Δώδεκα υπουργοί, μεταξύ αυτών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλην του προεδρεύοντος Ευάγγελου Βενιζέλου, συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία καλούν τον επίτροπο Υγείας να αποσύρει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση του μεταλλαγμένου (gmos) «καλαμποκιού 1507».
Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 42.000 πολίτες έχουν υπογράψει κατά των γενετικά τροποποιημένων «Είναι η δεύτερη ευκαιρία που χάνει ο υπουργός των Εξωτερικών (σ.σ. ξέρει τι κάνει πάντως) να κλείσει την πόρτα της Ευρώπης μέσα σε λίγες μέρες» τονίζεται από το γραφείο της Αθήνας της Greenpeace: «Μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί η αδράνεια του κ. Βενιζέλου να αναλάβει πρωτοβουλίες για την απόρριψη του “1507″».
Ελληνικές πρωτοβουλίες
Η Ελλάδα στο παρελθόν, εκτός από τη σταθερή αρνητική θέση της για τα γενετικά τροποποιημένα, έχει αναλάβει και πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 1999 είχε τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτημα από το ΥΠΕΧΩΔΕ για αναστολή κάθε δραστηριότητας στη διακίνηση και καλλιέργεια gmos.
Στην επιστολή τους οι «δώδεκα» επισημαίνουν εκτός από την αντίθεσή τους και τη στάση που κράτησε η σημαντική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπογράφουν οι υπουργοί: Αυστρίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Γαλλίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Ιταλίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Λουξεμβούργου, Πολωνίας, Σλοβενίας και Μάλτας.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής βρίσκεται εδώ.
Την ευκαιρία της ελληνικής πρωτοβουλίας κατά της έγκρισης του «1507» έχει σημειώσει και ο Σταύρος Δήμας, τέως επίτροπος Περιβάλλοντος – Κλιματικής Αλλαγής.
Να λοιπόν που η αυτοκρατορία των μεταλλαγμένων αντεπιτίθεται, είκοσι χρόνια «μετά την κυκλοφορία της μεταλλαγμένης τομάτας» με τη μεταλλική γεύση, καθώς είναι ante portas το γενετικά τροποποιημένο «αραπόσιτο 1507».
Εναπόκειται πλέον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πει το όχι στην καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού για χώρες της Ε.Ε. Παρά τις ελπίδες που γεννά το αποτέλεσμα κατά της πρότασης για έγκριση της καλλιέργειας αυτής (19 καταψήφισαν από 28 κράτη, 5 υπέρ, 4 απείχαν) και τη συσπείρωση των Ευρωπαίων πολιτών, η εξέλιξη δεν προβλέπεται ευοίωνη: «Οι εταιρείες της σύγχρονης βιοτεχνολογίας λόγω των συγχωνεύσεων είναι λιγότερες αλλά πολύ ισχυρότερες».
Ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής της Greenpeace, θεωρεί ότι «τα μεταλλαγμένα σιγά και διακριτά μας έρχονται με τη μορφή χρηστικών τροφίμων, συστατικών και συμπληρωμάτων. Στη Βρετανία υποδέχθηκαν τη μοβ τομάτα, είκοσι χρόνια μετά τη δοκιμή της (μεταλλικής σε γεύση) μεταλλαγμένης της εταιρείας ZENECA.
“Τότε, παρά τις ειδικές προσφορές -πληρώνεις ένα και παίρνεις δύο- ο πολτός της μεταλλαγμένης τομάτας ήταν μια παταγώδης εμπορική αποτυχία κι αποσύρθηκε από την αγορά κακήν κακώς”.
Δεν είναι τα γενετικά τροποποιημένα που μας λείπουν, αλλά μια βιώσιμη γεωργία για τον αγρότη, την οικονομία, το περιβάλλον και όλους εμάς αναφέρει ο διευθυντής της Greenpeace, μνημονεύοντας ένα παλαιό περιστατικό που δηλώνει την ισχυρή υποστήριξη στα γ.τ.ο.:
«Έλληνας υφυπουργός έλεγε ότι Αμερικανός πρέσβης κάποτε ζητούσε συνάντηση με κάθε νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Γεωργίας αποκλειστικά και μόνο για την προώθηση των μεταλλαγμένων στη χώρα μας».
Οι υπογραφές
Από τις 4 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών από την Greenpeace για την υποστήριξη της βιώσιμης γεωργίας και την απόρριψη των γενετικά τροποποιημένων. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 42.000 πολίτες έχουν υπογράψει (μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα της οικολογικής οργάνωσης πατώντας ΕΔΏ και να υπογράψετε!).
Στο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε ντρίμπλα: καταψήφισε την πρόταση για έγκριση της καλλιέργειας του «καλαμποκιού 1507», δεν ζήτησε όμως την απόσυρσή της ως προεδρεύων.
Όσο ακόμα είναι καιρός «μπορεί η πρόταση να τροποποιηθεί από την Επιτροπή και να μην τεθεί περαιτέρω ζήτημα ασφάλειας για τη δημόσια υγεία».
ΞΥΠΝΑΤΕ ΩΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.