Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΜΜΕΣΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ !!!

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ EVENT;

Έρχονται 20.000 πλειστηριασμοί και είναι μόνο η αρχή



Του Κωνσταντίνου Μαριόλη 

Ξεκινησαν  οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, τότε μέχρι το τέλος του 2018 θα βγουν στο σφυρί περίπου 20.000 ακίνητα. Και αυτή θα είναι μόνο η αρχή, αφού το 2019 προβλέπεται το νούμερο να αυξηθεί σημαντικά, έως και 50%. Μικρά, μεγάλα, κατοικίες και επιχειρηματικά, τα ακίνητα θα αποτελέσουν την αγορά με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον – από κάθε άποψη – στα επόμενα χρόνια.

Μία φορά την εβδομάδα, αρχικά καθώς στο μέλλον θα διενεργούνται τρεις φορές βάσει νόμου, ακίνητα θα αλλάζουν χέρια μέσω της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Στην πρώτη φάση της διαδικασίας οι πλειστηριασμοί θα αφορούν ακίνητα μεγάλης αξίας, ενώ οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να «επιταχύνουν» τη διαδικασία συμμετέχοντας, σε μια προσπάθεια να δώσουν τον τόνο για να πυροδοτηθεί η ζήτηση.

Μετά το τέλος της αποχής των συμβολαιογράφων και πολύμηνες καθυστερήσεις όλα είναι έτοιμα για αυτό που η σημερινή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι δεν θα γινόταν ποτέ. Η πολιτική διάσταση της υπόθεσης έχει τη σημασία της. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δανειστές πλέον πιστεύουν ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς καθυστερήσεις, αφού είδαν την... αριστερή κυβέρνηση να «περνάει» ακόμα και το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών, στην προστασία από τους οποίους είχε στηρίξει ένα ολόκληρο αφήγημα στο παρελθόν.

Οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν λάβει θέσεις και σήμερα θα έχουμε μία πρώτη εικόνα μίας διαδικασίας στην οποία ποντάρουν πολλά οι τράπεζες για να εντοπίσουν και να «στριμώξουν» όσους συνειδητά δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη πλευρά. Αυτή των ανθρώπων που θα χάσουν τα σπίτια τους και κάνουν λόγο για «μαύρη Τετάρτη». Διότι μπορεί σε πρώτη φάση να δούμε ακίνητα μεγάλης αξίας, όμως όσο εξελίσσεται η διαδικασία και «ανοίγει» η αγορά, τόσο θα μεγαλώνει το φάσμα των ακινήτων που θα συμμετάσχουν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πλειστηριασμοί θα αγγίξουν και αυτούς που χτυπήθηκαν από την κρίση, αν και οι τράπεζες εμφανίζονται διατεθειμένες να δώσουν μία ευκαιρία διευθέτησης σε όσους μέχρι σήμερα δεν ήταν συνεργάσιμοι λόγω του παγώματος των πλειστηριασμών.

Η λειτουργικότητα της εφαρμογής είναι αυτή που θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, εκτιμάται ότι το σύστημα θα μπορεί να «σηκώνει» περίπου 7 στους 10 πλειστηριασμούς, με αποτέλεσμα μόνο 3 να διενεργούνται με φυσική παρουσία. Τα νούμερα είναι αμείλικτα: με δεδομένο ότι οι τράπεζες καλούνται να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια κατά σχεδόν 38 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία, τα 7-8 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να εισπράξουν μέσω πλειστηριασμών αντιστοιχεί σχεδόν στο 20% του συνολικού στόχου. Και αν καταστεί εφικτό να γίνουν 18.000 - 20.000 πλειστηριασμοί έως το τέλος του 2018, τότε το 2019 δεν αποκλείεται να φτάσουν τις 30.000 και το 2020 ακόμη υψηλότερα. Σημειώνεται ότι προ κρίσης, το 2009 διενεργήθηκαν περίπου 59.000 πλειστηριασμοί!

Όμως δεν είναι μόνο αυτή η σημασία τους. Οι τράπεζες περιμένουν ότι με την έναρξη των πλειστηριασμών θα σταλεί ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Εκτιμούν δε, ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των δανειοληπτών που είτε θα αποφασίσουν να πληρώνουν ξανά το δάνειό τους, είτε εμφανιστούν διατεθειμένοι να συνεργαστούν με τις τράπεζες για να βρεθεί μία λύση. Τα δάνεια των «μπαταχτσήδων» τοποθετούνται κοντά στα 20 δισ. ευρώ και οι τράπεζες θεωρούν ότι μπορούν να ανακτήσουν σχεδόν άμεσα 2-3 δισ. ευρώ λόγω της αλλαγής κλίματος, κάτι που θα ενισχυθεί περαιτέρω και πολλαπλάσια με την ανάκαμψη της οικονομίας.

Επιπλέον, οι τράπεζες πιστεύουν ότι ο έμμεσος αντίκτυπος από την έναρξη των πλειστηριασμών αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους όλης της προσπάθειας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Διότι η ατιμωρησία και το προστατευτικό πλαίσιο των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με την «κρυψώνα» του νόμου Κατσέλη, έχουν δημιουργήσει μία κουλτούρα... συνειδητής αθέτησης πληρωμών.

Και εκτός από την ανάγκη των τραπεζών να δείξουν ότι κάτι κινείται ενόψει stress tests, υπάρχει και η πλευρά των συνεπών δανειοληπτών που βλέπουν μεγαλοοφειλέτες να μένουν ατιμώρητοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πληρώσουν μόνο οι έχοντες, όμως οι πλειστηριασμοί δεν είναι ένα φαινόμενο που επινοήθηκε μέσα στην κρίση, αλλά γίνονταν πάντα και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από τον αριθμό που προβλέπεται για το 2018 και το 2019.

Τα βασικά σημεία της διαδικασίας

Στα διαδικαστικά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγγράφονται στο σύστημα έως τη Δευτέρα και να καταθέτουν τη σχετική εγγυητική επιστολή (2 εργάσιμες ημέρες πριν τη διενέργεια της πράξης).

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου κατά τον οποίο υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές. Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία θα μπορούν να βλέπουν την πορεία της προσφοράς τους και ανάλογα με το ενδιαφέρον και το πόσο αντέχει η τσέπη τους να προχωρούν σε βελτιωμένη προσφορά.

Ο δικαστικός επιμελητής οφείλει μέσα σε δέκα ημέρες από την κατάσχεση να καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Απόσπασμα της κατασχετήριας έκθεσης, που θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία αλλά και το χρόνο και τον τόπο του πλειστηριασμού, θα δημοσιεύεται «μέχρι την δέκατη πέμπτη ημέρα από την κατάσχεση στην ιστοσελίδα δημοσιεύσεων πλειστηριασμών του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων.

Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, δίδεται αυτόματη παράταση πέντε λεπτών. Για κάθε προσφορά που υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της παράτασης, δίδεται νέα αυτόματη παράταση πέντε λεπτών, εφόσον υποβληθεί μεγαλύτερη προσφορά. Οι παρατάσεις μπορούν να συνεχισθούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο ωρών από την ορισθείσα ώρα λήξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών. Μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής των πλειοδοτικών προσφορών ανακοινώνεται το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Ο υπερθεματιστής, στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό κινητών περιουσιακών στοιχείων, έχει υποχρέωση να καταβάλει στον ειδικό τραπεζικό επαγγελματικό λογαριασμό του υπαλλήλου του πλειστηριασμού το πλειστηρίασμα το αργότερο την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό.

Liberal

kostasxan.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.