ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

«Cell»: Όταν δεις αυτήν την ταινία θα πετάξεις αμέσως το κινητό σου!


Cell
Το κινητό τηλέφωνο, το αναπόσπαστο αυτό αξεσουάρ της σύγχρονης ζωής, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης για πολλούς λόγους – Για το ότι βλάπτει την υγεία μας, μας κάνει αντικοινωνικούς, μπορεί να γίνει μέσο παρακολούθησης μας μέσω δορυφόρων
Όμως υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που δεν θίγεται επίσημα ή επιστημονικά, πλην όμως έχει “παίξει” ως θέμα σε μυθιστορήματα και ταινίες, αλλά και ως θέμα “θεωριών συνωμοσίας”: Μέσω κινητού τηλεφώνου μπορεί να γίνει έλεγχος και χειραγώγηση νου και συνείδησης. Ισχύει;
Δεν έχει καιρό (2006) που προβλήθηκε το The pulse Επαφή με τους νεκρούς, σχετικά με το θέμα αυτό (η δαιμονική δύναμη που απελευθερώθηκε εκμεταλλεύεται την ασύρματη τεχνολογία για να κατακτήσει τις ψυχές των φοιτητών) και το 2015 βγήκε το περίφημο Kingsman: Η Μυστική Υπηρεσία.  
Αυτό το σενάριο θέλει τον κακό ήρωα Βαλεντάιν, να παρομοιάζει την ανθρωπότητα με ιό και την “υπερθέρμανση του πλανήτη” με πυρετό της Γης και σκοπεύει να σκοτώσει τον ιό προτού αυτός σκοτώσει τον πλανήτη, εκπέμποντας το σήμα του μέσω κινητού σε όλο τον κόσμο για να προκαλέσει μια μαζική σφαγή της ανθρώπινης φυλής. Μόνο λίγοι εκλεκτοί του Βαλεντάιν έχουν κριθεί άξιοι να ζήσουν, αυτοί που έχουν πάρει το μέρος του και έτσι έλαβαν τα προστατευτικά μικροτσίπ στα κεφάλια τους. Η ταινία έχει αίσιο τέλος και η ανθρωπότητα σώζεται.
Όμως η φετινή ταινία που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ούτε αίσιο τέλος έχει, αλλά πάει και την υπόθεση ένα βήμα παραπέρα, στοχεύοντας τη συλλογική συνείδηση και πόσο υπεύθυνη είναι η ίδια.
Το Cell είναι αμερικανική ταινία θρίλερ επιστημονικής φαντασίας βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Stephen King – 2006, σε σκηνοθεσία Tod Williams. Πρωταγωνιστούν οι John Cusack, Samuel L. Jackson και Isabelle Fuhrman. Μετά από μια περιπετειώδη ιστορία για την παραγωγή της, με αναβολές και ακυρώσεις των παραγόντων, η ταινία κυκλοφόρησε στις 10 Ιουνίου 2016 και αμέσως δέχτηκε κακές κριτικές. Τέτοιες ταινίες, με χαμηλό rating, συνήθως δεν παίζονται στους κινηματογράφους εκτός των ΗΠΑ, άρα και Ελλάδα, και μπορεί κανείς να τη δει με κάποιο τρόπο μόνο μέσω διαδικτύου ή να περιμένει αν βγει σε video on demand. Περίεργη βαθμολογία για ταινία βασισμένη σε βιβλίο του Stephen King, με καλό καστ και καθόλου αδιάφορη σκηνοθεσία!
Ο ήρωας της ιστορίας, Κλέιτον Ρίντελ από το Μέιν, περπατάει χαρούμενος στους δρόμους της Βοστόνης. Επιτέλους, έχει βρει εκδότη για το κόμικ του. Ετοιμάζεται να γυρίσει σπίτι με δώρα για τη γυναίκα και το γιο του, ώσπου ξαφνικά αρχίζει ο Παλμός μέσω κινητών. Όποιος μιλάει εκείνη τη στιγμή στο κινητό, μεταμορφώνεται σε ζόμπι και τα πιο κτηνώδη, καταστροφικά ένστικτα βγαίνουν στην επιφάνεια. Ο Παλμός μεταδίδεται μόνο από τα κινητά. Αλλά όλα τα κινητά.
Για καλή του τύχη ο ήρωας μόλις είχε ξεμείνει από μπαταρία και ξεκινάει μια Οδύσσεια, μαζί με μερικούς άλλους που δεν έχουν “μολυνθεί” να πάει στην οικογένειά του.
7a0f6487c7cf720b2dd7915df7442746
Όσο προχωράει η ταινία, βλέπουμε ότι ο Παλμός αρχίζει να γίνεται δεύτερη φύση των ζόμπι, οι οποίοι τις νύχτες μαζεύονται γύρω από μεγάλες αντένες κινητής τηλεφωνίας και συντονίζονται στις συχνότητες τους. Γυρίζουν γύρω γύρω σαν κοπάδια, βγάζουν οι ίδιοι περίεργες συχνότητες και λίγο λίγο ενσωματώνονται στο δίκτυο. Ο εγκέφαλος τους γίνεται μέρος αυτού. 
 
