όπως μία από τες ωδές του Διονυσίου Σολωμού.
Ήταν ο πέμπτος γιος του Κίτσου Μπότσαρη, ο πατέρας του δολοφονήθηκε στην Άρτα το 1813 παμπέσικα απο τον αρματολό Γώγο Μπακόλα που βρισκόταν στην υπηρεσία του Αλή Πασά.
Ο παππούς του Μάρκου, ο Γιώργης Μπότσαρης είχε καθώς φαίνεται παρόμοια τύχη, σε βαρειά γεράματα, πέθανε από απελπισία, μετά από εξαπάτηση του Αλή Πασά, άλλοι λένε ότι τον δηλητηρίασαν, κατ' άλλους ότι αυτοκτόνησε.
Το 1803 μετά την κατάληψη του Σουλίου απο τον Αλή Πασά περνά στα Ιόνια νησιά και υπηρετεί στον Γαλλικό στρατό για 11 χρόνια ως αξιωματικός.
Το 1814 έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας, απο τους πρώτους.
Το 1820 επιστρέφει με άλλους Σουλιώτες στην Ήπειρο, για να πολεμήσει εναντίον του Αλή Πασά. Όμως, τελικά συμμαχεί μαζί του εναντίον των Οθωμανών.
Τον βρίσκει η Ελληνική Επανάσταση ετοιμοπόλεμο. Λαμβάνει μέρος σε πολλές μάχες κατά των Τούρκων, ιδίως στην Δυτική Στερεά Ελλάδα, περισσότερο υπερασπιζόμενος το Μεσολόγγι.
Στις 21 Αυγούστου 1823 σε μια νυκτερινή έφοδο επιτέθηκε με 350 αγωνιστές κατά 4000 Τούρκων που είχαν στρατοπεδεύσει στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου. Η μάχη ήταν επιτυχής, ο ίδιος ο Μάρκος ανερριχήθη σε φράκτη , ψάχνοντας την σκηνή του αρχηγού των Τούρκων, για να τον αιχμαλωτίσει. Όμως, μια εχθρική σφαίρα τον βρήκε κατάματα, σε λίγο χρόνο πέθανε. Οι συναγωνιστές του σταμάτησαν την μάχη και υποχώρησαν με το σώμα του αρχηγού τους.
Τον πήραν, και τον οδήγησαν στο Μεσολόγγι, όπου του έγινε μεγαλειώδης, επίσημη κηδεία. Στον δρόμο, πέρασαν από Μοναστήρι, όπου βρισκόταν ο Καραϊσκάκης άρρωστος. Όταν έμαθε το γεγονός ο Καραϊσκάκης, στάθηκε στα πόδια του, τον πέρασαν από κοντά του, τον ασπάστηκε, και έκαμε ευχή : "είθε Μάρκο Μπότσαρη τον ίδιο ηρωικό θάνατο να γευθώ και εγώ". Και, έτσι έγινε.
Γι’ αυτό που τιμάται ο Μάρκος Μπότσαρης, είναι για την αγάπη του στην πατρίδα , καθώς και για την ανιδιοτέλειά του, για το γεγονός ότι δεν τον κέρδισαν οι εφήμερες δόξες.
Όταν η πατρίδα τον προήγαγε σε στρατηγό της Δυτικής Στερεάς, άλλοι οπλαρχηγοί αντέδρασαν. Η στάση τους τον εξόργισε, πήρε το χαρτί του διορισμού, το ασπάστηκε για να δείξει σεβασμό σε αυτούς που τον προήγαγαν, το έσκισε μπροστά στα μάτια τους, λέγοντας : "όποιος είναι άξιος παίρνει το δίπλωμα μεθαύριο μπροστά στον εχθρό".
Αυτός ήταν ο Μάρκος, τίμησε τον πατέρα, τίμησε τον παππού, τίμησε ολόκληρη την γενειά των Μποτσαραίων. Τίμησε το Σούλι, τίμησε την πατρίδα του.
Και, η πατρίδα, έχει καθήκον να μην ξεχνά, να τιμά με έργα τα ηρωικά της παιδιά.

