ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Η Γερμανία ξεκινά να κατάσχει τα τιμαλφή των προσφύγων – Η Δανία προχωρά να κάνει το ίδιο

56a1170bc4618819248b45b0
Οι νότιες πολιτείες της Γερμανίας κατάσχουν τα τιμαλφή των προσφύγων, προκειμένου να πληρώσουν για τη διαμονή τους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Συμβαίνει καθώς και η Δανία κινείται μπροστά με ένα σχέδιο για να κάνει το ίδιο, μέρος ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου με στόχο τον περιορισμό των αιτούντων άσυλο.
Η διακράτηση μετρητών και τιμαλφών μπορούν να ασφαλιστούν [από τις αρχές] αν είναι πάνω από 750 Ευρώ (810 δολάρια) και αν το άτομο έχει έναν εξαιρετικό λογαριασμό, ή αναμένεται να έχει έναν”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Joachim Herrmann στην εφημερίδα Bild την Πέμπτη .
Η κυβέρνηση της Βάδης-Βυρτεμβέργης έχει εφαρμόσει αυστηρότερη διαδικασία, με την αστυνομία να κατάσχει χρήματα και τιμαλφή άνω των 350 Ευρώ (378 δολάρια).
Το μέσο ποσό ανά άτομο που κατασχέθηκε από τις αρχές στις νότιες πολιτείες μέχρι τώρα ήταν “στα τέσσερα νούμερα”, σύμφωνα με την Bild.
Με την κατάσχεση των προσωπικών αντικειμένων των προσφύγων, τα κράτη εφαρμόζουν ομοσπονδιακούς νόμους που απαιτούν οι αιτούντες άσυλο να χρησιμοποιούν τους δικούς τους πόρους, πριν από τη λήψη κρατικών ενισχύσεων.
Αν κάνετε αίτηση για άσυλο εδώ, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το εισόδημα και τον πλούτο σας πριν από τη λήψη ενισχύσεων“, δήλωσε ο επίτροπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Aydan Ozoguz, τονίζοντας ότι αυτός ο πλούτος περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία, όπως οικογενειακά κοσμήματα.
Η κίνηση αυτή έχει επικριθεί από το Αριστερό Κόμμα (Die Linke), με την βουλευτή Ulla Jelpke να λέει στο Der Tagesspiegel ότι «εκείνοι που ζητούν άσυλο ασκούν βασικά τους δικαιώματα [σύμφωνα με το γερμανικό Σύνταγμα]».
Αυτό δεν πρέπει – ακόμη και αν απορριφθούν – να είναι δεμένο με κόστος”, είπε.

Εν τω μεταξύ, η Δανία προχωρά σε ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε επίσης την κυβέρνηση να κατασχέσει τα τιμαλφή στους πρόσφυγες. Η μειοψηφία της δεξιάς κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν έχει ήδη αρκετή υποστήριξη για λογαριασμό του για να κερδίσει μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία στις 26 Ιανουαρίου.
Η νομοθεσία, η οποία πέρασε από τελική ανάγνωση νωρίτερα την Πέμπτη, θα επιτρέψει στις Δανέζικες αρχές να κατάσχουν μετρητά από τους πρόσφυγες που υπερβαίνουν τις 10.000 κορώνες (1.450 δολάρια), μαζί με πολλά επιμέρους στοιχεία που αποτιμώνται στην ίδια ποσότητα ή περισσότερο. Βέρες και άλλα συναισθηματικά αντικείμενα θα απαλλάσσονται.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη για να απαιτήσει η Δανία να στείλει έναν επίσημο αντιπρόσωπο στις Βρυξέλλες για να εξηγήσει το σχέδιο της χώρας να κατασχέσει χρήματα και τιμαλφή από τους πρόσφυγες, ανέφεραν τα Δανέζικα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, ο υπουργός Ενσωμάτωσης της χώρας, Inger Stojberg, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ”η πολιτική μετανάστευσης της Δανίας θα αποφασιστεί στη Δανία, όχι στις Βρυξέλλες”.
Το νομοσχέδιο θα καθυστερήσει επίσης την επανένωση οικογενειών, αυξάνοντας την περίοδο αναμονής για τους πρόσφυγες πολέμου να είναι σε θέση να κάνουν αίτηση για να φέρουν τα μέλη της οικογένειάς τους από το ένα έτος στα τρία χρόνια – μια κίνηση που συγκρούστηκε με τον διευθυντή του Ινστιτούτου της Δανίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η επεξεργασία των υποθέσεων οικογενειακής επανένωσης πρέπει να είναι ταχεία, ευέλικτη και αποτελεσματική με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα”, είπε ο Jonas Christoffersen στο AFP. “Αυτό δεν είναι συνεπές με μια περίοδο αναμονής τριών ετών”.
Η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Nils Muiznieks, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το ζήτημα της οικογενειακής επανένωσης εγείρει “ζητήματα συμβατότητας με το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το οποίο προστατεύει το δικαίωμα σεβασμού της οικογενειακής ζωής του ατόμου”.
Το νομοσχέδιο θα καταστήσει επίσης τις ήδη αυστηρές μόνιμες απαιτήσεις διαμονής ακόμη πιο σκληρές.
Ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, Gauri van Gulik, επέκρινε τη νομοθεσία, αναφέροντας ότι ξεχωρίζοντας πρόσφυγες ήδη τραυματισμένους από τον πόλεμο είναι ”μεροληπτική πρακτική”.
Το νομοσχέδιο έχει επίσης επικριθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η οποία δήλωσε ότι “θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το φόβο [και] την ξενοφοβία”. Στην έκθεσή του τον Ιανουάριο, ο οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Δανία θα είναι κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες αν το νομοσχέδιο περάσει.
Φαινομενικά απτόητος από την κριτική, ο Πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ρασμούσεν έχει προτείνει ότι η Δανία μπορεί να πάει για να επιδιώξει την αναθεώρηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αν η προσφυγική κρίση ”συνεχιστεί ή αν επιδεινωθεί.
Η Δανία κατέγραψε 21.000 αιτήσεις ασύλου το 2015, καθιστώντας την έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες μετά τη Φινλανδία, την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.
Η εισροή των αιτούντων άσυλο έχει οδηγήσει σε εντάσεις με τους ντόπιους σε ορισμένες περιοχές, με τις Δανές γυναίκες να αναφέρουν σεξουαλική παρενόχληση από πρόσφυγες σε τουλάχιστον τρεις πόλεις.
Πολλά νυχτερινά κέντρα έχουν επιβάλει αυστηρούς κανόνες εισδοχής, απαιτώντας από τους θαμώνες να αποδείξουν την ικανότητά τους να μιλούν Δανέζικα, Γερμανικά ή Αγγλικά.
Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση από το 1945, με τον αριθμό των αιτούντων άσυλο να αναμένεται να αυξηθεί φέτος. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες εισήλθαν στην Ευρώπη το 2015, πολλοί από αυτούς από τη Συρία, όπου ο πόλεμος έχει πάρει τις ζωές 250.000 ανθρώπων και εκτόπισε 12 εκατομμύρια από το 2011, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Πηγή:
https://www.rt.com/news/329736-germany-denmark-refugees-confiscate/
 http://offtherecord.net.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.