 Κι ενώ στο βιβλίο η υπόθεση κλείνει με τον ήρωα να βάζει ξανά το τηλέφωνο στο αυτί του ήδη άρρωστου γιου του ελπίζοντας ότι το πιο ισχυρό σήμα ίσως ακυρώσει τη ζημιά που του έχει κάνει ο αρχικός Παλμός, το τέλος της ταινίας είναι διαφορετικό. Ο σεναριογράφος θέλει να μην γλυτώνει κανένας και η ταινία τελειώνει με τον ήρωα υπνωτισμένο να φέρνει γύρα από μια μεγάλη αντένα κινητής τηλεφωνίας, μαζί με τους άλλους.

Με προεκτάσεις πνευματικότητας και πίστης, με αναφορές στο καλό και το κακό, η ταινία θέλει να αποδείξει ότι οι λίγοι δεν φτάνουν για να σώσουν την ανθρωπότητα από το Παλμό του «κακού», και ότι ούτε κι αυτοί που δεν κάνουν χρήση κινητού στο τέλος θα γλυτώσουν, γιατί ο εγκέφαλος των “πειραγμένων” λειτουργεί πλέον ως μεταδότης και εκπέμπει κύματα στον εγκέφαλο των άλλων, μέσω της συλλογικότητας που διέπει την ανθρώπινη φύση.
Επιστημονική “φαντασία”, αλληγορία ή πραγματικότητα;

1024px-2007Computex_e21Forum-MartinCooper

Το πρώτο κινητό τηλέφωνο δημιουργήθηκε από την Motorola, από τον εβραϊκής καταγωγής αμερικάνο μηχανικό ασύρματης τεχνολογίας Martin Cooper ο οποίος παρουσίασε το πρωτότυπο στις 4 Απριλίου του 1973. Η φωτογραφία είναι από μια επαναπαρουσίαση του 2007.
Για όσους ίσως δεν γνωρίζουν, μόλις τρία χρόνια πριν είχε εκδοθεί το δοκίμιο του περίφημου αμερικάνου πολωνοεβραϊκής καταγωγής, Zbigniew K. Brzezinski, Between Two Ages: America’s Role in the Technetronic Era.

zbigniew-brzezinski484il

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας αναλύει και εξηγεί ποιος θα είναι ο ρόλος της τεχνολογίας στα επόμενα χρόνια και πως η αμερική θα επιβληθεί στα έθνη αλλά και στους δικούς της πολίτες μέσω αυτής. Αυτή θα είναι και η νέα επερχόμενη τεχνοτρονική εποχή, η οποία, όπως αναφέρει, «Παρά τις αντιρρήσεις κάποιων για την επέμβαση στο περιβάλλον, αυτή έχει ήδη δρομολογηθεί».