 

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ



Απόσπασμα από το βιβλίο του Κυριακού Διακογιάννη
"Οι Σαρκοφάγοι του Ελληνισμού".
1807. Ο Έλληνας στρατηγός του Τσάρου, Παπαδόπουλος καλεί στην Λευκάδα όλους τους οπλαρχηγούς από την Ηπειρωτική Ελλάδα σε σύσκεψη. Στόχος του Παπαδόπουλου ο σχεδιασμός για την εξέγερση και απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Τουρκικό δολοφονικό ζυγό, εκεί καταφθάνουν όλοι. Ο Κολοκοτρώνης, ο Δημήτρης Καραΐσκος πατέρας του Καραϊσκάκη, ο Μπότσαρης, ο Καποδίστριας και πολλοί άλλοι οπλαρχηγοί. Ο Παπαδόπουλος οργανώνει ένα τσιμπούσι για να τιμήσει τον τρομερό Κατσαντώνη. Το φόβητρο της υψηλής πύλης, τον τρόμο των Χαρατσήδων (εισπράκτορες που εισέπρατταν το χαράτσι και το απέδιδαν στους Τούρκους) τον φόβο των σπαχήδων (εξισλαμισθέντες στρατιώτες ιππείς) του Αλή Πασά.
Ο Αλή Πασάς έχει εξοντώσει την οικογένεια του Κατσαντώνη για να εκδικηθεί για το Αρματολίκι που έχει δημιουργήσει στα Άγραφα ο Κατσαντώνης.
Ο Κατσαντώνης υποφέρει από ευλογιά και ψήνεται στον πυρετό, όμως παρατάει το στρώμα και με τον Γιώργο Καραϊσκάκη περνούν με ένα Λευκαδίτικο καΐκι στη Στερεά Ελλάδα.
Στέλνει τους συντρόφους του στα βουνά με τον αδελφικό του φίλο Λεπενιώτη γιατί δε θέλει τα παλικάρια του να έχουν έναν άρρωστο αρχηγό.
Ο ίδιος με τον αδελφό του Χασιώτη και 5 αφοσιωμένα παλικάρια του μένουν σε μια σπηλιά κοντά στο χωριό Μοναστηράκι. Ο Αλή Πασάς μόλις μαθαίνει ότι το λιοντάρι ο Κατσαντώνης γύρισε στα Άγραφα προστάζει τον Άγιο Μουρχουντάρη να τον εξολοθρεύσει.
Εκείνο τον καιρό (όπως και σήμερα) οι μηχανές της προδοσίας δούλευαν σαν καλοκουρδισμένο και λαδωμένο ρολόι. Ένα ανθρωπόμορφο σκουλήκι ο Γιάννης Γκούρλας Τσιφούτης και μυστικός του εβραιοπαππά των Ιωαννίνων, μαρτυράει την κρυψώνα του άρρωστου γίγαντα.

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821»- Ο Μανιάτης Οπλαρχηγός ΗΛΙΑΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ, (1795-1822)


==================
"Οι Τουρκοι αναγνωρίσαντες τον Ηλίαν Μαυρομιχάλην προσπάθησαν να τον συλλάβουν (κατά την έξοδο από τον μύλο) ζωντανόν, αλλ'ουτος εβύθισε το εγχειρίδιόν του εις το στήθος του και ηυτοκτόνησε".
======================

Ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, γόνος της μανιάτικης οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης τον είχε χαρακτηρίσει «γενναιότατον και στρατηγικώτατον».
Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης γεννήθηκε το 1795 στη Μάνη και ήταν πρωτότοκος γιος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Ήταν γνωστός με το παρατσούκλι Μπεζαντές (beyizade, γιος του μπέη στα τουρκικά) για να αντιδιαστέλλεται από τον συνονόματο εξάδελφό του, που έφερε το παρατσούκλι Κατσάκος. Συμμετείχε στην προεπαναστατική συνέλευση των οπλαρχηγών στη Λευκάδα ως εκπρόσωπος της Πελοποννήσου και παρουσιάστηκε στο νησί με την ιδιότητα του καρβουνέμπορου, για να μην κινήσει τις υποψίες των αγγλικών αρχών (30 Ιανουαρίου 1821).
Από την πρώτη στιγμή έλαβε μέρος στον Αγώνα. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην απελευθέρωση της Καλαμάτας (23 Μαρτίου 1821) και συμμετείχε σε πληθώρα πολεμικών συμβουλίων, συντασσόμενος πάντα με την άποψη του Κολοκοτρώνη για την κατά προτεραιότητα κατάληψη της Τριπολιτσάς, που αποτελούσε το διοικητικό κέντρο των κατακτητών στην Πελοπόννησο. Διακρίθηκε στη Μάχη του Βαλτετσίου (12-13 Μαΐου 1821) και συμμετείχε σε διάφορες φάσεις της πολιορκίας της Τριπολιτσάς και του Ακροκορίνθου.
Το καλοκαίρι του 1821 έσπευσε στη Βοιωτία με σώμα Μανιατών, για να βοηθήσει τον Ανδρούτσο στην αντιμετώπιση του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ. Όταν διορίστηκε αρχηγός των Όπλων της Αττικής, τον Νοέμβριο του 1821, ήταν ήδη ξακουστός ως ο πολέμαρχος με το δωρικό ύφος και την απολλώνια όψη: με σγουρή, ξανθιά χαίτη, γυαλισμένη με μεδουλάρι (αλοιφή φτιαγμένη από μεδούλι και μυρωδικά) και την ίδια στιγμή, στη δεξιά μεριά του σελλαχιού, το ακονισμένο τσεκούρι των Μαυρομιχαλαίων.

