Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Η Αυστρία προτρέπει για αποστολή των μεταναστών από την Ελλάδα πίσω στην Τουρκία, ζητά την Frontex

56b71292c461884c7a8b4610
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Αυστρίας, λέει ότι ο οργανισμός των συνόρων Frontex της ΕΕ θα πρέπει να στείλει τους αιτούντες άσυλο που εισέρχονται στην ΕΕ από την Ελλάδα πίσω στην Τουρκία. Η Αυστρία ζήτησε επίσης 600 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ για την κάλυψη των πρόσθετων δαπανών για την αποδοχή περισσότερων προσφύγων.
“Η Frontex πρέπει να μαζέψει τα άτομα που καταφεύγουν στην Ελλάδα. Πρέπει να τους σώσουμε όλους, αλλά στη συνέχεια αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αποστέλλονται απευθείας στην Τουρκία”, ο Αυστριακός καγκελάριος Werner Feymann δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αυστριακό oe24.at, μετά από μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου την Πέμπτη.
Σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία, η Αυστρία θα επιταχύνει τη μεταφορά προς την Τουρκία των 3 δις € (3,3 δις δολάρια) που η ΕΕ υποσχέθηκε ως οικονομική βοήθεια, με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες των 2,2 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία που διαμένουν στη χώρα, όπως λένε πηγές προσκείμενες στην καγκελάριο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων APA.
Η Αυστρία θέλει η Frontex να γίνει ένα ντε φάκτο “πρόγραμμα ασφάλειας των συνόρων” αντί για «πρόγραμμα διάσωσης», το οποίο είναι αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε ο Werner. Αν η Τουρκία δεν υποστηρίξει την πρόταση, η Αυστρία θα πρέπει να επιταχύνει την ασφάλεια των συνόρων ακόμα περισσότερο από μόνη της.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι τα σύνορά μας είναι ανοιχτά από κάτω προς τα πάνω. Δεν είναι έτσι και δεν θα πρέπει να είναι», είπε ο καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς ότι η Αυστρία θα μείνει στο σχέδιο της να απελάσει 50.000 αιτούντες άσυλο, των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Νωρίτερα, είχε αναφερθεί ότι η Βιέννη εξέταζε την ανάπτυξη στρατευμάτων στα Βαλκάνια για να περιορίσει την εισροή προσφύγων στην Ευρώπη μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να καταστείλει τη ροή. Η διαδρομή αρχίζει από την τουρκική ακτή με την Ελλάδα να είναι το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που οι αιτούντες άσυλο προσπαθούν να φτάσουν.
Εκτός από την αποστολή των προσφύγων πίσω, η Αυστρία ζητά 600 εκατομμύρια ευρώ (670 εκ. δολάρια) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποδοχή επιπλέον 55.000 αιτούντων άσυλο από τους 90.000 που έλαβε το περασμένο έτος, έγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Hans-Joerg Schelling σε μια επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον Ιανουάριο.
Προηγουμένως, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα θέσει ένα ανώτατο όριο στον αριθμό αιτούντων άσυλο καθορίζοντάς τον σε 37.500 για το 2016. Σε γενικές γραμμές, προτίθεται να δεχτεί 127.500 πρόσφυγες μέχρι το 2019, που αντιπροσωπεύει το 1,5 τοις εκατό των 8,5 εκατομμυρίων του πληθυσμού της χώρας.
Κάθε πρόσφυγας κοστίζει στην Αυστρία περίπου 11.000 ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου.
Ο Schelling πρόσθεσε ότι ήταν “προσωπικά πολύ απογοητευμένος” με τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δεν έχει προφανώς συνοχή και ενθαρρύνει την Επιτροπή να παράσχει μια πιο συντονισμένη αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων.
“Όσον αφορά την κρίση της μετανάστευσης, είναι πλέον καιρός η Επιτροπή να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία της ως ένα ανεξάρτητο θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί το γενικό συμφέρον της Κοινότητας και να αρχίσει να ενεργεί ως τέτοιο”, είπε σε μια επιστολή, που δημοσιεύθηκε από την καθημερινή Αυστριακή εφημερίδα Kurier.
Μήπως όμως όλο αυτό δικαιολογεί την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης αλλά και την καθολική αποδοχή της Frontex από τους Έλληνες πολίτες ως τον οργανισμό που πλέον προστατεύει τα σύνορα της Ελλάδας, απευαισθητοποιώντας και κάνοντάς τους να ζητούν οι ίδιοι την παρουσία της, μειώνοντας έτσι έντεχνα τον ρόλο του ελληνικού στρατού;
Πηγή πληροφοριών:
https://www.rt.com/news/331630-austria-migrants-eu-deport/
 http://offtherecord.net.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.