Του Νίκου Μελέτη
Το Σκοπιανό είναι το επόμενο μεγάλο θέμα στο οποίο θα δοκιμασθεί όχι μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και οι αντοχές της αντιπολίτευσης, καθώς πιθανότατα μέσα στο επόμενο εξάμηνο η Αθήνα θα υποχρεωθεί να λάβει αποφάσεις για το ονοματολογικό και το μέλλον των σχέσεων των δυο χωρών.
Όλοι αναμένουν την έκβαση των δημοτικών εκλογών με τον πρώτο γύρο να διεξάγεται σήμερα και τον δεύτερο στις 29 Οκτωβρίου, προσδοκώντας ότι τα αποτελέσματα θα συμβάλουν στο να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στα Σκόπια και συνεπώς να εξαλειφθούν τα πολιτικά εμπόδια που υποτίθεται δυσχεραίνουν τις κινήσεις του κ. Ζάεφ προς την επίλυση του θέματος της ονομασίας.
Καθώς αναμένονται να δρομολογηθούν εξελίξεις είτε με την επανέναρξη της διαδικασίας Νίμιτς για λύση στο ονοματολογικό, είτε με την διάψευση των προσδοκιών που έχει δημιουργήσει ο κ. Ζάεφ και την διατήρηση της άκαμπτης θέσης στο θέμα της ονομασίας, το «μπαλάκι» θα επιστρέψει στην Αθήνα καθώς η θέση που στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έχει παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (συνθέτη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση erga omnes) δεν βρίσκει σύμφωνους τους ΑΝΕΛ, ενώ αντιθέτως αποτελεί θέση των βασικών κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Όμως σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει στο θέμα αυτό και η ΝΔ, καθώς οι βουλευτές της Μακεδονίας αλλά και της δεξιάς πτέρυγας θα βρεθούν στην ιδιαίτερα δύσκολη θέση να πρέπει να εγκρίνουν μια νέα ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», αφήνοντας τους ΑΝΕΛ, να εμφανίζονται ως έσχατοι «Μακεδονομάχοι» στις εκλογικές περιφέρειες τους και την κυβέρνηση να παίρνει μια ακόμη ανάσα, με τις ψήφους της Αντιπολίτευσης. Στην ΝΔ υπάρχει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα καθώς η πατρότητα της θέσης που έχει υιοθετηθεί και από τον πρωθυπουργό, ανήκει στον Κώστα Καραμανλή και διατυπώθηκε πλήρως στο Βουκουρέστι το 2008.
Η «θολή εικόνα» στην Αθήνα δυσχεραίνει και τους ελληνικούς χειρισμούς καθώς η σκοπιανή πλευρά μπορεί έτσι με άνεση να παίζει το παιγνίδι των προκλήσεων και της παραπλάνησης της διεθνούς κοινότητας, επιδιώκοντας να μετατρέψει το δικό της ζωτικής φύσης πρόβλημα, σε αιτία σοβαρής πολιτικής κρίσης στην Ελλάδας μεταθέτοντας επίσης στην χώρα μας την ευθύνη για το αδιέξοδο.
Οι Δημοτικές εκλογές στην FYROM και η επόμενη μέρα
Η μεγάλη μάχη δίνεται στα Σκόπια με τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Πέτρε Σιλεγκόφ να προηγείται με μικρή διαφορά στις δημοσκοπήσεις του υποψήφιου του VMRO-DPMNE Κότσε Τραγιάνοφσκι Σημαντικός παράγοντας είναι οι Αλβανοί ψηφοφόροι που φθάνουν το 20% στην πρωτεύουσα. Ο Ζάεφ έχει σύμφωνα με πληροφορίες αποσπάσει την δέσμευση του ηγέτη του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι για αλληλοστήριξη στον Δήμο των Σκοπίων αλλά και σε μια σειρά ακόμη Δήμους.
Στους Δήμους Κουμάνοβο, Μοναστήρι και Στρουμνίτσα φαβορί είναι οι υποψήφιοι του κυβερνώντος SDSM ενώ στους Δήμους Πρίλεπ και Στιπ φαβορί είναι οι εκλεκτοί του κ. Γκρουέφσκι και του κόμματος του VMRO-DPMNE.
Ενδιαφέρον έχει και η έκβαση της εκλογικής μάχης στις αλβανικές περιοχές σε δήμους όπως το Τέτοβο, το Γκόστιβαρ, η Στρούγκα.