Η μάχη της Αλαμάνας (Θερμοπυλών) και το μαρτυρικό τέλος του Αθανασίου Διάκου (23-24 Απριλίου 1821)



Η μάχη της Αλαμάνας (Θερμοπυλών) (23 Απριλίου 1821) 
Ο Χουρσίτ πασάς, που πολιορκούσε στα Ιωάννινα τον Αλή πασά, έστειλε τον Κιοσέ Μεχμέτ και τον Ομέρ Βρυώνη με 8.000 πεζικό και 900 ιππείς  να καταπνίξουν την επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα και έπειτα να προχωρήσουν στην Πελοπόννησο, για να ματαιώσουν τα σχέδια του Κολοκοτρώνη για την Τριπολιτσά. Ο κίνδυνος για την επανάσταση ήταν μεγάλος. Ο Διάκος και το απόσπασμά του, που ενισχύθηκαν από τους μαχητές οπλαρχηγούς Πανουργιά και Δυοβουνιώτη, αποφάσισαν να αποκόψουν την τούρκικη προέλαση στη Ρούμελη με την λήψη αμυντικών θέσεων κοντά στα στενά των Θερμοπυλών όπου οι Τούρκοι δεν θα είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν το ιππικό τους και την αριθμητική τους υπεροχή. 
Μετά από σύσκεψη στο χωριό Κομποτάδες, στις 20 Απριλίου 1821, η ελληνική δύναμη των 1.500 ανδρών χωρίστηκε σε τρία τμήματα: ο Δυοβουνιώτης θα υπερασπιζόταν την γέφυρα του Γοργοποτάμου με 600 άνδρες, ο Πανουργιάς το Μουσταφάμπεη με 500 άνδρες, και ο Διάκος την
γέφυρα της Αλαμάνας με 500 άνδρες.
Στρατοπεδεύοντας στο Λιανοκλάδι, κοντά στη Λαμία, οι Τούρκοι διαίρεσαν γρήγορα τη δύναμή τους,

Δόμνα Βισβίζη: Η ηρωική ναυμάχος του ’21 που πέθανε φτωχή και ξεχασμένη

Μια από τις Θρακιώτισσες ηρωίδες γυναίκες που αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους και προσέφερε και όλη την περιουσία της υπήρξε και η εξ Αίνου Ανατολικής Θράκης καταγόμενη Δόμνα Βισβίζη.

Αφιερώθηκε στην Μεγάλη Ιδέα της Φιλικής Εταιρείας,  στην οποία μυήθηκε μετά τον σύζυγό της Χατζηαντώνη Βισβίζη, ξόδεψε για τον αγώνα και τον τελευταίο οβολό της, για τη συντήρηση του πλοίου της ως ετοιμοπόλεμου και μάχιμου και όταν δεν μπορούσε η ίδια να το συντηρήσει, το προσέφερε και αυτό στον αγώνα.

Το τέλος της; Πέθανε εγκαταλειμμένη, πτωχή και λησμονημένη.Μέσα από μια σειρά εγγράφων, αποσπάσματα των οποίων παρατίθενται, διαπιστώνει κανείς την αγωνία της Θρακιώτισσας αγωνίστριας για την επιτυχία του αγώνα, την μεγάλη προσφορά της αλλά και την ολοσχερή εγκατάλειψη από την πολιτεία.

Η Δόμνα Βισβίζη προσέφερε και θυσίασε τα πάντα στον αγώνα. Ο Δημήτριος Υψηλάντης σε μια επιστολή του την προσφωνεί «Ευγενεστάτη και Γενναιοτάτη».Υπήρξε κόρη πλούσιας οικογένειας από την Αίνο όπου και γεννήθηκε το 1784 και το 1808 παντρεύτηκε τον Αντώνη Βισβίζη, πλούσιο πλοίαρχο και καραβοκύρη.Φλεβάρης του 21 και ο Θρακιώτης Χατζηαντώνης Βισβίζης αρματώνει το ιδιόκτητο καράβι του, την“Καλομοίρα”, ένα μπρίκι ναυπηγημένο στην Οδησσό με 16 κανόνια και 140 ναύτες και ξεκινά να μπει στην δούλεψη του Γένους, εγκαταλείποντας την εύπορη ζωή του Αίνου.

