ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Φάρμακα με δακτυλικό αποτύπωμα στη Βενεζουέλα


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΣ: ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΟΤΙ Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΜΑΚΡΥΑ ΠΛΑΝΑΣΘΕ ΠΛΑΝΗΝ ΟΙΚΤΡΑΝ !!!
Ατελείωτες ουρές για την προμήθεια ειδών προσωπικής υγιεινής, στη Βενεζουέλα. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα φαρμακεία.

Η τριών μηνών κόρη της αναρρώνει από εγχείρηση ανοικτής καρδιάς σ’ ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά νοσοκομεία του Καράκας, αλλά η Γεμίλα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το προσκέφαλό της, προκειμένου να ψάξει για την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, αφού στο νοσοκομείο δεν υπήρχαν πλέον ούτε τα ουσιώδη. Οι ιατροί τής έδωσαν μία λίστα που περιλάμβανε καθετήρες, βελόνες για τη χορήγηση ορού, αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα.

Αυτή τη ζοφερή κατάσταση αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Βενεζουέλας, όπου η ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολη εξαιτίας της κακής της οικονομικής κατάστασης. Ο λαός, εκτός όλων των άλλων, πρέπει να καθίσει επί ώρες στις μακριές ουρές προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα φάρμακα, τα οποία χορηγούνται μόνο με δελτίο.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο Χένρι Βεντούρα, υπουργός Υγείας της Βενεζουέλας, δημοσιοποίησε μια καινοτομία του εθνικού συστήματος υγείας, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να καταχωρίσουν στα φαρμακεία το δακτυλικό τους αποτύπωμα. Μόνο έτσι θα μπορούν να αγοράσουν περιορισμένη ποσότητα φαρμάκων.

Το σύστημα, το οποίο φέρει την ονομασία SIAMED, από το ισπανικό ακρωνύμιο της φράσης «Ολοκληρωμένο σύστημα για Πρόσβαση στα Φάρμακα», στoχεύει στην επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τις εκτεταμένες ελλείψεις. Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν μείνει έρμαια των νοσημάτων από τα οποία πάσχουν, από τις αιμορροΐδες μέχρι τον καρκίνο.


Το αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι τραγικό, καθώς πολλοί ασθενείς χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας τους, ενώ οι γιατροί εξαναγκάζονται να πραγματοποιήσουν άνευ λόγου μαστεκτομές, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε αντικαρκινικά φάρμακα κατά του καρκίνου του μαστού. Η κυβέρνηση αποδίδει τις μεγάλες ελλείψεις στη σώρευση υπερβολικής ποσότητας σκευασμάτων από κάποιους, με σκοπό την κερδοσκοπία. Ο υπουργός Υγείας Χένρι Βεντούρα, μάλιστα, ανάρτησε σχόλιο στο Twitter, στο οποίο αναφέρει: «Με το SIAMED θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη σώρευση φαρμακευτικών σκευασμάτων, έτσι ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο. Γι’ αυτό βιαστείτε να εγγραφείτε».

Ο Φρέντι Κεμπάλιος, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμακοβιομηχανιών Βενεζουέλας, επιρρίπτει τις ευθύνες για τις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται στη σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία έχει εκμηδενίσει την εγχώρια παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενώ δεν διαθέτει συνάλλαγμα, προκειμένου να προχωρήσει σε εισαγωγές από το εξωτερικό.

«Αυτό το σύστημα, το SIAMED, δεν πρόκειται να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, γιατί στην πραγματικότητα δεν αποτελεί προσπάθεια αντιμετώπισης του αιτίου, που είναι η έλλειψη στην προμήθεια φαρμάκων. Η κυβέρνηση δεν θέλει να παραδεχθεί ότι το σύστημα, στην ουσία, αποτελεί επιβολή δελτίου στην αγορά του φαρμάκου. Πώς θα λειτουργήσει θα το δούμε στην πράξη», καταλήγει ο Κεμπάγιος.
 kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.