Οι Δήμοι είναι συνολικά 81 και στις προηγούμενες δημοτικές το VMRO-DPMNE είχε κερδίσει 56 Δήμους το SDSM μόλις 4 και από τα αλβανικά κόμματα το DUI 14 Δήμους και το DPA 2, με τους υπόλοιπους Δήμους να πηγαίνουν σε μικρότερα κόμματα η σε ανεξάρτητους υποψήφιους.
Βεβαίως απομένει να γίνει και η αποτίμηση του αποτελέσματος, για το αν δηλαδή μια αύξηση των Δημάρχων που ελέγχει το SDSM, αλλά διατήρηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δήμων υπό το VMRO-DPMNE, θα σημαίνει νίκη η ήττα για τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ.
Είναι προφανές ότι υπάρχει ο κίνδυνος νέας διολίσθησης της πολιτικής κατάστασης, καθώς ο κ. Γκρουέφσκι θα επιμένει ότι πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, με τον Ζ. Ζάεφ να υποστηρίζει ότι αύξησε τις δυνάμεις του και συνεπώς δικαιώθηκαν οι επιλογές του από το εκλογικό σώμα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και εφόσον δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για το ποιος είναι νικητής και ποιος ηττημένος, δυσκολεύουν και οι χειρισμοί στο ονοματολογικό, παρά τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί.
Ενδεχόμενη διατήρηση των δυνάμεων του VMRO-DPNE και του Ν. Γκρουέφσκι, θα απονομιμοποιήσει κάθε προσπάθεια επιδίωξης συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας αλλά και η ασαφής νίκη του κ. Ζάεφ δεν θα αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών.
Στην πρώτη περίπτωση η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με την στασιμότητα στο ονοματολογικό, ενώ στην άλλη θα πρέπει να πεισθεί ο κ. Ζάεφ να αποκαλύψει επιτέλους τις προθέσεις και τις διαθέσεις του.
Το επόμενο διάστημα το σκοπιανό θα βρίσκεται υπό την διαρκή πίεση του διεθνούς παράγοντα, τόσο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την Ε.Ε., που ήδη διαμορφώνεται ένα μέτωπο κρατών μελών που υποστηρίζουν την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων αλλά και για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, όμως ένα σημαντικό βήμα για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων.
Το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική διπλωματία τώρα, είναι να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι οι εσωτερικές διεργασίες αλλά και η αναβίωση ενός εθνικιστικού λαϊκισμού και αλυτρωτισμού από το VMRO-DPMNE είναι αυτά που κρατούν την χώρα εκτός ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκής πορείας και όχι η Ελληνική στάση.
Και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει ο κ. Ζάεφ να αποδεχθεί την επανέναρξη της διαδικασίας με τον κ. Νίμιτς να υποβάλλει νέες προτάσεις ώστε να επιδιωχθεί λύση μέχρι την Άνοιξη και πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες.
Σκοπιανά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι στο παρασκήνιο έχουν γίνει κινήσεις και η Αθήνα έχει θέσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ως ένδειξη καλής θέλησης: αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων που σήμερα ονομάζεται «Μέγας Αλέξανδρος», απομάκρυνση ορισμένων αγαλμάτων από το κέντρο των Σκοπίων και απαγόρευση της χρήσης του εμβλήματος του Ήλιου της Βεργίνας.
Οι καλές προθέσεις και οι δημόσιες αναφορές του σκοπιανού πρωθυπουργού στην καλή θέληση του για επίλυση του προβλήματος της ονομασίας με την Ελλάδα, μένει να αποδειχθούν μετά τις Δημοτικές εκλογές. Κινήσεις σαν αυτές που προαναφέρθηκαν έχουν ισχυρή συμβολική σημασία, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι είναι θέματα που έμπαιναν σταδιακά στην ζυγαριά προκειμένου να έχει όλο και περισσότερα θέματα να ανταλλάξει στο διπλωματικό παζάρι η σκοπιανή πλευρά.
Η ελληνική πλευρά και αυτό το έχει δηλώσει και ο Νίκος Κοτζιάς, συνδέει το θέμα της ονομασίας και με την διακοπή του αλυτρωτισμού ο οποίος με την σειρά του συνδέεται με την ταυτότητα την γλώσσα και πολλά αλλά παρένθετα ζητήματα και για να υπάρξει λύση οριστική θα πρέπει να ρυθμίζει όλα τα θέματα δια παντός.
Μόλις κλείσουν το βράδυ οι κάλπες στην ΠΓΔΜ, ήδη θα έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για μια νέα και ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή που θα δοκιμασθούν προθέσεις και αντοχές στο θέμα της ονομασίας, και από τις δυο πλευρές των συνόρων.
Liberal
kostasxan.blogspot.gr
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.