Χωρίς δεύτερη σκέψη τον ακολουθεί η γυναίκα του Δόμνα, παίρνοντας μαζί της στο καράβι τα πέντε παιδιά τους, όλα τα χρήματα και τα τιμαλφή της οικογένειας και ενώνεται με τον στόλο των Ψαριανών.

Το βάπτισμα του πυρός το πήρε στην Ίμβρο και έκτοτε ξεκίνησε μια ζωή γεμάτη αγώνες, περιπέτειες, μεγάλες δυσκολίες, φτώχια, δυστυχία και εγκατάλειψη.Το μπρίκι μεταφέρει στον Άθω μαζί με πολεμοφόδια και όπλα και τον επαναστάτη Εμμανουήλ Παπά, το Σερραίο μεγαλέμπορο και τραπεζίτη που κι αυτός ξόδεψε την περιουσία του και τη ζωή του για χάρη της πατρίδας.Το ζευγάρι των καπεταναίων συμμετέχει στον αγώνα του 21 και βρίσκεται παρών σ’ ολόκληρο το Αιγαίο κυβερνώντας την «Καλομοίρα», ναυμαχώντας παλικαρίσια, υπερασπίζοντας παγιδευμένους αγωνιστές και πολιορκώντας τους εχθρούς.

«Για να κτισθή το χρυσό παλάτι της Ελευθερίας», όπως συνήθιζε να λέει το ζεύγος.

Η Θαυματουργη εικονα της Παναγιας Προυσιωτισσας

Η Θαυματουργη εικονα της Παναγιας Προυσιωτισσας στην ομωνυμη Μονη , θα δειτε στους ωμους της Παναγιας τα "αστερια" του Στρατηγου Καραισκακη ταμα του Ηρωα οταν ηταν αρρωστος και αναρωνε στη Μονη .
Ειχε πει τοτε, Παναγια μου κανε με καλα να μπορεσω να συνεχισω να πολεμαω τους τουρκους και εγω θα σου δωσω τα αστρα μου οπως και εγινε......
 
Περασμένα μεγαλεία, διηγωντας τα να κλαις.......... έρχεται μεγάλη θλίψη αδερφοί, να ετοιμάζεστε πρώτα από όλα πνευματικά.
 
Στην σημερινή εποχή οι γαλοναδες ζητούν "βοήθεια" μέσα στις στοές.
 

 

 

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

H ΜΠΟΥΚΛΑ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΑ.

 

