Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Ερντογάν προς μειονότητα: Όχι στην αφομοίωση, ναι στην ενσωμάτωση σας στην Ελλάδα



Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας σε ομιλία του σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κομοτηνής. Απευθυνόμενος σε μειονοτικούς της περιοχής, ο κ. Εrdogan είπε ότι όπως η Τουρκία έχει «μία σημαία» έτσι και εδώ στην Ελλάδα «δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωση σας στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Erdogan απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

Στον τελευταίο του σταθμό στην Κομοτηνή, ο κ. Erdogan είπε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό. Σημείωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ' ολοκληρίαν και για την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναχώρησε στις 16:55 από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «kathimerini» στο προαύλιο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ σημειώθηκε ένα μίνι επεισόδιο μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη.

Όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε μικρόφωνο να μιλήσει, ο υφυπουργός Εξωτερικών αντέτεινε: «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ. πρόεδρε».

Kατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε και μετέβη σε αίθουσα του μειονοτικού σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα - σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα να βάλει τα κλάματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέχεια συνομίλησε και με άλλους μαθητές του σχεολείου «Τζελάλ Μπαγιάρ».

Τελικώς, πριν ξεκινήσει η σύντομη ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στους συγκεντρωμένους στο προαύλιο του σχολείου απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Η αντίδραση του υφυπουργού Εξωτερικών όταν ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να απευθύνει ομιλία στο συγκεντρωμένο πλήθος, σαν να μιλάει σε ανοιχτή συγκέντρωση, εξηγείται από το γεγονός ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν κατά πληροφορίες συμφωνήσει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα εκφωνήσει ομιλία σε ανοιχτή, δημόσια συγκέντρωση. Σε διπλωματικό επίπεδο, Αθήνα και Άγκυρα είχαν συμφωνήσει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει σε όσα μέλη της μειονότητας το επιθυμούν σε συγκέντρωση εντός κλειστού χώρου και μόνο. Όταν ο απρόβλεπτος πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος, ο Γιάννης Αμανατίδης αντέδρασε, προφανώς ακολουθώντας οδηγίες της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Όμως η παρέμβαση του κ. Αμανατίδη ουδόλως ανέτρεψε τον σχεδιασμό της τουρκικής πλευράς, αφού ο κ. Ερντογάν έκανε τη σύντομη ομιλία του αμέσως μετά την παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών προς τους συγκεντρωμένους.

«Κανένα διπλωματικό επεισόδιο δεν υφίσταται στη Θράκη, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος», ανέφερε από την πλευρά του κυβερνητικός αξιωματούχος

Κατά την ομιλία του στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε δημοκρατική και «κοσμική» χώρα την Τουρκία, ενώ απευθυνόμενος στο πλήθος είπε: «Είστε Έλληνες πολίτες και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της», σημειώνοντας παράλληλα ότι τα μέλη της μειονότητας είναι ισότιμοι πολίτες που πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Πρακτικά πρόκειται για παραπλήσια δήλωση με αυτή που είχε κάνει το 2004 όταν είχε επισκεφθεί και πάλι την Ελλάδα, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού όμως. «Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στο (ελληνικό) Κοινοβούλιο. Οι τέσσερις βουλευτές μας πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να εκφράσετε τα προβλήματά σας. Υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να κάνετε», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Erdogan έκανε λόγο για σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Αθήνα και ευχήθηκε να επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας ως πρόεδρος της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα χρωστάει πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα».

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος έφθασε στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη, μια ημέρα μετά τις πολυσυζητημένες επαφές του στην Αθήνα τόσο με πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες άτομα διαμαρτύρονται για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Στο σημείο βρίσκονται τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρουγκαλος, που συνόδευαν τον Τούρκο πρόεδρο, δεν μπήκαν στο τζαμί για την προσευχή καθώς την πραγματοποίησαν μουφτήδες, που δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Yildirim, ο κ. Αμανατίδης είχε μπει στο τζαμί και είχε απευθύνει, μάλιστα και χαιρετισμό καθώς η τελετή είχε γίνει από νόμιμο μουφτή.

Η επίσκεψη έκλεισε με γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion». Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να αναχωρήσει στις 16:00 για την Τουρκία, ωστόσο η επίσκεψη θα παραταθεί για κάποιες ώρες.
Νωρίτερα, στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης τον υποδέχθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και Ιωάννης Αμανατίδης, αντιστοίχως.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 
kostasxan.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.