Το κινητό τηλέφωνο, ονομάζεται έτσι κατά κύριο λόγο γιατί δεν εξαρτάται από φυσική καλωδιακή σύνδεση με δίκτυο παροχής τηλεφωνίας, αλλά από κάποια τοπική ασύρματη συσκευή εκπομπής ραδιοφωνικού σήματος χαμηλής συχνότητας. Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν τεχνολογία κυψελών (cells) και εκπέμπουν σε υψηλές συχνότητες. 
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια εξάρτησης των πολιτών με το κινητό τους, με κάθε δυνατό μέσω.
Από είδος ανάγκης, όπως αρχικά ξεκίνησε, για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως άνθρωποι που ταξιδεύουν, γιατροί, δημοσιογράφοι κ.λ.π. πέρασε στο είδος μόδας και συνήθειας, αφού προβλήθηκε όσο κανένα άλλο προϊόν, με κάθε τρόπο που μπορεί να σκεφτεί κανείς.
Οι συσκευές ολοένα αλλάζουν – μικραίνουν, ξαναμεγαλώνουν, αποκτούν χρώματα και εφαρμογές, εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα social media, μανία με selfies, με sms κ.λ.π., τώρα περνάει στην τρίτη και καλύτερη του φάση: Όπου πας κι όπου σταθείς σου ζητάν αριθμό κινητού. Πας στην τράπεζα να αλλάξεις pin στον λογαριασμό, θα σου έρθει μέσω sms, το ίδιο και σε πολλές άλλες υπηρεσίες. Ακόμα και σε δημόσιες, σου ζητούν οπωσδήποτε αριθμό κινητού.
Η Google εδώ και καιρό απαιτεί τον αριθμό κινητού των χρηστών της, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία, να σου δώσουν μεγαλύτερη διάρκεια στο κανάλι σου στο You Tube κ.λ.π.
Το μεγάλο debate που ακόμα καλά κρατεί είναι κατά πόσο αυτές οι συχνότητες της κινητής τηλεφωνίας μπορούν να βλάψουν την υγεία μας, είτε προκαλώντας καρκίνο, είτε στειρότητα.
Ωστόσο κάποιοι εστιάζουν και στον έλεγχο του νου, μέσω των συχνοτήτων των κινητών αλλά και των αντενών τους. Συχνότητες που αποδυναμώνουν τη βούληση, την καθαρή σκέψη, προκαλούν ψυχική και σωματική κούραση, κατάθλιψη και πεσιμισμό. Ένα βήμα πριν τα ζόμπι της ταινίας, κοινωνίες άβουλες να αντιδράσουν ή, στη χειρότερη περίπτωση, να αντιδράσουν όχι οργανωμένα αλλά βίαια.
Ωστόσο, πέρα από την αλληγορία της ταινίας περί καλού και κακού, υπάρχουν και ερωτηματικά κατά πόσο αυτές οι συχνότητες μπορούν να επιδράσουν και το συλλογικό συνειδητό.
Σύμφωνα με το The Global Consciousness Project, που διενεργείται τις τελευταίες δεκαετίες από το πανεπιστήμιο του Πρίνστον, το συλλογικό συνειδητό μπορεί να καταγραφεί. Στο “πείραμα” αυτό συμμετέχουν άθελα τους και εν αγνοία τους πολίτες σε 70 χώρες στον κόσμο, μαζί σε αυτές και η Ελλάδα. Εκατοντάδες αντένες έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη και καταγράφουν -πολλές φορές και ως προαίσθηση- τη συλλογική αντίδραση σε μεγάλα συμβάντα, χαρούμενα ή δυσάρεστα, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, μια τρομοκρατική ενέργεια (έγινε καταγραφή για την 11η Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ) ή ακόμα και τη νίκη ενός εθνικού πρωταθλήματος (έγινε καταγραφή των Ελλήνων όταν πήραν το πρωτάθλημα το 2004).
Τελευταία διοργανώνουν και μαζικούς διαλογισμούς για να καταγράψουν το συλλογικό συνειδητό των συμμετεχόντων και τη σύνδεση τους με την συμπαντική ενέργεια.
Φυσικά, οι περισσότεροι πολίτες που ξέρουν πολύ καλά να παρακολουθούν ένα ματς, να στέλνουν μηνύματα στο κινητό, να μιλάνε με αυτό, να μπαίνουν με τις ώρες στο facebook και twitter και να σχολιάζουν, αγνοούν παντελώς και πως δουλεύει η όλη ασύρματη τεχνολογία, πως επιδρά πάνω τους και ποια κεραία συλλαμβάνει κάθε στιγμή τα συναισθήματα τους.

Δεδομένου ότι και ο μέγας δημιουργός του facebook μας υπόσχεται ότι τα επόμενα χρόνια θα ποστάρουμε τηλεπαθητικά στον ιστότοπο ό,τι φανταζόμαστε ή σκεφτόμαστε ή αισθανόμαστε, υποσχόμενος ότι κανείς δεν θα μείνει «εκτός Matrix», ίσως θα πρέπει κανείς να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά αν μια ταινία όπως το Cell είναι απλά… μια ταινία!

Είμαστε όντα συντονισμένα σε συχνότητες, λαμβάνουμε και εκπέμπουμε, σε μια αρμονία και ισορροπία που δημιούργησε και όρισε η ίδια η Φύση. Όταν αυτή διαταραχθεί, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί για το αποτέλεσμα.

«Λαμβάνεις» το μήνυμα; Γιατί αν όχι, ίσως είναι ήδη πολύ αργά…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.