Μιλώντας με αφορμή τη συμπλήρωση 93 ετών από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι νησιά στο ανατολικό Αιγαίο που ανήκουν στην Ελλάδα με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης ήταν τουρκικά και έχουν στοιχεία τουρκικού πολιτισμού.
«Εγώ εδώ δίνω μάθημα ιστορίας(!) Εγώ μίλησα για τη Λωζάνη και ενοχλήθηκαν. Γιατί; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας, το φωνάζω ήταν δικά μας τα νησιά αυτά. Σε αυτά τα νησιά έχουμε ιστορία μας, μνημεία μας, τζαμιά μας,. Ακόμα ενοχλούνται όταν τα λέμε. Γιατί;», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η δήλωση Ερντογάν είχε μία ξεκάθαρη αντι-κεμαλιστική αιχμή, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει πως «όσοι τα υπέγραψαν αυτά είναι υπεύθυνοι».
Πρόκειται για το πιο πρόσφατο επεισόδιο από ένα κύμα αμφισβητήσεων των συνόρων της Τουρκίας που δημιούργησε ο Κεμάλ Ατατούρκ και ορίστηκαν στη Λωζάνη το 1923.
Η ελληνική διπλωματία εκτιμά πάντως η ρητορική του κ. Ερντογάν αφορά πρωτίστως το εσωτερικό ακροατήριο, την κεμαλιστική αντιπολίτευση και τυχόν βλέψεις που μπορεί να έχει ο τούρκος ηγέτης στην περιοχή της Μοσούλης, στο Ιράκ.
Έτσι εκτιμά η ελληνική διπλωματία. Αυτό όμως που δεν εκτιμά η ελληνική διπλωματία είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που ο Τούρκος ηγέτης για εσωτερικούς πάντα λόγους αποφασίσει να αλλάξει διά των όπλων το status quo στο Αιγαίο.
Η κατάληψη ελληνικών νήσων ή βραχονησίδων ήταν πάντα στα σχέδια της Τουρκίας από εποχής Τανσού Τσιλέρ.