Τη Μεγαλη Τεσσαρακοστη οι Χριστιανοι νηστευουν και προσευχονται περισσοτερο, προετοιμαζομενοι για την υπερλαμπρη γιορτη του Πασχα. Ειναι καλο αυτο; Χρειαζεται τιποτε αλλο;
Ας γυρισουμε στα χρονια της βαβυλωνειας αιχμαλωσιας των Ισραηλιτων. Ο δικαιος και ελεημων Τωβιτ, εχοντας περιπεσει σε εσχατη πτωχεια και τυφλωση, στελνει τον γιο του Τωβια σ’ ενα μακρυ ταξιδι, απο τη Νινευη στους Ραγους της Μηδιας, για να εισπραξει ενα σημαντικο ποσο, που ειχε παλιοτερα δανεισει ο Τωβιτ σε καποιον Γαβαηλ. Πριν αναχωρησει, επειδή δεν είναι σίγουρο αν θα τον ξαναδεί, μαζι με αλλα, τον συμβουλευει:
- Απο τα υπαρχοντα σου, παιδι μου, να δινεις ελεημοσυνη, χωρις να φοβασαι καθολου. Να μην αποστρεψεις το προσωπο σου απο κανενα φτωχο και δεν θα αποστρεψει ο Θεος το προσωπο του ποτε απο σενα. Αναλογα με το πληθος των υπαρχοντων σου να κανεις ελεημοσυνη. Αν εχεις λιγα, μη φοβηθεις απο αυτα τα λιγα να δινεις ελεημοσυνη. Δεν θα στερηθεις. Οταν κανεις ελεημοσυνη, θησαυριζεις για τον εαυτο σου σε ημερα αναγκης. Γιατι η ελεημοσυνη σε λυτρωνει απο τον θανατο και δεν σε αφηνει να εισελθεις στο σκοταδι του. Η ελεημοσυνη ειναι δωρο αγαθο για ολους εκεινους που την κανουν ενωπιον του Θεου.
Στη συνεχεια ενας αγγελος του Θεου, ο Ραφαηλ, με τη μορφή ενός νεανία, συνοδευει στο ταξιδι τον Τωβια, τον σωζει απο ποικιλους κινδυνους, του εξασφαλιζει μια ομορφη και εναρετη συζυγο, τη Σαρρα, εισπράττει για λογαριασμό του και του παραδίδει τα οφειλομενα χρηματα, τον ξαναφερνει σώο και ασφαλή στο σπιτι του και τέλος θεραπευει την τυφλωση του πατερα του, του Τωβιτ. Την ωρα που τους αποχαιρετα, αναμεσα σε αλλες συμβουλες, τους λεει:
- Ειναι καλο πραγμα η προσευχη με νηστεια. Αλλα δεν φτανει αυτο. Χρειαζεται επι πλεον η ελεημοσυνη και η δικαιοσυνη. Καλυτερα να κανεις ελεημοσυνες, παρα να μαζευεις χρυσαφι. Γιατι η ελεημοσυνη γλυτωνει τον ανθρωπο απο τον θανατο και τον καθαριζει απο καθε αμαρτια. Εκεινοι που κανουν ελεημοσυνες και ζουν με δικαιοσυνη, θα ζησουν πολλα χρονια (Τωβ. 4, 7-11• 12, 8-9).
«Μακαριος ειναι ο ανθρωπος που συμπαθει τον φτωχο, τον πενητα», λεει και ο εκλεκτος του Θεου, ο βασιλιας Δαυιδ. «Αυτον θα τον λυτρωσει ο Κυριος σε ημερα δυσκολη», σε ωρα δηλαδή κακια (Ψαλμ. 40, 1).
Αν θελουμε κι εμεις να εχει αποτελεσμα η οποια μας πνευματικη προσπαθεια, ειτε τωρα τη Σαρακοστη, ειτε παντοτε στη ζωη μας, ας βαλουμε τον Θεο ασπιδα και προστασια μας με την ελεημοσυνη. Γιατι «δανειζει Θεω ο ελεων πτωχον» (Παρ. 19, 17). Προφασεις δεν μπορουν να σταθουν μπροστα στον Θεο. Ολοι μπορουν και πρεπει να ελεουν. Οι πλουσιοι να δινουν πολλα και οι φτωχοι λιγα. Κανενας δεν εξαιρειται.
Αλλα και κανενας δεν ζημιωνεται. Ουτε ο φτωχος. Αντιθετα όλοι πλουτιζουν, κοντρα στην ανθρωπινη λογικη, με τροπο που γνωριζει μονο ο Θεος. Η ελεημοσυνη πλουτιζει παντα, δεν φτωχαινει τον ανθρωπο. Ισχυει εδω η λογικη του Θεου.
Ας αφησουμε λοιπον στην ακρη καθε ολιγοπιστια και κακομοιρια. Ο Θεος θελει ελεημονα καρδια, γεματη οικτιρμους για τον πλησιον και θα τη ζητησει την καρδια αυτη απ’ τον καθενα μας κατα την ημερα της κρισεως (Ματθ. 25, 31-46). Τοτε η ελεημοσυνη θα μας λυτρωσει και απο τον αιωνιο θανατο. Οχι μονο απο καποια κακια στιγμη της επιγειας ζωης μας.
Το σταδιο των αρετων που ανοιξε με την εισοδο της Σαρακοστης, μας περιμενει. Τα αθληματα πολλα, αλλα κορυφαιο παντοτε η ελεημοσυνη, η αγαπη. Μη μεινουμε μονο στη νηστεια. Ο,τι δηλαδη μας στοιχιζει λιγοτερο, αλλα και μας φουσκωνει περισσοτερο με επαρση. Οι φτωχοι ἀδελφοι μας περιμενουν την ελεημονα διαθεση μας. Και οχι μονο το Πασχα, αλλα καθημερινα. Ας μην τους απογοητευουμε.
Η προσπαθεια της νηστειας γινεται «ζωης αιωνιου προξενος», μονο εαν παραλληλα «εκτεινωμεν χειρας εις ευποιιαν. Ουδέν γαρ ούτω σώζει ψυχήν, ως η μετάδοσις των επιδεομένων. Η ελεημοσύνη, συγκεκραμένη τη νηστεία, εκ θανάτου ρύεται τον άνθρωπον. Αυτήν ασπασώμεθα, ης ουδέν ίσον. Ικανή γαρ υπάρχει σώσαι τας ψυχάς ημών» (Ιδιομ. αποστίχων Αινων Πεμπτης Β Εβδομ. Νηστειων). Άλλωστε την περίοδο αυτή ψάλλουμε: «Δικαιος ανηρ, ο ελεων ολην την ημεραν» (Δοξαστικο Αινων Ε Κυρ. Νηστειων), κατα το παραγγελμα του Δαυίδ (Ψαλμ. 36, 26).
Δεν φτάνει να είναι μόνο ευχάριστη ψαλμωδία στα χείλη μας αυτό. Ας το βαλουμε και λιγο παραμεσα, στην καρδια μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.