Μετά τη μάχη στα Δερβενάκια, ο Κολοκοτρώνης στρατοπέδευσε στο Άργος και ο ακάματος Νικηταράς έμεινε με τους άνδρες του ελέγχοντας μήπως οι Τούρκοι επιχειρήσουν αιφνιδίως νέα επίθεση. Βρήκε μάλιστα την ευκαιρία μιλώντας στα παλληκάρια του να εξάρει τη γενναιότητά και την καρτερικότητά τους. Στη συνέχεια αποσύρθηκε και περπάτησε μέσα στο πεδίο της μάχης, όπου συνάντησε σε μια λόχμη έναν τραυματισμένο Αλβανό, να μουγκρίζει από τους πόνους και να κυλιέται στο χώμα.
Μόλις είδε τον Νικηταρά, χωρίς να ξέρει ποιος είναι τον παρακάλεσε να του κόψη το κεφάλι για να σταματήσει να υποφέρει. Κοιτώντας τον τότε ο Νικηταράς του είπε:
«Ωρέ, εγώ είμαι στρατιώτης και όχι δήμιος. Έλα να σε πάρω και σε πάω στο γιατρό του στρατοπέδου μας να σε γιατρέψει».
Πήρε στην πλάτη του στην τον τραυματισμένο Αλβανό και ξεκίνησε περπατώντας για το ελληνικό στρατόπεδο.
Στη διαδρομή όσοι έβλεπαν το Νικηταρά τον χαιρετούσαν επευφημώντας τον. Ο Αλβανός έκπληκτος ακούγοντας το όνομα του Νικηταρά έσκυψε και τον ρώτησέ ποια είναι η σχέση του με τον Τουρκοφάγο ήρωα των Δερβενακίων που και το όνομα του προκαλούσε τρόμο στους αντιπάλους. Όταν ο Νικήτας του αποκάλυψε ότι είναι ο ίδιος, ο τραυματίας Αλβανός τραβώντας μια λεπίδα που είχε κρυμμένη έκοψε μια μπούκλα από τα μαλλιά του Νικηταρά, που αντιδρώντας είπε: «Είσαι άπιστος ωρέ Αλβανέ! Εγώ θέλω να σε σώσω και συ προσπαθείς να με σκοτώσεις!».
Ο Αλβανός συγκινημένος με δάκρυα στα μάτια έδειξε την μπούκλα που έκοψε εξηγώντας στον Νικήτα του ότι τα μαλλιά εκείνα ήθελε να κρατήσει σαν πολύτιμο κειμήλιο κι απόδειξη του ηρωισμού και της γενναιοψυχίας του σωτήρα του.
Τη μπούκλα αυτή ο Αλβανός την προσέφερε αργότερα στον Παναγιώτη Γιατράκο, επίσης πρωταγωνιστή της μάχης των Δερβενακίων. Ο Γιατράκος αργότερα διηγήθηκε το περιστατικό στον σύμβουλο του Καποδίστρια τον Φιλέλληνα Ελβετό Βετάν και έτσι και διασώθηκε αυτή η άγνωστη αλλά τόσο ανθρώπινη και μεγαλειώδης πράξη, αλλά και τεκμήρια του ήθους του Νικηταρά.
ΠΗΓΗ: Περιοδικό Αθηναΐς τεύχος 6 έτους 1876
Το περιστατικό φιλοτεχνήθηκε από τον σπουδαίο γλύπτη Λάζαρο Φυτάλη

 

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

ΤΟ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ.

 



Στην μέση του μαθήματος στο πανεπιστήμιο, ένας φοιτητής ξαφνικά ρώτησε τον καθηγητή του...
- Κύριε, ξέρετε πώς πιάνονται τα αγριογούρουνα;
Ο καθηγητής σκέφτηκε ότι αυτό είναι ένα αστείο και περίμενε την συνέχεια λέγοντας...
- Όχι! Για πες μου...
- Πρώτα ανακαλύψτε πού συχνάζουν στο δάσος και εκεί αφήστε στο έδαφος λίγο καλαμπόκι. Τα αγριογούρουνα θα έρχονται κάθε μέρα για να φάνε το "τζάμπα" καλαμπόκι, και όταν συνηθίσουν να έρχονται καθημερινά φτιάξτε περίφραξη από την μία πλευρά, γύρω από το σημείο που έχουν συνηθίσει να τρώνε.....
Όταν συνηθίσουν με την περίφραξη από τη μία πλευρά και γυρνάνε ξανά για να φάνε καλαμπόκι, εσείς φτιάχνετε περίφραξη από την άλλη πλευρά... Ξανά συνηθίζουν και ξαναέρχονται να τραφούν ενώ εσείς φτιάχνετε την περίφραξη γύρω γύρω, λίγο λίγο, μέχρι να ολοκληρώσετε και τις τέσσερις πλευρές...
Στο τέλος τοποθετήστε και μία πόρτα στην τελευταία πλευρά...Τα αγριογούρουνα έχουν συνηθίσει πια με το "τζάμπα" καλαμπόκι και έρχονται κάθε μέρα και μπαίνουν μόνα τους μέσα και τρώνε. Έτσι τελικά θα κλείσετε την πόρτα και θα πιάσετε όλο το κοπάδι!!!
Τόσο απλά, βήμα - βήμα, μέχρι τα αγριογούρουνα να χάσουν την ελευθερία τους. Όταν το καταλαβαίνουν βέβαια, ξεκινάνε να τρέχουν, αλλά είναι πλέον στη "φυλακή"... Μετά από λίγο αρχίζουν να τρώνε και πάλι το εύκολο και "τζάμπα" καλαμπόκι... Τόσο πολύ συνηθίζουν πού ξεχνάνε πώς είναι να κυνηγάνε για τον εαυτό τους και έτσι δέχονται την "σκλαβιά"...
Δείχνουν και ευγνωμοσύνη στους φυλακές τους, και πηγαίνουν χωρίς αντίσταση στο σφαγείο. Δεν ανησυχούν που το χέρι που τους ταΐζει είναι το ίδιο που τους .... "σκοτώνει"...
Ο φοιτητής είπε στον καθηγητή του ότι ακριβώς αυτό συμβαίνει και στην χώρα του ...